Ekonomija

Vuković: Budžet projektovan na 3,47 milijardi eura

Novica Vuković/ Foto: Screenprint TVCG

Budžet na narednu godinu projektovan je na 3,47 milijarde i analizirali smo sveobuhvatno prihodno i razhodno stanje, saopštio je ministar finansija Novica Vuković gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore. Dodao je da iduće godine na naplatu stiže dug od pola milijarde.

Vuković je rekao da su kamatne stope za novo zaduženje od oko 200 miliona, koje je odobreno nedavno, između 6,4 i 6,5 odsto, a istakao je da su pregovori o tome završeni sa domaćim bankama.

Ministar je objasnio da su napravili dobar okvir, i da je prvi korak da Vlada usvoji zakon o budžetu, što je planirano za sjutra.

Kako je pojasnio, pažljivo je analizirana, i na sveobuhvatan način, rashodna i prishodna strana,

“Optimizacija je u centru naših planovima govorimo o finansiranju tekućih obaveza iz tekućih prihoda. Ako se uporedi sa budžetom za ovu godinu, uvećanje je za oko 496 miliona”, rekao je Vuković.

Jedan korak je već napravljen, naglasio je, a odnosi se na zaduženje koje je planirano za kraj ove godine.

“Izuzetna je saradnja sa našim bankama, dakle u sistemu Crne Gore i govorimo o kamatnoj stopi između 6,4 i 6,5 odsto. Za narednu godinu imamo dospjeće dugova iz ranijeg perioda. Govorimo o dugu od pola milijarde i govorimo o budžetu gdje će se važan dio odnositi na razvojne projekte i servisiranje obaveza iz ranijeg perioda”, kazao je Vuković.

Kako je naveo, uvećanje penzija će se finansirati iz tekućih prihoda.

“Usvajanjem novog zakona u dijelu socijalnih davanja i oblasti PIO, biće razrađeni svi koraci koje podrazumijeva Evropa sad dva”, kazao je Vuković.

Kroz kapitalni budžet, kazao je, ono što je cilj bio jeste da se prihvate zreli projekti koji mogu da donesu finasijski efekat u 2024. godini.

“Imamo 80 novih projekata i napravićemo fiskalni prostor za 2025. godinu, gdje će se u napraviti u narednoj godini ambijent za njihovu realizaciju kroz projektnu dokumentaciju. Evropa sad dva kroz zakonski okvir biće precizirana i u 2025. godini biće u punom jeku, zaživjeće i vidjeće se puni efekti. Javna administracija, to je stvar svakog od resora posebno. U Ministarstvu finansija novim aktom o sistematizaciji smanjen je broj radnih mjesta, a cilj je da pravi čovjek bude na pravom mjestu”, kazao je Vuković.

13

avatar
1000
13
0
0
 
11
BojanRakiSadnessAlooooDrago
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bojan
Gost
Bojan

Само по народу,како ко дође тако се задужује а нема пуњења буџета

Raki
Gost
Raki

Jeste li planirali povecanje zarada Evropa sad2 koju ste obecali i zbog kojih ste i dobili izbore

Sadness
Gost
Sadness

Poraz evrope na’vi čas. Zbog ovog je Krvavac pobjegao u kabinet.

Sadness
Gost
Sadness

“U Ministarstvu finansija novim aktom o sistematizaciji smanjen je broj radnih mjesta, a cilj je da pravi čovjek bude na pravom mjestu”, kazao je Vuković.”

Hahahahaha ni dva mjeseca a već laži. Trinaest direktorata što je preglomazno. Ministar u kandžama drugarica neznalica. A smanjenje broja zaposlenih je logično jer je Direktorat za imovinu u drugom ministarstvu. Koji diletant ovako postistinuje?

Sadness
Gost
Sadness

Kako stiže ministar do €3.5 mlrd? Rashodi skočili više od pola mlrd?

Aloooo
Gost
Aloooo

200 miliona od domacih banaka. Ljepota. Sad ce sa narodom da se igraju bankara da vrte za jos jedan papir i slicno. Dajte nam da znamo koje su to banke da ne gubimo vrijeme tamo za nase kredite!!!

Drago
Gost
Drago

Od ceka milijardu zaduzenje…Evropa onomad !

Zig-Zag
Gost
Zig-Zag

Pola milijarde više manje, što je ovo???

Serhio Ramos
Gost
Serhio Ramos

Manji od Munchester City-a

Vienia da je
Gost
Vienia da je

Dizi to na 6 .47 otvaraju se fabrike ….kakva suplja prica ….zivi se od otimanja narodu od poreza na nekretnine i mora odnosno ljetnje sezone …

Svakom Dosta
Gost
Svakom Dosta

Kako ovi petljaju aoooooo.
Niko ne zna sto pričaju o penzijama platama i sl.
Penzije ovolko onolko, ovo ono što se dešava.
Ko ove shvati dobro je.

Dejo rajkovic
Gost
Dejo rajkovic

Ima da se jede.

Lazar
Gost
Lazar

Prosjecna penzija 420e je sad a minimalna 450 od 1 januara i ova penzija sto je sad 420 bice 450e i nece se uskladjavat naredne godine i prosjecna penzija bice svrstana u minimalnu 450e tako da nista od povecanja na 650e kako je obecano eto tako strucnjak kaze pa ih vi opet glasajte populisti

Send this to a friend