Ekonomija

Vukotić: Dug može i da podstakne razvoj

Veselin Vukotić

Ključna stvar kod svakog duga, po mišljenju dr Veselina Vukotića, jeste veza duga i prihoda koje on, uložen u neki biznis, proizvodi. Sve dok se dug posmatra u kontekstu prihoda koje proizvodi, Vukotić smatra da on nema negativnog uticaja na razvoj.

Sinoć su na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) održane tradicionalne Božićne rasprave o ekonomiji. Tema dvadeset sedmih rasprava bila je “Javni dug i razvoj”, prenosi portal RTCG.

Domaćin i utemeljivač rasprava dr Veselin Vukotić podsjetio je da je dug, odnosno javni dug, po mnogima jedan od uzroka propasti naše civilizacije.

On je istakao da tvrdnja, da za nacionalnu ekonomiju javni dug od 65 odsto čini granicu izdrživosti, nije tačna.

“Današnji dug je na nivou svijeta oko 220 hiljada milijardi dolara. Svijet proizvodi bruto društveni proizvod (BDP) od oko 70 hiljada milijardi dolara. Stopa zaduženosti je 300 odsto. A kažu da je za nacionalnu ekonomija 65 odsto granica izdržljivosti. Što u ovoj računici nije tačno?”, kazao je Vukotić.

O dugu se razgovaralo u kontekstu razvoja.

Ključna stvar kod svakog duga prema mišljenju Vukotića je njegova veza sa prihodom koji taj dug, uložen u neki biznis, proizvodi.

“Sve dok se dug posmatra u kontekstu prihoda koje proizvodi – po mom mišljenju nema negativnog uticaja na razvoj. Sve dok su ti prihodi od ulaganja duga veći od duga, dug je podsticanje razvoja”, kazao je Vukotić.

U suprotnom, kako je dodao, ukoliko se dug ne može isplatiti, vratiti iz prihoda koji on proizvodi, dug postaje prepreka razvoju, i kompanije i države.

“Da li bi zemlja koja nema dugova bila srećnija od zemlje koja ih ia? Ili, da li je svako smanjenje javnog duga pozitino, a svako povećanje negativno?”, pitao je Vukotić.

Dug se, kako je kazao, odnosi na buduće prihode, a budućih prihoda, dodaje, nema bez novih ulaganja, bez inovacija, bez preduzetništva.

“Dug, ako je razvojni tjera nas da mislimo o budućnosti, o razvoju kojim taj dug vraćamo. Ako je dug usmjeren na potrošnju ili zadržavanje status-quo, političkog i svakog drugog, on je razvojno opasan”, upozorio je Vukotić i poručio da razvoj nije ništa drugo nego kada su prihodi od ulaganja veći od troškova ulaganja.

Vukotić je poručio da je budućnost u informatičkom društvu. Za prelaz u informatičko društvo, kako je kazao, treba da shvatimo makar dvije stvari. Prvo da nacionalne države gube moć.

“Da shvatimo da je to politička institucija koja je od 17. vijeka, kada je nastala do danas generisala veliku moć i dala doprinos. Nažalost, nacionalna država će, još dalje biti prepreka razvoju i to je najveća opasnost koja se nadvija nad civilizacijskom tranzicijom”, rekao je Vukotić.

Kao drugo, treba shvatiti, kaže Vukotić, da je borba za dokazivanje identiteta država u prošlosti, zarobljavanje vizije.

“Borba za budući identitet, ako on uopšte bude važan u informatičkom, tzv. nomadskom društvu, je borba da se uđe u tu novu ‘Nojevu barku’, barku koja će preživjeti potop”, kazao je Vukotić.

Citirajući riječi Dalaj Lame, Vukotić je zaključio da je “naša jedina mogućnost da odgovorimo na sve današnje izazove – obrazovanje”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Istorijski
Gost
Istorijski

Glasam za DPS . Evo. Da ne bude da je politicka kritika. Neka profesor (koji sam sebe voli tako da zove), kaze par istina, za promjenu: Zagovornik preduzetnistva, koju je to firmu pokrenuo? Zasto on ne zivi od preduzetnistva? A njegova djeca? Ni oni? Zasto svi jasu drzavne jasle koliko mogu? Ili makar koju je firmu śetovao a da ista… Više »

Cnujfa
Gost
Cnujfa

A sta je UDG nego biznis, odnosno vid preduzetnistva? Univerzitet 10%, biznis 90% 😉

Cicas
Gost
Cicas

Kako si bistar jesi ti onaj sto je radio privatizaciju u crnoj gori. Nemoj nists vise raditi mole te gradjani idi u penziju

Đurisic dejan🕯
Gost
Đurisic dejan🕯

On možda ovo iz ptičje perspektive.

LSCG
Gost
LSCG

” Da bi znao dje grijesis treba prvo bankrotirati, tada tada necemo pasti, jer znamo gdje treba na koljena kleknuti” VV

LSCG
Gost
LSCG

Sledeca je ” Bankrot nam je ukazao na greske koje u buducnosti treba manje praviti”

LSCG
Gost
LSCG

” komponija u drustvenoj svojini je ne odrziva u liberalno ekonomskim uslovima poslovanja” , rece covjek koji rasprodao CG privredu a upravlja neograniceno Plantazama ,drzavnom kompanijom, po principu ” dobrobit je moja a rizik vlasnika tj drzave” . Zasto bi dozvolio ptivatizaciju???

Đurisic dejan🕯
Gost
Đurisic dejan🕯

Ja nisam znao do prije neki dan da strani državljani iz evrope u crnu goru dolaze samo sa ličnom kartom. Ne treba im pasoš.

Refko
Gost
Refko

Kako vas covjek pomami. Imate i akciju i reakciju, ostrasceniji ovi protiv ali se drze i ovi za. Sjedi kuci, cita i smije se. Vase mi ozbiljnosti i politike. Aooo … idite setajte, uzvajte sa porodicom, Bozice je …. Ispade on i amfilohije najpopularniji u cg po komentarimA

wnk
Gost
wnk

“Nije poginuo zajam no vraćanje.” Lako se zadužiti no’ treba vratiti, ili i bez gaća odtati.

Đurisic dejan🕯
Gost
Đurisic dejan🕯

Pa ćemo se sad svi zalečiti da radimo i da se razvijamo zato što smo dužni. Ja znam i onu dužan tužan. Koga podstaći. …….obične radnike. ……..

Nina
Gost
Nina

Profesore, Vi imate Vase uspjesne studente, izgradjene sisteme i uspjesno realizovane inicijative. Ovi imaju praznu pricu! Grupa Vasih studenata!!!

Leopold I
Gost
Leopold I

U potpisu “grupa nezaposlenih studenata koji očekuju drzavni posao”. Ajde prošetajte. Nema ludih više

LSCG
Gost
LSCG

Cuveni smjer Preduzetnistvo. Nikada slicnu a tuzniju grupu ljudi nisam uspio da upoznam .

Nina
Gost
Nina

Vi ste tuzni i ton kojim pisete vam je takav, odaje vas.

Sales
Gost
Sales

Kako si ti nam cinio tako ti se vratilo

Dante
Gost
Dante

Ti si genije samo ne znam sto ti je svih ovih godina tvoji radovi su prepoznatljivi

zrno krstov
Gost
zrno krstov

Vukotiću,pošto znaš recept i PAMEtan si. Pomogni sirotinju,daj svoje pare,pa se podstiči koliko mozeš!

ron.de.jeremy
Gost
ron.de.jeremy

Ovaj čoek je definicija prodavca magle

Mirko budvanski
Gost
Mirko budvanski

Neka me neko ispravi ako griješim, ali mi se čini da je Vukotić govorio da su društvena preduzeća promašaji i da ih treba prodati po 1€! A kad dodje privatnik, to će biti druga priča! Poslušaše ga Vektra Brković i još poneki i za 1€ preporodiše crnogorsku privredu!

mjkale
Gost
mjkale

Evo ga vajni profa i veliki ekonomski ekspert koji nas je sa svojim kadrovima i ekspertizama doveo na rub propasti..Da ima obraza ne bi nos pomaljao nidje vise..Kad ono nista..

PavarotiGost
Gost
PavarotiGost

Ako se zaduženje pravilno investira i ta investicija vrace to zaduženje. A ne dase koristi za tekuću potrošnju. Država koja nema Realne prihode i iz istih servisira svoje obaveze , nema svoju bolju budućnost .

Veliko R
Gost
Veliko R

Bogami se vidi da si neka bistrina. Narocito po ovome dase. I cemu ovo veliko R.

PavarotiGost
Gost
PavarotiGost

Nisam pismen , vlasnik sam izvozne firme. Unosim pare u državu i smanjujem deficit., toliko

Ime
Gost
Ime

Nas budzet odavno nije razvojni, njime se 90% finansira tekuca potrosnja. Tako je i sa dugom, najvise ide za servisiranje starih dugova. Na autoput i ostale projekte je za ovu godinu potroseno nesto minimalno.

Samo mislim
Gost
Samo mislim

Možda je to gledanje iz specifičnog ugla? Vlada se zadužuje, pare se usmjere u potrošnju, neko usisa dio, narod to vraća, Vlada ponovo trči da se zaduži, i tako spirala duga raste! A razvoj, može da se podstakne a ne mora! Samo se zna ko mora to da vraće!

PavarotiGost
Gost
PavarotiGost

Slažem se sa vama. I to ima kraj , ali loš po nas gradjanski.

Love Me now
Gost
Love Me now

Pa da upremo malo velis ?

Dejo blejo 💔
Gost
Dejo blejo 💔

Koliko košta sad litar ipo koka kole u crnu goru ja mislim da je u italiju 1,40 centi.

Darko
Gost
Darko

Nevjerovatno ,,,,, covjek je pod terapijom !! Sad on misli “kako me nesvataju ovi misevi mali “ koji zive od plate i rada !!!!
O majko moja da ga mogu pustit na ulicu on bi umro od gladi za 5 dana .
Vukoticu deri ti jagnjetinu i teletinu i mani se savjeta .Izgore nas covjece!

Dejo blejo 💔
Gost
Dejo blejo 💔

Ranka ne mogu da vjerujem da si se vratila u crnu goru iz bolonje kad vidiš da svi bježe iz crne gore.

Dejo blejo 💔
Gost
Dejo blejo 💔

Ana karanikic smešak.

Kasirke
Gost
Kasirke

Od kad je ekonomija nauka, sve pretpostavke i prognoze, pogodaka nula ! Malo,.malo pa neka velika svjetska ekonomska kriza, kao kad bi se u jednom danu srusili svi mostovi na svijetu, ajmo sad nove, sve iz pocetka !

Realan
Gost
Realan

Ovi doktori sto komentarisu su istaknuti ekonomisti-privrednici koji podizu kredite da bi napravili rakiju i kupili duvan i p igurali anesteziju od Bozica do Bozica…cekajuci da se otvori vecernja besplatna skola da nauce osnove pravopisa i naravno, stoje u redu za besplatan stend i produvavanje karotida. Nepismeni…TIŠINA.

Darko
Gost
Darko

Realni nisi realan !!!! Mi smo borci ali svojim zivotom placamo a ovaj GURU na ler .Radoje Dakic ga pamti jos zato Ssssssss

Marko
Gost
Marko

Darko, malo znas a puno zboris!!! Zboris na nivou ulicarskog traca. Hrabri su ti komentari ali pod raznim nikovima :-), poznajemo se. Kod profesora si kucao nekoliko puta na vrata, ali neznalicama i neradnicima se ne otvaraju.

Milisav
Gost
Milisav

Bozicne rasprave su sjajna tradicija, bez obzira na temu i govornike, a sve to je dodatna vrijednost…! Steta sto ovi kriticari nisu sinoc dosli da se jave za rijec i kazu sve mudro sto imaju, nego hejtuju ispred TV-a, dok jednom okom pogleduju u ekran

Rale
Gost
Rale

Bogami sii ti bistar kao boza. Taman kao ovi na tim Bozicnjim sjelima ovog vrsnog ekonomiste.
Nazalost ovaj je kreirao crnogorsku ekonomiju pa nam se ne krije dje smo. Sebi sa drzavnih jasli imperiju stvoriti, a uciti invalide da ustanu na svoje noge i udahnu preduzetnicki duh, je i zalosno i licemjerno i sramno.

irvas
Gost
irvas

Cak sta vise, pozeljno je da se zaduzujemo !

Marko
Gost
Marko

Ljudi, ako hocete da vam se prodaju novine, citaju portali stavite ovog prof. dr. mr … gledajte kako se sjatiste na njegov tekst sa komentarima. Odavno ne vidjoh da neko zavredjuje ovoliku paznju jos iz profesorskih krugova, pamecu ili ludoscu, ne znam da ocijenim ali da privlaci citaoce, komentatore, privlaci!!!

Lela
Gost
Lela

Profesore, svi kriticari dodju na vase rijeci na kraju. I ja sam zagovarala stavove vasih kriticara, ali su oni sada profesionalno mrtvi, a vi ste na celu jednog projketa koji u prvi plan stavlja mlade, njihovu buducnost, koliko mladih dobija stipendije, usavrsava se u srecnijem sistemimam, koliko radne atmosfere na UDG, koliko medjunarodnih projekata … svaka cast!

Vicko
Gost
Vicko

Ahahaha, svaka ti čast, Lela!

novi fosil
Gost
novi fosil

Lelo,reci cvrčak…..

Ivan
Gost
Ivan

Svaki ekonomista i preduzetnik ovo razumije kao normalnu pojavu. Svima ostalima porucujem da se bave svojim zanimanjem…i da ne misle da su diplomirali ekonomiju a ne umiju ni familijom upravljat…

Poznavalac
Gost
Poznavalac

Ovaj megastručnjak na fakultetu predaje Preduzetništvo, a on i sinovi su na državnom budžetu. Zapravo, ima tu dosljednosti, neka rade magarci privatno, da oni dobiju veću platu. Da ovakvi kažu da je mlijeko bijelo, dvaput treba provjeriti.

Marko
Gost
Marko

Svi su vam komentari ovakvi, covjek nema sinove vec cerke i ne zive u CG!!!!

Cekas
Gost
Cekas

A sto ne zive u CG kad znaju tajovu tajnu dobrog biznisa. Sto ne doprinose svojoj zemlji kad ih je tajo naucio kako se lako baviti biznisom u CG. Sa ovim podatkom si jos vise rekao koliki je licemjer u pitanju. Tudjoj djeci prodaje mu.. za bubrege i uzima im novac za skolovanje u UDG, a koliko vjeruje u to… Više »

Mrzim \"laprdanj
Gost
Mrzim \"laprdanj

Cekalac, sacekalac, dokolicar … malo budi konzistentan. Receno je da sinovi zive na budzetu CG. Covjek nema sinove i cerke mu zive i rade van CG. On je liberal sloboda, misli i djelovanja. Ne uci ni studente da moraju da ostaju u CG, vec da budu radni i preduzetni i da se bore u CG ili van nje. Znas kada… Više »

Minka
Gost
Minka

Zivis u nekom proslom vijeku, u stvari, pobrkao si loncice

Darko
Gost
Darko

Macak , citav zivot na budzetu !!

Bata Cuce
Gost
Bata Cuce

Nesto kao hiper inflacija kod Sloba. Daj ne sprdaj se.

Vlado
Gost
Vlado

Ovaj profesor sprovodi odličnu ekonomsku politiku samo u svojoj porodici .

Gorana
Gost
Gorana

Profesor pokusal da objasni. Ako ulazete u investicije a ne u potrosnju, generise se razvoj. Ljudi ajde malo razmislite prije nego sto ospete po svemu sto se izrekne ili bar sa argumentima kritikujte.

Toni
Gost
Toni

Pa dobro se sjetio 2019-e da nam to kaže, nakon što 20 godina besomučno uzimamo kredite za potrošnju. Pa puno je zapadnih zemalja zaduženo, ali upravo na taj način, a ne kao kod nas za plate javne administracije.

Pjer
Gost
Pjer

Samo sto to nije nas slucaj

Jovanka
Gost
Jovanka

Ne samo da moze, nego dug najcesce podstakne razvoj, ali nervoze, secera, hipertenzije, raznih vrsta kancera i sve sa tim u vezi…Sto vazi za pojedinca vazi i za drustvo…

Kikiriki
Gost
Kikiriki

Nazalost ovakvi kroje ekonomiju. Na bilo kojem dobrom fakultetu ovakvi ne bi ni portiri mogli biti, a ne drzati fakultet i krojiti ekonomiju drzave.
Korisno bi bilo otici i cuti njegova predavanja i uporediti ih sa predavanjima vodje neke sekte. Ko ne moze da trci ne treba mu fakultet. Boze sacuvaj

Siki
Gost
Siki

Ima li ko ovome da kaze da promjeni struku. Mozda bi mu posao auto mehanicara, limara, zidara, tesara bole isao. Ovaj model sunovrat ekonomije je njegov model koji je odnekle prepisao. Evo sad kaze da je dugovanje pozeljno. Onda one price kako je dobro da imamo ekonomiju na ivici neregularnosti. Istina svako moze mlatiti sta hoce, ali je lose sto… Više »

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Hahahahahahaha… Moze, ali ne mora!

Roro
Gost
Roro

Može može!!!Ohoho,ludilo hvata Milogorce.

Rajan
Gost
Rajan

Slazem se doktore, Japanci imaju dug oko 200 posto Bruto dohodka, ali oni novac ulazu u proizvodnju, dje je dobit mn.10 posto , a kamate oko 2 posto. Ne podizu skupe kredite…I od toga imaju cist profit od 8 posto, nova radna mjesta… finabsije ne idu u samo jednom projektu vec u tri iz razloga uspjeha istoga, jer samo jedan… Više »

Lipovo
Gost
Lipovo

Sačuvaj me Bozze, njegovih ,,filozofskih misli,,. Dokazao se?

Roki
Gost
Roki

Lipovo: Dokazao, nego što, pa vidiš da Crna Gora još nije skroz bankrotirala, iako je on predvodio ekonomsku politiku!

lipovo
Gost
lipovo

Roki, samo kod nas ,,stanje socijalne bijede,, kod stanovnoštva nije ,,tvoj bankrot,, Ti živi u tom blagostanju, ali ostavi djeci da se nadaju boljem i da ih bolji ,,vode,,

UhOh
Gost
UhOh

CG je poslednja u regionu sto se tice informatickog drustva odnosno digitalne ekonomije. Npr nemamo osnovne stvari kao sto je Paypal za primanje placanja. (Plug and Play procesor placanja, a ne zastarjela rjesenja koje nude banke)

Toni
Gost
Toni

A đe ga nađe druže… A više od 50% populacije i ne zna čemu služi bankomat. Predaleko smo mi od “digitalnog društva”. Mada, opcija prijema novca ne postoji na primer ni u Srbiji, koja je mnogo veća i samim tim zanimljivija za takav servis.

Vicko
Gost
Vicko

U pravu si Toni, odje i predśednik i SDT bježe od kompjutera kao djavo od krsta, a šta reći za manje pismenije!

UhOh
Gost
UhOh

Srbija odavno ima opciju primanja novca, zaradjuje vise od izvoza softvera nego of poljoprivrede. I ne vadi se da ljudi ne znaju, ta prica ne prolazi vise, eto svaki senior umije na viber da posalje sliku kad oce da vide unucad, samo je pitanje volje nista vise (i lobiranja banaka protiv paypala)

Leopold I
Gost
Leopold I

Neoliberalno trućanje. Pored toga, naslov ne korespondira sa tekstom. Gomila misli koje su konfuzne i neprimjenljive na situaciju u CG. Prije da je riječ o Japanu ili Brazilu.

kico
Gost
kico

Mozda ipak ti samo ne razumijes Leopolde I!!!! Kakav se mozak krije iza ovog imena …. hahhahah

Leopold I
Gost
Leopold I

Mozak mi je ok,.ali mi je žao što nemam tvoj, da odmorim.

nebojša
Gost
nebojša

Lako se zaduživati,kada dug drugi vrću.Sve će ovo građani platiti kad tad,a ovi što nas zadužuju oni su se na naš račun već razvili do neslućenih visina i granica.No i neka su kad naroda nema.

Uprava
Gost
Uprava

Moze tebe jedino

Tupko
Gost
Tupko

E ovo je jedan fin i posten gospodin..dobronamjeran..ickovic iz vlade..hahah profo,fino je obucio svoje pulene,fino jasu

Pjer
Gost
Pjer

Gledam Italijanska sela vinogradi,maslinjaci milini vidjeti.Pogledajte nasa i djesmo svima jasno.

Jadni mi
Gost
Jadni mi

Sa albanske strane granice su obrađena polja. Sa hrvatske strane granice su obrađena polja. Samo ova naša zemlja ništo ne valja. Valjda neka zemljišna anomalija, ne vjerujem da je do lijenoga naroda.

Darko
Gost
Darko

Grobar Crnogorske privrede ,,,,,, covjek koji pojma nema kako zaraditi 100 e a da ih neisisas iz budjeta . Svake godine tupe sa svojom pricom o razvoju od jednog do drugog bozica . Jel se mudracu sjecas neke nove fabrike ili nivog proizvoda ove nase CG ,,,,,, naravno ti to nevidis a tragedija je sto tako ucis mlade ,,,, da… Više »

razocarang i
Gost
razocarang i

Grobar Crnogorske ekonomoje!

miraš
Gost
miraš

Zadužite se i pozovite na ove genijalne misli.Sve će vam biti oprošteno,nagradu dobiti ,porodicu ojačati,drzavu uzdignuti,genija slaviti.

zavrni rukave
Gost
zavrni rukave

pucalo se svu noć radi napretka…, ne padaju parice sa neba

Slavko
Gost
Slavko

Teska neznalica…

Darko
Gost
Darko

Neznalica DA , ali vrlo dobro sisa drzavu koju je bacio na koljena svojom neo lib ekonomijom .

Hogar
Gost
Hogar

Licemjer prije svega, priča o slobodnom tržištu a cijeli je život na državnim jaslama

Šućko b.
Gost
Šućko b.

Naučna misao za Nobela.Je li to nova ekonomska filosofija ,emonomskog Sokrata sa UDG.

Crni
Gost
Crni

Pa je li Dalaj Lama rekao da svi moraju da upisu UDG

Darko
Gost
Darko

I da trce 1.599 m pa ko je orvi taj je najbolji a onaj zadnji i ako je pametan nije za UDG
Eto to je mozak ovog mudraca

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Je li ovaj mozak kaže da idemo sa dugom do 300% BDP?

Samo odgovaram
Gost
Samo odgovaram

Nije procenat duga problem. Japan ima 250%, i niko se oko toga ne uzbuđuje, ni Japan ni kreditori, zato što ima jaku ekonomiju, koja će o roku dospijeća sigurno vratiti svoje dugove. Crna Gora – i 50% je strahovito veliki problem zbog nepostojeće, urušene, nekonkurentne privrede, neodgovornog trošenja pozajmjenih sredstava i pljačke resursa. Što se Vukotića tiče, bolje bi mu… Više »

Nika vise
Gost
Nika vise

Ne poredjuju se zabe i babe . Japan je jedna od “safe heaven” zemalja u finansijskom smislu i oni njihov dug placaju u prosjeku po NULA procenata. Montenegro , Mila i Vesa je protocni bojler koji je sluzio da se imovina drustvena pretvori u imovinu Djukanovica, Vukotica i ostalih ljudi iz mreze. Kojim su to poslovima dosli do miliona?

Orao
Gost
Orao

Hahahaha….

Ekonomski genij
Gost
Ekonomski genij

“Dug može i da podstakne razvoj” reče Vukotić i “osta živ”. A, svojevremeno se sprdao sa Izjavom pokojnog Vidoja Žarkovića – “Kriza nas jača”. Koliko vidim nema neke veće razlike između ove dvije ekonomske misli.

Toni
Gost
Toni

Pa i nema, s tim ova Žarkovićeva banalnija, pa samim tim i ima više smisla. Vesova ama baš nema veze s mozgom.

Send this to a friend