Ekonomija

Voli rekorder po platama, prihodima i poslovnom rezultatu

Ako zdravstvenim radnicima aplaudiramo u 20 časova, aplauzom iste jačine bi bilo u redu da se svake večeri zahvalimo radnicima crnogorskih marketa u 22 časa, kada im se završava radno vrijeme.

Ništa manje zaslužni od prvopomenutih da naše društvo lakše prebrodi teška vremena pandemije, hrabri borci prvog borbenog trgovačkog reda, i dalje imaju daleko najniže prosječne zarade u našoj zemlji. Nadamo se da će odgovornost koju su prihvatili i požrtvovanje koje pokazuju ipak uticati da se njihov rad nagradi tokom ove godine, ne samo hvalama i aplauzom, nego i značajno većim zaradama i bonusima.

Prosječna neto zarada u sektoru trgovine na kraju 2019. godine iznosila je 381 euro i bila je 4 odsto veća nego godinu ranije. To je i dalje daleko niže od prosječne zarade u državi koja je po podacima iz decembra bila 515 eura, ali makar raste brže negoli prosječna.

Da podsjetimo, prosječna zarada u Crnoj Gori je za posljednje 4 godine porasla svega 16 eura, tj jedva 3 odsto (na kraju 2016 iznosila je 499 eura).

BROJ ZAPOSLENIH U TOP 5 TRGOVAČKOJ LANACA

Koliko trgovačkih boraca radi na prvoj liniji nabavke i kakve su pak njihove prosječne zarade u najvećim trgovačkim marketima, predstavili smo u tabeli ispod.

Ono što je na prvi pogled vrlo značajno jeste da je broj zaposlenih u ovih 5 marketa na kraju decembra 2019. prešao cifru od 6,3 hiljade, tačnije tokom 2019. Godine je bilo skoro 250 novozaposelnih ili nešto preko 4 odsto više u odnosu na godinu ranije. Najveći poslodavac je i dalje kompanija Voli sa preko dvije hiljade i sto radnika.

Kao i tokom 2018. godine, najviše novih zapošljavanja registrovala je kompanija Domaća trgovina (upravlja marketima Aroma i Conto), a koja je pružila poslovnu priliku za novih čak 158 radnica i radnika.

Mercator Crna Gora je pak jedini smanjio broj radnika, pa je tako otkaz ili neproduženje ugovora sljedovalo njih 39, ali ova kompanija i dalje ostaje drugi poslodavac po broju radnika u sistemu, sa čak 1.393 zaposlena.

ZARADE

Već smo spomenuli da se zaposleni u marketima mogu pohvaliti izrazitom marljivošću i požrtvovanjem, ali nažalost ne i zaradama. Od posmatranih 5 kompanija, samo radnici jedne firme (Voli) se mogu pohvaliti da primaju više od sektorskog prosjeka koji iznosi nešto preko 380 eura, dok je u preostalim kompanijama prosječna zarada na nivpu sektorskog prosjeka ili čak manja od njega, koliko god to možda zvučalo i nemoguće.

Analizirajući podatke iz statističkog aneksa godišnjeg finansijskog izvještaja najveću prosječnu zaradu tokom 2019. godine primali su zaposleni u Voli marketima, koja je iznosila 421 euro neto (bez poreza i doprinosa). Njihova zarada je veća u odnosu na godinu ranije za 5,88 odsto.

Tokom 2019. godine zarade u marketima Aroma i Conto kojima upravlja Domaća Trgovina su takođe porasle za nešto preko 7 odsto i one su u prosjeku iznosile 380 eura.

Prosječna zarada u marketima Mercator je tokom 2019. godine bila 379 eura, dok su zarade u HD Laković uprkos godišnjem povećanju od skoro 8 odsto bile ispod sektorskog prosjeka i iznosile svega 341 euro.

Prosječna zarada u marketima Franca je i dalje najniža, i jedva da iznosi 339 eura, iako je pohvalno što zarade u ovoj kompaniji bilježe najveći godišnji rast od 8,8 odsto.

PRIHODI

Sve u svemu, ukupni Troškovi zarada i naknada zarada (bruto) prikazani u statističkim aneksima godišnjih izvještaja za posmatranih 5 kompanija tokom 2019. godine iznosili su nešto preko 43 miliona eura. Tih 6,3 hiljade radnika su pak svojim vlasnicima omogućili da uberu skoro 664 miliona eura prihoda tokom godine dana i da ostvare preko 13 miliona eura čiste zarade, nakon odbitka poreza na dobit.

Rekorder po iznosu poslovnih prihoda je i dalje Voli, koje je prebacio 240 miliona prihoda tokom 2019. godine, uz godišnji rast od preko 5 odsto.

Na drugom mjestu je HD Laković sa 157 miliona eura i rastom od skoro 10 odsto na godišnjem nivou, dok kompanija Mercator jedina bilježi pad poslovnih prihoda, ali sa i dalje vrlo reprezentativnih 103 miliona eura tokom prošle godine.

Domaća trgovina bilježi najveći procentualni rast među posmatranim preduzećima, od preko 18 odsto, tj sa prihodovanih 86 miliona eura u 2019. godini.

REZULTATI POSLOVANJA

Kada je dobit u pitanju, prošla godina je bila među rekordnim sa 13 miliona eura čistog profita za posmatranih 5 kompanija, a bitno je istaći i da je svaka zabilježila rast profita na godišnjem nivou.

Ako posmatramo samo poslovni rezultat tj EBIT (razlika između bruto dobiti i operativnih troškova, engl Zarada prije kamata i poreza) vidimo da Voli već godinama suvereno drži prvu poziciju. Rezultat poslovanja od osnovne djelatnosti na kraju 2019. godine iznosio je 10,8 miliona eura, što je 15 odsto više nego godinu ranije.

Voli ima i najvisočiju EBIT maržu od 4,5 odsto (udio poslovnog rezultata od osnovne djelatnosti u poslovnim prihodima.

Drugu poziciju po EBIT marži od 2,67 odsto dijele Mercator sa 2,77 miliona eura poslovnog rezultata i Franca marketi sa 2,03 miliona eura poslovnog rezultata.

Domaća trgovina bilježi najveći rast poslovnog rezultata od čak 99,9% i maržom od skoro 2 odsto.

HD Laković iako bilježi najniži EBIT od svega 0,5 miliona eura, zahvaljući bilansnoj stavci #Ostali prihodi# na kojoj su proknjižili čak 8,67 miliona eura, bilježi rekordan krajnji Neto rezultat od čak 4,92 miliona eura čiste zarade ili 1,2 miliona eura više negoli tokom 2018. godine.

Kompanija Voli je zabilježila 4,87 miliona eura dobiti tokom prethodne godine i njen rezultat je bolji za 7,64 odsto u odnosu na godinu ranije.

Interesantno je da su ove dvije kompanije za posljednjih 5 godina ostvarile po blizu 20 miliona eura neto dobiti: Voli 19,90 miliona, HD Laković 19,79 miliona eura.

Na trećem mjestu su i ove godine Franca marketi sa 1,56 miliona dobiti i rastom zarade od 26 odsto.

Kompanije Mercator i Domaća trgovina bilježe najniži iznos ostvarane dobiti, ali ipak najveći relativni rast.

Mercator je prošlu godinu završio sa 1,04 miliona eura profita i godišnjim rastom od 129 odsto, dok je po procentualnom rastu profita rekorder Domaća trgovina (plus 540 odsto), ali se ista i dalje ne može pohvaliti visokom profitabilnošću (svega 787 hiljada eura).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Orginal
Gost
Orginal

Dlanovi nas zaboljese od aplaudiranja..
Te zdrastvu,policiji,te granicnoj,te komun.te trgovcoma..Aman ljudi svi rade posao za koji su se opredijelilu i primaju platu za to…

Mira
Gost
Mira

Plate radnika Idea marketa su 260 eura neto u Kolasinu ne racunajuci mesare.

Pravnik
Gost
Pravnik

Ovo bi se lako moglo riješiti da Vlada hoće da uvede minimalne zarade po sektorima! Trgovački sektor je NAJVEĆI privredni sektor u CG! Pitanje zašto najveći privredni sektor ima male plate? Sami vidimo koliki su im profiti i dobiti, a radnicima su plate male! Vlasnici trgovačkih marketa jedno moraju znati da velike profite koje imaju, to dobijaju zahvaljujući radnicima, i… Više »

Miko
Gost
Miko

Uh uh …….ajmo dalje

Don
Gost
Don

Jake plate posebno u franca da nije ovo previse ja bi to malo smanjio!

BarBar
Gost
BarBar

Potrošačka korpa 645e, a plata kojom se hvale 421e. Pametnom dosta

Krivo je more
Gost
Krivo je more

381€, 490€, 515€…je ništa plata u odnosu na skupoću svih ovih godina. Hvale se sa tim jer je to neko iznenadjenje, o čemu pričate? Demagogija klasična

Tratincica
Gost
Tratincica

Kada ste zadnji put I koliko povecali plate trgovcima ?
Tacan odgovor se ceka

Promorije
Gost
Promorije

Zato su maske postavili na kasu 7 eura A mozete voce na komade
Eto biznis raste

Aroma i Conto
Gost
Aroma i Conto

Nama u Aroma i Conto markete smanjili platu za vreme COVID19.Iznos smanjili za 20% pa na njega dodali to sto su obecali 10%.Bruka i sramota.

Djoko
Gost
Djoko

Voli Sampion. Nista nam nije hvalilo kad je bila muka.
Cijene ok. RADNICI 100 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Hvala vam. Muka je bila velika. Niko nije znao sta ko nosi oni su radili.

Tealk
Gost
Tealk

e ovo je krvavi euro i svaki je zaradjen i svaka im cast radnicima a i bokanu sto i on dobro radi pa noze ovoliku silu naroda zaposliti.
nadam se da ce i druge grane privrede da se primaknu ovom sektoru

Crnogorac pg
Gost
Crnogorac pg

A ni svjesni niste sta je za vas svaka trgovina u okruzenju ,konzul,maxi…eeeeee

Serdar
Gost
Serdar

To je isto kao što je CEDIS lider u snadbijevanju i napajanjem električnom energijom-monopol je u pitanju. Tako da je lako biti najbolji kad ozbiljna konkurencija ne postoji.

Čudnovata voćka
Gost
Čudnovata voćka

Pa je li neka firma kriva sto nema konkurenciju ahahahah evo izvoli radi ti, pa budi konkurencija. Svi kapu da ti skinemo!

PraviCG
Gost
PraviCG

Cudnovata,ti izgleda ne znas kako biznis funkcionise u CG. Zivis li ti na drvetu?

Radosav
Gost
Radosav

Moja vocko cudnovata,ti bas ne znas nista…
Izvini sto ti ovako kazem ali morao sam…

Čudnovata voćka
Gost
Čudnovata voćka

Moguce casti mi, slobodno se ne izvinjavaj! Vrlo je miguce da si u pravu dobri moj Radosave.

Eto tako
Gost
Eto tako

Uskladiti naslov i tekst barem..mislio sam da su im digli plate minimum za 200

Bnjj
Gost
Bnjj

Realno nije ni 300e kad se uhvati prosek za 180h rada. Menadžeri dižu prosek. Sto ne objavite kolika je medijalna plata

ZDS
Gost
ZDS

A koliko je u tvojoj firmi, plaćaš više od tržišne cijene je li?

Bnjj
Gost
Bnjj

Zds tvoj komentar je sraman. Aj ti živi sa 200,300e.Novca ima da se plaćaju košarkaši u nerentabilnim sporovima a nema za radnike.

Jajaja
Gost
Jajaja

NADAJMO SE DA CETE DATI TIM RADNICIMA SLOBODAN PRAZNIK RADA,AKO SU KAKO KAZETE JUNACI

Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Matematička gimnastika… 😂😂😂

Rajko
Gost
Rajko

Pitajte radnike kolike su im plate i koliko rade da bi ih zaradili

Pjer
Gost
Pjer

I vi se falite sa ovim platama

Crni
Gost
Crni

A kalo nece, lad se kod njih kupuju paketi pomoci…

SN88
Gost
SN88

Opala… Novi termini. Sektorski prosjek! Iako je to ispod drzavnog prosjeka.

Ablek
Gost
Ablek

Opala, a da li neko s osnovnom skolom treba da ima istu platu kao neko ko je magistrirao ili doktorirao, opala?

Bnjj
Gost
Bnjj

Pogledaj koliko je visokoškolaca na birou rada.

Ciciban
Gost
Ciciban

Naravno da se ne mogu mjeriti diplome,ali nekome je dzabe i 5 fakulteta ako posao koji vodis ili posao koji radis ne volis i ne trudis se upijati novo znanje i usavrsavati sebe.

PraviCG
Gost
PraviCG

Ablek,diplomom mozes da obrises ..ako si neprofitabilan. Zavrsis fakultet i eto,sve zavrseno..a svijet napreduje 300 na sat tako da ti je svaki fakultet posle 4 godine vrijedan 20%osnova iz teorije a vec kasnis 80% u praksi.

Hhhh
Gost
Hhhh

Ukoliko ste ykupne troskove zarada podjelili sa brojem radnika, o da nijeste dosli do pravog podatka jer menadjeri i direktori imaju znacajno vece plate od radnika koji cine vecinu. Tako da ako je isplacen bonus nekom direktoru od npr. 20.000 eura do je podiglo prosjek plate.

Perko
Gost
Perko

Ne lupajte…svi vide sta je voli

Nemanja
Gost
Nemanja

Kako nece kada su nam cijene jace nego u njemackoj.. A sada su dobro zaradili za vrijeme virusa mi smo najskuplja drzava u evropi po cijenama hrane i ostalih proizvida

Haha
Gost
Haha

Koliko imaju radnici pomenutih marketa na sever?

Bnjj
Gost
Bnjj

Od minimalaca do Max 300e

Prc CG
Gost
Prc CG

Ljudi je li moguće da nas prave magarcima,je li moguće da neko u ovo može da povjeruje,je li moguće ljudi???????

Marko
Gost
Marko

Niđe proizvodnje, samo napred .

Ablek
Gost
Ablek

Jesi ti iz nekog vremeplova odje uletio? Proizvodnje nema ni u Kaliforniji majstore, izmjestena je u zemlje treceg svijeta koje ne haju za zivotnu sredinu i zdravlje gradjana – Kinu i Srbiju

Vale
Gost
Vale

Ma neka nema u Kaliforniju, ajde Kalifornijo odmaraj ti glavicu.

0000
Gost
0000

“Od posmatranih 5 kompanija, samo radnici jedne firme (Voli) se mogu pohvaliti da primaju više od sektorskog prosjeka koji iznosi nešto preko 380 eura, dok je u preostalim kompanijama prosječna zarada na nivpu sektorskog prosjeka ili čak manja od njega, koliko god to možda zvučalo i nemoguće.” – Kakva je ovo rečenica moji novinaru?? Pa zar ti nije logično da… Više »

KOTOR
Gost
KOTOR

Gdje je oznaka:sponzorisano?

SB 94
Gost
SB 94

Važi se

🍀🍀🍀🍀
Gost
🍀🍀🍀🍀

Sve ce to narod pozlatiti

skeptik
Gost
skeptik

ova tabela je top lista grobara ostale crnogorske privrede,jer je sve podredjeno njima

junior🔖
Gost
junior🔖

Ali bili su prvaci ABA lige , zar to nije dovoljno ?

Istina
Gost
Istina

Mercator i idea prodavnice u Crnoj Gori!
Sramotno preduzece! daju 240e radnicima plate.

WWG1 WGA
Gost
WWG1 WGA

Cijenama isto

Off
Gost
Off

A da prvo uz ovih cifara izbijete plate top managementa pa d aonda poredite plate.

ZDS
Gost
ZDS

A što, u Srbiji tako računaju, je li?

Popovic
Gost
Popovic

Pusti Srbiju jadan,borimo se za nasa prava i nama bolji zivot..

Ablek
Gost
Ablek

A kako se boris, tako sto glasas partije koje hoce da te vrate u drzavu sa Srbijom?

Folender
Gost
Folender

Isti djavo,sa njima i bez njih.Sve od nas zavisi,a mi smo pukli na sve strane

Popovic
Gost
Popovic

Ablek, svako ko podrzava dps je neprijatelj Crne Gore…par njih ima,mi ostali prezivljavamo i petljamo,da je srece svi bi trebali da zivimo kao lordovi…i ne znam ko ce to da me vrati Srbiji…pusti tu pricu raspalu,niko odje ne srbuje,niti je protiv Crne Goree,samo smo protiv kriminalne drzave i rezima…zivjela Crna Gora,neka je vjecna,ali dosta je bilo loopovluka…

Ablek
Gost
Ablek

Prezivljavamo tacno je. A je li bolje u Bosni, Kosovu i Srbiji? Ne mozemo se mi poredit s Njemackom, pogledaj nam okruzenje? I ko mislis da ce ti donijeti napredak, Milacic i Knezevic i Becic? Salis li se?

Send this to a friend