Ekonomija INDEKS POTROŠAČKIH CIJENA

Za godinu poskupili povrće, hljeb, sokovi, pojeftinila odjeća, cigarete, vozila

Ilustracija

Čvrsta goriva, poput uglja i drveta, poskupila su 15,3 odsto u odnosu na jul prošle godine, dok je najveći pad cijena od 12,7 odsto registrovan za odjeću, navodi se u indeksu potrošačkih cijena koji je Monstat objavio juče.

Nakon čvrstih goriva, cijene su najviše rasle u prodaji povrća skoro sedam odsto. Slijede hljeb i žitarice koje su poskupile pet, a mineralna voda, bezalkoholna pića i sokovi od voća i povrća 3,6 odsto. Voće je poskupilo tri, a meso 2,6 odsto, dok su šećer, džem, med, čokolada i slatkiši za 12 mjeseci poskupili 1,4 odsto, pišu Dnevne novine.

Najveći pad cijena od 12,7 odsto u odnosu na prošlogodišnji jul, registrovan je za odjeću. Cijene duvana su niže 9,8 odsto, usluge smještaja pet, cipele i ostala obuća 4,4 odsto, dok su gorivo i mazivo za motorna vozila pojeftinili 3,3 odsto. Prema indeksu potrošačkih cijena, najmanje je pojeftinila električna energija, 2,8 odsto.

Kako je saopšteno iz Monstata, cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku su u julu bile niže 0,1 odsto nego u junu ove, a za 0,4 odsto u poređenju sa julom prošle godine.

“Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u julu ove godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je pad cijena u grupama odjeća i obuća od dva odsto, prevoza od 0,4, komunikacija od 0,2 odsto”, kazali su u Monstatu.

Hrana i bezalkoholna pića su prošlog mjeseca pojeftinila 0,1 odsto, dok je rast cijena od 2,5 odsto zabilježen u hotelima i restoranima, od 0,2 procenta u kategoriji koja se tiče stanovanja, vode, struje, gasa i drugih goriva, dok je poskupljenje od 0,2 odsto registrovano u oblasti rekreacije i kulture.

Indeksi potrošačkih cijena, kako su naveli u Monstatu, jedan su od najvažnijih makroekonomskih indikatora i osnova za donošenje odluka u oblasti ekonomije i finansija. Od januara 2009. godine koriste se kao zvanična mjera inflacije u Crnoj Gori.

“Indeks potrošačkih cijena koristi se za usklađivanje plata i zarada u skladu sa kolektivnim ugovorima, kao i penzija i socijalnih davanja. Takođe se koristi za deflacioniranje pojedinih makroekonomskih agregata u statistici nacionalnih računa i u druge svrhe. Indeks potrošačkih cijena se definiše kao mjera prosječne promjene cijena fiksne korpe roba i usluga koje domaćinstvo kupuje u cilju zadovoljenja svojih potreba”, rekli su u Monstatu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
alo
Gost
alo

Pojeftinio duvan, gorivo, elektricna energija, smjestaj… koju drogu koriste ovi iz montstata da i ja malo uzmem? Zive u nekoj paralelnoj realnosti ocigledno. Ova institucija je zrela za ukidanje, nema popravke. Mora se od nule poceti

.....
Gost
.....

“Prema indeksu potrošačkih cijena, najmanje je pojeftinila električna energija, 2,8 odsto”..ajde, neka se javi taj kome je, za istu potrosnju, manji racun nego prosle godine…inace, sto se poskupilo, poskupilo je po 20,30 %..

Sijenka
Gost
Sijenka

dobro i plata nam se isto povećala, padala, povećala, padala, povećala, padala, povećala, padala..

Bnjj
Gost
Bnjj

A plate iste evo 10god ali bitno je da ima za foteljaše em dobre plate em bagatelni krediti i stanovi

Roro
Gost
Roro

Dje ću kupit jeftinija čarapa i gaća?

Cantona777
Gost
Cantona777

KAKVE SU OVO GLUPOSTI WAU WAU WAU POJEFTINILE CIGARETE A ONE SU SKUPLJE 20 30 CENTI U ODNOSU NA STANJE PRIJE MULAVE ODLUKE O POSKUPLJENJU ODJECA JE ISTA KAO STO JE I BILA A VOZILA MORAJU POJEFTINITI JER GODINE PROLAZE NE STOJI PRIVREDA JAPANA NJEMACKE I OSTALIH U MJESTU SPRDNJA !!!!!!

Samo tiho
Gost
Samo tiho

“Niko na svijetu nije hrabriji od covijeka koji se zaustavi na zrnu kikirikija “

Skhd
Gost
Skhd

Potrebe poskupljale, luksuz pojeftinio

Joxim
Gost
Joxim

Interesantno da su poskupili artikli koje mi proizvodimo ili pak možemo proizvesti (hrana, flaširana voda i sl),a pojeftinili artikli koje ne proizvodimo(odjeća, automobili i sl). Da li nam i to nešto govori o stanju naše ekonomije?

Kotoranin89
Gost
Kotoranin89

Lideri,nema sta.Hvala DPS-u na sjajnom radu,samo napred do konacne propasti.Da je vjecna Crna Gora,nikad vise 1918 i ostala propaganda,zivjeli!

Montenegringo
Gost
Montenegringo

Zaboravio si : imamo zlato iz Malage!

Ameba
Gost
Ameba

Kakvo je stanje jutros u 7:00 na parkingu ispred Delte? Cijelu noc niste nista javljali

narkoman
Gost
narkoman

Stanje je takvo da ćeš morat platit. Znam da bi ti lakše zub iz vilice ispao nego euro iz džepa za parking ali šta ćeš.

Send this to a friend