Ekonomija

Vulević: Novi zakon neće smanjiti sivu ekonomiju

Vulević

Predloženi nacrt zakona o fiskalizaciji proizvoda ne treba usvojiti jer donosi previše promjena i neizvjesnosti. Zato smatramo da je bolje unaprijediti postojeći sistem fiskalizacije, kazao je u intervjuu za Dan izvršni direktor Montenegro biznis alijanse Zoran Vulević.

“Uvođenjem novog sistema fiskalizacije ne može se garantovati smanjenje sive ekonomije, što je jedan od ciljeva koji se želi postići, odnosno bez terenske kontrole nije moguće smanjiti sivu ekonomiju. Postojeća uredba o poreskim registar kasama nudi dovoljno prostora za uvođenje izmjena koje bi mogle doprinijeti značajnom unapređenju evidentiranja prometa i značajnom smanjenju sive ekonomije u maloprodajnom prometu. Sistem onlajn fiskalizacije koji je, uglavnom, preuzet iz iskustva Hrvatske ne unapređuje poslovne procese i ne rješava problem sive ekonomije u Crnoj Gori, već samo mijenja postojeći način fiskalizacije sa drugim”, kazao je Vulević.

Kako navodi, postojeeća uredba o poreskim registar kasama nudi dovoljno prostora za uvođenje izmjena koje bi, dodaje on,  mogle doprinijeti značajnom unapređenju evidentiranja prometa i značajnom smanjenju sive ekonomije u maloprodajnom prometu.

“Prefiskalizacija, odnosno određivanje novih evidencionih brojeva poreskih registar kasa omogućila bi da se u veoma kratkom roku formira registar poreskih kasa. Uvođenje GPRS sistema komunikacije sa Poreskom upravom doprinijelo bi stalnom praćenju stanja prometa i tačnoj evidenciji aktivnih poreskih registar kasa. Smatramo da bi ovaj pristup bio mnogo efikasniji i za biznis i za državu, kako je MBA i predstavila u svom alternativnom rješenju na nacrt zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga”, objašnjava direktor MBA-a.

Vulević naglašava da bi bilo dobro ukoliko bi došlo do ukidanja kriznog poreza, upravo u interesu stvaranja što podsticajnijeg poslovnog ambijenta.

“Utisak je da je Vlada svjesna problema koje prate poslovanje u realnom sektoru, ali je takođe limitirana da sprovede ono što bi bilo dobro za biznis. U MBA smo odavno sugerisali da Crnoj Gori ne treba veliki državni aparat, to su zagovarali i neki naši poznati ekonomisti. Ne treba biti pretjerano mudar, pa to shvatiti i prihvatiti. Nije to nimalo lako ostvariti, krupni su to zahvati, ali neizbježni, zato sa njima treba što prije energično otpočeti, opet u interesu svih, građana i države”, rekao je on.

Send this to a friend