Ekonomija

Vrijednost bitkoina oslabila skoro 12 odsto

Ilustracija

Kriptovaluta bitkoin izgubila je na vrijednosti 11,71 odsto i pala na 35.544 američkih dolara, navode američki mediji.

Prije tri dana, bitkoin je dostigao istorijskih 41.131 američkih dolara, što je bio novi rekordan nivo svih vremena. Međutim, vrijednost je par dana kasnije opala.

“Vrijednost Bitkoina je 2. januara prvi put premašila 30.000 dolara, a samo nekoliko nedelja ranije ta kriptovaluta je prvi put dostigla 20.000 dolara. Prošle godine, cijena bitkoina se skoro učestvorostručila, dostižući nivo iznad 29.000 dolara”, prenosi Nova S.

Investiciona banka JPMorgan objavila je u ponedeljak smjelu dugoročnu prognozu o ciljanoj cijeni bitkoina, tvrdeći da bi ova kriptovaluta mogla da se popne na čak 146.000 dolara takmičeći se sa zlatom kao alternativnom valutom.

Prema nekim prognozama, bitkoin bi u narednih nekoliko godina mogao da ode na 300.000, a prema najsmjelilim tumačenjima berzanskih tokova među kriptovalutama, i na fantastičnih 400.000 dolara po novčiću.

Vijest da je vrijednost bitkoina skočila na nov rekordan i dostigla cifru veću od 40.000 dolara, prosječnog korisnika interneta vjerovatno nije pretjerano uzbudila. Ipak, za one koji su dosad već “iskopali” novčiće, cijena kriptovalute koja je dostigla svoj istorijski maksimum početkom godine, sigurno je sjajan početak 2021.

Vriednost bitkoina raste od 2017. godine, kada je iznosio manje od 1.000 dolara. Aktuelni skok počeo je u oktobru, pošto je PayPal pokrenuo servis kupovine, prodaje i plaćanja tom kriptovalutom. Američki analitičari smatraju da su tradicionalni investitori tek počeli da koriste bitkoin, a ugledni analitičari Vol strita počeli su da prate kurs ove kriptovalute.

Send this to a friend