Ekonomija

Vrijeme je da CG turizam prevaziđe vašarski imidž

Glavni nedostatak ovogodišnje turističke sezone je kao i ranijih godina kratko trajanje, a onda i ogromne gužve, mišljenjaje dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam, prof. dr Rade Ratković, dokje predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović istakao da namje trebalo malo više komunalnog reda, u smislu čistoće i buke.

Gužve

“To znači ogromne gužve koje jedva da prima nedostatna infrastruktura, buka, pretjerana koncentracija ugostiteljske ponude, koja gotovo da blokira pješački saobraćaj po starim gradskim jezgrima… Pozitivno je što se polako mijenja struktura tražnje u korist zapadnog i organizovanog tržišta, što treba odlučno pospješiti unapređenjem destinacijskog menadžmenta i odgovarajućim mjerama turističke politike”, kazao je Ratković.

Tim mjerama, kako je dodao, treba da postavi odgovarajuće koridore nova marketing strategija turizma Crne Gore, koju iščekujemo.

Kako bi turistička sezona bila bolja, Ratković ističe da je potreban novi model organizacije turizma i destinacijskog menadžmenta, kako bismo se organizovano i na vrijeme pripremili za turističku sezonu.

“Krajnje je vrijeme da prestanemo sa tradicijom rekonstrukcije i izgradnje saobraćajnica u vrijeme turističke sezone (april novembar, kadasebudemo organizovali za duge turističke sezone), da organizaciju i upravljanje turističkim mjestima podignemo na nivo susjednih mediteranskih turističkih destinacija i da prevaziđemo vašarski imidž naše turističke destinacije”, kazao je Ratković.

Takođe je, ocjenjuje on, potrebno da podržimo rastuće turističke tokove iz domena tematskog turizma prema središnjem i, naročito, planinskom dijelu Crne Gore.

“Agroturizam otvara velike šanse za valorizaciju potencijala za proizvodnju tradicionalne organske hrane, tako da razvijamo turizam u simbiozi sa ruralnom poljoprivredom, koja bi otvorila na hiljade novih radnih mjesta, unaprijedila kvalitet ukupne turističke ponude Crne Gore i odlučujuće pomogla nužnom procesu zaustavljanja depopulacije kontinentalnog dijela naše domovine. U tom pogledu se treba suzdržavati od protežiranja projekata megalomanske urbanizacije naših djevičanskih planinskih predjela i neosnovanog favorizovanja razvoja skijaške infrastrukture, na uštrb potencijala za razvoj mnogo kurentnijeg tematskog turizma, naročito agroturizma”, objašnjava dr prof. Ratković.

Upravljanje

Novi model destinacijskog upravljanja treba da, po mišljenju našeg sagovornika, prevaziđe sadašnji haos u nedostatnom turističkom informacionom sistemu, koji gradi informacije na procjenama, a ne na potpunoj i korektnoj evidenciji turističkog prometa, traži turiste po aerodromima, graničnim prelazima, željezničkim i autobuskim stanicama. umjesto po hotelskim recepcijma, turističkim biroima, agencijskim poslovnicama.

“Ne zaboravimo da je turista samo onaj koji provede najmanje 24 sata u registrovanim i privatnim oblicima smještaja, i to po turističkim motivima”, poručuje Ratković.

Žarko Radulović je istakao da nam treba malo više reda, komunalnog, u smislu buke i čistoće, kao i u taksi službi.

“Problem sa taksistima progresirao je u odnosu na prošlu godinu, a iduće će u odnosu na ovu. Iz godine u godine je sve veći problem, ali je to teško rješivo jer to se rješava na nivou lokalnih samouprava. Tu je pet ili šest primorskih opština koje imaju svaka svoje interese, tako da je to u ovom trenutku veliki problem”, kazao je Radulović, dodajući da se ovaj problem ne može riješiti jer nema političke volje. Ostalo, kako navodi sagovornik Pobjede, je na nivou zadovoljavajućeg.

“Vizni režim je limitirajući faktor. Međutim, imamo najave da će se u najskorije vrijeme desiti veoma pozitivne promjene i da će neka daleka tržišta koja su bila opterećena viznim režimom biti relaksirana, tako da se nadam da će u narednim godinama dolaziti još više turista, ne ljeti, ljeto je pokazalo i ove godine da smo produžili sezonu, počela je 28. aprila a završiće se 7. novembra. Mi tu polako dostižemo maksimum, sad treba da idemo za ovaj drugi dio godine ka dalekim tržištima i da polako njih privlačimo”, kazao je Radulović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ovca
Gost
Ovca

“… progresirao je… ” 😀

Mitke
Gost
Mitke

Budva najvise pati sto nije ni cudo obzirom da se zadnjih 10 gidina gledalo kako da se sto vise ukrade a kamoli o valorizaciji turisticke sezone..planovi na duze staze ne postoje ni lokalno ni na drzavnom nivou. I neka naprave par pasarela kako se ne bi pravile guzve od kupaca prilikom odlaska/dolaska na plazi. Zato ne treba ni puno novca… Više »

Biohazard
Gost
Biohazard

Eeee alooo , gradonacelnik HN u goste prima PALMU , kao da je neko ludilo , minimum gradonacelnik njujorka , i to mu palma provkatorski pozelje , da Novom predje var malo sarma Jagodine ???? o cemu mi dalje da pricamo , kad im je to strateski partner . Sledece izbore DPS ce razvalit u Novi !!!

Budo
Gost
Budo

Sa ovakvom vlascu u Budvi,H.Novom i,nazalost Kotoru-vasariste nam ne gine.Opet cee nam sve biti umazano ajvarom.

Domacistranac
Gost
Domacistranac

CG je prelijepo mjesto za odmor, prelijepe plaze…Ali dokle god nam gosp. Mazac s teretnjaka bude pamet solio necemo daleko doci. Ka da mu je otac Splendid ostavio u amanet i kompletan CG Turizam zajedno sa njim!!!! Moze bit mu je iskustvo kao mazac na brodu toliko toga naucilo o elitnom turizmu a i o turizmu uopste.

Gaha
Gost
Gaha

Nemojte nas više “unapređivati”, kumim vas bogom. I sad jedva izdržavamo ovolike cijene, pa još da ih povećate i rastjerate gužvu i ovaj narod, i onda mi rođeni Crnogorci možemo samo da dođemo gore na Brajiće i da sjednemo na brdo i gledamo dolje kako se kupaju ti vaši elitni turisti. I da aplaudiramo kako nam je gore lijepo, jer… Više »

Nera
Gost
Nera

Najvecu buku u Petrovcu pravi najveci hotel “Vile Oliva” i onda se hotelijeri zale na buku.Sramota!

Pavle
Gost
Pavle

Posto je na portalu Vijesti objavljen tekst nekog vrlog autora u vezi privatizacije aerodroma a nece da objavljuju moj komentar samo jedno pojasnjenje koliko nam se pokusava soliti mozak. Toboznji sttucnjak uporedjuje broj zaposlenih na oba aetodroma i Podgorica i Tivat sa dubrovackim a posebno sto nece da napomene da svaki aerodrom po zakonu mora imati sve svoje sluzbe od… Više »

Bobija do Rvasa
Gost
Bobija do Rvasa

Radulovic bi samo da njemu bude dobro.Sve prazno a njegov Splendid optimalno popunjen milijarderima i sponzorusama.Radulovicu nije ti djed ostavio Crnu Goru u amanet.I ostali treba da zive.Taj sterilni vid turizma nigdje ne postoji osim u vasim glavama.

barski šipak
Gost
barski šipak

e ako su ovo turisti sa zapadnih tržišta, onda nolje da Srbi opet dolaze.. opet, sezona je rekordna a putevi se opet rade u sred sezone. ajde veliki stručnjaci, na livadu

Love\'Me\'Now
Gost
Love\'Me\'Now

Kad promijenite cijeli ovaj narod kojem ste vi pomogli da postanu takve grabljivice, a kad ih promijenite onda nece vam nema monopola vama par

Stari
Gost
Stari

Namaje stalno vrijeme da nesto napravimo a posteno govoreci ne mrdamo ku..em iz godine u godinu.Pa nas je svak da ne nabrajam odje pretekao.Zamislite samo sa ovim prirodnim ljepotama kolikobi para od turizma recimo uzela jedna Slovenija.

Send this to a friend