Ekonomija

Za 15 godina 630 miliona eura investicija iz EIB-a u Crnu Goru

Realizacija aktivnosti EIB-a u Crnoj Gori u oblasti saobraćaja i tretmana otpadnih voda odvija se prema planiranoj dinamici, saopštio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

Naime, on je primio danas delegaciju Evropske investicione banke na čelu sa šeficom Kancelarije za Zapadni Balkan Dubravkom Negre i šefom Odjeljenja za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u EIB-u Mateom Rivelinijem.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o dosadašnjoj saradnji, u kontekstu sprovođenja projekata koje kredititra EIB u Crnoj Gori, o bespovratnoj podršci koju je EU spremna da pruži za projekte u oblasti Agende povezivanja, kao i o mogućnostima za saradnju na sprovođenju projekata iz oblasti životne sredine i društvenog sektora koji obuhvata oblasti pravosuđa, prosvjete i zdravstva.

Pejović je upoznao sagovornike s planom kandidovanja projekta nastavka investiranja u rekonstrukciju željezničke infrastrukture, koji bi, uz podršku EIB-a, mogli biti finansirani kroz Berlinski proces.

Ministar je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s EIB-om u okviru koje su tokom posljednjih petnaest godina potpisane investicije u iznosu od 630 miliona eura i preko 40 finansijskih ugovora, uz ocjenu da je samo tokom posljednje godine potpisano rekordnih 120 miliona eura.

,,Ono što posebno cijenimo je činjenica da je EIB partner u projektima koje Evropska unija kofinansira kroz Berlinski proces“, istakao je ministar.

S tim u vezi je naglasio dalji značaj rada na pripremi projekata u rekonstrukciji željezničke mreže u okviru ovog procesa.

Negre je predstavila novu inicijativu EIB-a za jačanje otpornosti ekonomija na ZB (ERI) istakavši da se, kroz novi finansijski okvir, pruža mogućnost za unapređenje prilagodljivosti ekonomije, što bi rezultiralo većim ekonomskim rastom i kreiranjem novih radnih mjesta.

Poručila je da je inicijativa usmjerena na poboljšanje efikasnosti upotrebe postojećih resursa, u okviru koje se planira efikasnija upotreba dvije milijarde eura koje je EIB planirao da pozajmi državama koje su dio inicijative; investiranje u razvoj ključne infrastrukture – investicije od 1,4 milijarde eura do 2020; i jačanje prilagodljivosti kroz rast u oblasti privatnog sektora.

B.M

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

da pejovicu pare de ulazu u Ramadu a zeljeznica vam placa stranacke ruckove…mozda malo i casha vam daje Ramada?

Send this to a friend