Ekonomija

Za godinu uvoz struje 170 miliona eura, hidroelektrana Komarnica mora da se gradi

Vlada Crne Gore donijela je na posljednjoj sjednici Plan koncesija za korišćenje vodotoka za izgradnju hidroelektrana u našoj državi za 2020.godinu. Planom je predviđena dodjela samo jedne koncesije i to na rijeci Komarnici za potrebe izgradje hidroelektrane. Osim navedenog vodotoka, Vlada za 2020. godinu ne predviđa dodjelu koncesija za potrebe gradnje drugih mikro, malih i velikih hidroelektrana.

Predmet koncesije je projektovanje, izgradnja, korišćenje i održavanje Hidroelektrane Komarnica. U skladu sa zakonom, koncesija će biti direktno dodijeljena Elektroprivredi Crne Gore, kao akcionarskom društvu u kojem država na dan donošenja Plana posjeduje 88,66 odsto akcija i samostalno imenuje sve članove organa upravljanja”, kazali su u Vladi.

U Vladinom dokumentu je jasno naglašeno da je obezbjeđenje dodatnih količina energije preduslov privrednog razvoja i rasta crnogorske ekonomije, kao i preduslov podizanja kvaliteta života građana.

“Obezbjeđenje tih količina moguće je ili uvozom ili izgradnjom proizvodnih kapaciteta u Crnoj Gori”, navodi se u dokumentu.

Koliko je važan projekat izgradnje HE Komarnica najbolje ilustruju podaci iz Energetskog bilansa za 2020. godinu. Od ukupnih potreba za energijom, Crnoj Gori je u 2018. godini nedostajalo 36 odsto, a u 2019. godini 37,4 odsto električne energije. Ovaj procenat, prema Monstatu za 2019. godinu rezultirao je neto uvozom energenata vrijednim više od 170 miliona eura.

“U narednom periodu nedvosmileno će rasti pritisak na smanjenje korišćenja uglja, nafte i naftnih derivata. U tom kontekstu, navedeni spoljnotrgovinski deficit, ali i pritisak u pravcu dekarbonizacije, moraju se posmatrati kao snažan razvojni impuls, koji će omogućiti valorizaciju crnogorskih obnovljivih resursa za proizvodnju električne energije”, ističe se u dokumentu.

Realizacija ovog projekta će, takođe, omogućiti višenamjensko korišćenje hidroakumulacije u svrhu energetskog snabdijevanja, vodosnabdijevanja, poboljšanje uslova razvoja poljoprivrede i turizma u okruženju, kao i dalji razvoj saobraćajne i ostale infrastrukture, kako bi se doprinijelo ukupnom privrednom razvoju područja u kontaktnoj zoni hidroakumulacije.

“Realizacija projekta izgradnje hidroelektrane na rijeci Komarnici, razmatrana je i nacionalnim i regionalnim strateškim dokumentima. Strategija razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine nedvosmisleno preporučuje izgradnju HE Komarnica, konstatujući i da njena izgradnja ima još više smisla ako se posmatra prostor regije”, odnosno da može biti vrlo dobro rješenje za pokrivanje vršnih dijelova dijagrama opterećenja, kao i za regulaciju sistema u mjeri u kojoj će biti potrebno (ili moguće), s obzirom na veći broj vjetroelektrana koje će u sljedećih desetak godina ući u pogon, kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama regije”.

Sa druge strane, Regionalna strategija održivog hidroenergetskog razvoja (februar 2019), kao dokument finansiran kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, odnosno EU program finansiranja infrastrukturnih projekata, prepoznaje hidroelektranu Komarnica, kao jedan od svega petnaest projekata na prostoru Zapadnog Balkana, kod kojeg ne postoje ozbiljne smetnje za realizaciju iz ugla zaštite životne sredine i održivog razvoja. Posao, nakon izgradnje hidroelektrane dobiće između oko 150 osoba. Vrijednost projekta je 238 miliona eura.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Elektrolux
Gost
Elektrolux

A koliko ste izvezli u Srbiju od hidroelektrane Mratinje koje smo mi gradjani gradili “dobrovoljnim” samodoprinosom osamdesetih godina.

bonaca
Gost
bonaca

Samo onaj ko ima energiju moze da se razvija,nadam se da cemo povratiti suvjerenost kao i monetarnu politiku. Neka nam je sa srecom.

Prč
Gost
Prč

E cus ada vi je onda isplatiste za dvije godine.dje to ima u svijet.aj ne mlatite.pravite vetrnjace i solarne elektrane.hidroelektrane su prevazidjena rabota dok ne vi napravite.dje ima na zapadu da je prave

Duško
Gost
Duško

Još 80-tih godina prošlog vijeka je isplanirana HE Komarnica….traje i danas….trajaće još…

Eko
Gost
Eko

Izvozi li se jos struja u Italiju, a vjetrenjace ima li kakve koristi od njih.

Bnjj
Gost
Bnjj

Bravo uništite sve potoke i rječice za bogaćenje pojedinaca iz vlasti. Ni okupatori nisu potoke uništavali. Cg je kao Latinska Amerika država teške pljačke. Ođe se ne krije pljačka

vesko nk
Gost
vesko nk

Imam osjećaj da nikad nijesi bio u kanjon Komarnice no što na tv. vidiš da poneko pješke prođe kroz dio znan kao Nevidio.On ostaje ne potopljen.Dio ka Pivskom jezeru u kome nema nekih naseobina se potapa radi struje.Jbg. moramo imat struju makar za klime a i za izvoz.Čista para.Inače nema napredka bez struje.Naš vodni potencijal je u velikoj mjeri ne… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

Nije sporno da naprave veliku hidroelektranu ali ovi svaki potok i rječicu uništiše

Send this to a friend