Ekonomija POSLOVANJE NAFTNE KOMPANIJE JUGOPETROL DO KRAJA SEPTEMBRA 2019.

Za devet mjeseci profit skoro tri miliona eura

Naftna kompanija Jugopetrol iz Podgorice završila je prvih devet mjeseci poslovanja u ovoj godini sa profitom od 2,93 miliona eura, pokazuju novi podaci, prenose Dnevne novine.

“Pokazatelji profitabilnosti nisu na istom nivou u odnosu na isti period prethodnih godina usljed lošeg rezultata prvog kvartala. Konstantan pad prodajnih cijena, definisanih Uredbom o formiranju maksimalnih maloprodajnih cijena, koji je počeo u decembru 2018, nastavio se i u januaru ove godine predstavljao je glavni uzrok naglog pada jedinične marže u svim segmentima prodaje, što se u većem dijelu odrazilo na rezultate ostvarene u prvom kvartalu”, naveli su iz tog preduzeća.

Naime, ovogodišnja marža na kraju trećeg kvartala bila je 2,4 odsto spram prošlogodišnjih 5,3 odsto. Kako su precizirali, u periodu od jula do kraja septembra marže su bile i dalje niže u odnosu na 2018.

Ukupna aktiva kompanije iznosila je 111,82 miliona, od čega su 36,87 miliona nepokretnosti, postrojenja i oprema, a 2,71 investicione nekretnine. Obrtna sredstva imala su vrijednost 62,78 miliona, gdje su zalihe procijenjene na 12,7 miliona eura. S druge strane, osnovni kapital kompanije iznosi 67,97 miliona, rezerve 8,55 miliona, a neraspoređena dobit 13,81 milion eura.

Poslovni prihodi u istom periodu dostigli su 123,9 miliona, od čega je prihod od prodaje iznosio čak 123,76 miliona eura. Poslovni rashodi su dostigli 120,16 miliona, a najveću stavku u ovom dijelu predstavlja nabavna vrijednost prodate robe od 108,54 miliona eura. Ukupan poslovni rezultat bio je pozitivan i iznosio 3,74 miliona eura.

Kad su u pitanju finansijski pokazatelji, priliv je iznosio 111.610 eura, odliv 64.704 eura, pa je rezultat u konačnom bio 46.906 eura. Negativan predznak imala je jedino razlika ostalih prihoda i rashoda, gdje je zabilježen gubitak od 574.072 eura. Tako je rezultat kompanije prije oporezivanja na kraju septembra bio je 3,22 miliona.

“U trećem kvartalu 2019. ukupna prodaja goriva bilježi blagi rast od jedan odsto u odnosu na isti period prošle godine. Eko dizel je i dalje pozicioniran kao vodeći proizvod, sa 65 odsto ukupne prodaje”, precizira se u izvještaju o poslovanju Jugopetrola.

Isti podaci pokazuju da je na drugom mjestu sa 19 odsto gorivo namijenjeno vazduhoplovima, dok bezolovni benzin 95 i 98 zajedno imaju samo 12 odsto. Prodaja po distributivnim kanalima je ostala praktično na istom nivou kao i prošle godine, gdje se najveći dio ili 42 odsto odnosi se na maloprodaju.

“Kompanija je fokusirana na uspješan završetak projekta rekonstrukcije maloprodajne mreže, kojim će se značajno poboljšati izgled benzinskih stanica i postaviti temelj budućeg rasta prodaje”, jedan je od zaključaka poslovanja Jugopetrola za prvih devet mjeseci.

Većinski vlasnik Jugopetrola je grčki Hellenic Petroleum International, koji posjeduje 54,35 odsto akcija kompanije. Građani imaju učešće od 17,56 odsto, Otvoreni investicioni fond Moneta pola odsto, dok su vlasnici preostalih 23,09 odsto iza sedam zbirnih kastodi računa u različitim crnogorskim bankama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Denys
Gost
Denys

Nevolja je da su u plusu kad radnicima na pumpama daju duplo manje plate nego sto su imali radnici dok je bio Jugopetrol drzavni.
I drzava je zakinuta za poreze i doprinose

Mrki
Gost
Mrki

Da je ostao u drzavnom vlasnistvu bilo bi 3 mil.u minusu…ali bi zato uprava morala dobiti stan i kredite

Send this to a friend