Ekonomija

Za eksproprijaciju bulevara do Tivta 4,3 miliona eura

Vlada Crne Gore opredijelila je ukupno 4,3 miliona eura za eksproprijaciju nepokretnosti na trasi budućeg bulevara Tivat-Jaz. Pošto novac neće biti utrošen ove godine, donijela je odluku da, oko šestine tog iznosa, usmjeri na puteve gdje je neophodno odmah platiti eksproprijaciju, pišu Dnevne novine.

Naime, Uprava za saobraćaj je ove godine utrošila sva budžetom planirana sredstva za eksproprijaciju na drugim gradilištima, pa je od Vlade tražila saglasnost da sredstva u iznosu od 720.000 eura, opredijeljenih za eksproprijaciju za izgradnju bulevara Tivat- Jaz koriste za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za druge projekte.

“Sve kako ne bi došlo do obustave radova od vlasnika nepokretnosti, na putnim pravcima na kojima se izvode radovi, obzirom da ista u ovoj godini neće biti utrošena za eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju bulevara Tivat- Jaz”, piše u vladinoj odluci.

U konačnom navode da su sredstva u iznosu od 720.000 eura potrebna za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju puta Cetinje -Čevo, eksproprijaciju bulevara Podgorica- Danilovgrad, i dio za rješavanje imovinsko pravnih odnosa na putu Dinoša- Cijevna -Zatrijebačka.

“Imajući u vidu sve naprijed navedeno, Ministarstvo finansija je saglasno da se iznos sredstava od 720.000 koja se nalaze na računu Depozita za eksproprijaciju, broj 535-4990-47, koristi za eksproprijaciju nepokretnosti na navedenim projektima”, zaključuje se u Odluci.

Na tender Uprave za saobraćaj za rekonstrukciju magistralnog puta M-1 na dionici Tivat-Budva u saobraćajnicu bulevarskog tipa, na potezu od aerodroma Tivat do Jaza, stiglo je ukupno pet ponuda domaćih inostranih kompanija.

Najjeftiniju ponudu, kako su objavili mediji, dala je kineska kompanija China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) iz Pekinga koja za izgradnju 16 kilometara saobraćajnice s četiri trake i s 12 kružnih tokova, te paralelno postavljanje 15 kilometara dugog drugog cjevovoda za potrebe preduzeća Regionalni vodovod, između Jaza i ulaza u Tivat, traži 35,2 miliona eura, odnosno 42,59 miliona eura s PDV-om.

Najskuplja je ponuda turskog konzorcijuma kojeg čine kompanije ANT i Yuksel Insaat iz Ankare, a koja iznosi 67,07, odnosno čak 81,15 miliona eura s PDV-om.

Tenderska komisija Uprave za saobraćaj još nije donijela odluku kome će povjeriti ovaj posao, za koji se ranije najavljivalo da će državu koštati najviše oko 40 miliona eura i za koji je već uzet kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prema toj projekciji, za tu dionicu je bilo potrebno uzeti kredit kod EBRD uz kamatnu stopu od 1 odsto i rok otplate kredita 15 godina uz tri godine grejs perioda.

Što se tiče izgradnje bulevara Podgorica- Danilovgrad, radovi na toj dionici su uveliko u toku.

Radovi su počeli početkom jula ove godine. Vrijednost izgradnje 15 kilometara dugog bulevara je 24 miliona eura, a rok za izgradnju je dvije godine.

Vrijednost radova na budućem magistralnom putu Cetinje-Čevo iznosiće oko 33 milions eura, dok je ukupna vrijednost izgradnje puta Dinoša- Cijevna- Zatrijebačka, koja je počela prošle godine, oko devet miliona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gara
Gost
gara

Smešno.Na Čevu zivi 6 staraca za koje prave put od 33 miliona

Sova
Gost
Sova

1.Izgradnjom puta Cetinje Čevo Nikšić umanjjiče se broj vozila koji saobraćaju na putu Podgorica Nikšić pa se postavlja pitanje opravdanosti gradnje 4 trake na putu Podgorica Danilovgrad. 2. Neko bi trebao da pogleda projekat puta Cetinje Čevo.Da li je tehnički opravdana izgradnja trećih traka na gotovo ravnom terenu. 3.Ko je odgovoran za loše planiranje i da se prioriteti u izgradnji… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Zašto se ne pravi bulevar između Bara i Bd, valjda je to bitnije od Čeva. Kod nas ljudi umjesto da ulažu u puteve koji donose profit oni ulažu tamo đe su sela njihova rodna

Cheese
Gost
Cheese

Projektna dokumentacija je odrađena, sledeće godine u toku proljeća kreće priprema i gradiće se bulevar od Kamenova do Bara.

Animus
Gost
Animus

33 meleona za put do Ceva…a sta ima tamoooo???

RofZ
Gost
RofZ

e stvarno je Nikšić-Čevo prioritet, i tamo uložit 33mil€, jer se na tom seoskom puta stvarala ogromna gužva… A što smo nesposobni da se odradi bulevar Tivat-Jaz toliko godina, obilaznica oko Budve i Kotora, bulevar kroz Tivat, rješavanje problema od Sutomora do Bara, bulevar u Štoj… Nema veze, nek slijeću turisti u Nikšić na aerodrom i nek idu do Čeva… Više »

Pametan
Gost
Pametan

Svaji novi put plus za cg Bolje sad nego ikad

Majstor
Gost
Majstor

Tako je. Bukvalno si naveo prioritetne tacke. Da je srece bulevar od Jaza do Tivta bi postojao prije 10-20 god… Kroz Tivat se zadnjih 5 godina stvaraju ogromne guzve cak i zimi…

Bnjj
Gost
Bnjj

Zaboravio si i put Bar Budva koji je katastrofa, ljeti gužve nesnosne

Ana
Gost
Ana

Sve si u pravu.Ali niko ne odgovara u ovoj državi za arčenje drzavnog novca pa zašto bi i ovi iz Uprave za saobraćaj

Send this to a friend