Ekonomija

Za gradnju auto-puta isplaćeno blizu 650 miliona eura

Do sada je završeno 85 odsto ukupnih radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar Boljare, a glavnom izvođaču radova kineskoj kompaniji CRBC do sada je isplaćeno 644,75 miliona eura, od čega lani 105 miliona eura, saopštio je Pobjedi ministar saobraćaja Osman Nurković. On nije želio da prognozira da li će dionica od Smokovca do Mateševa biti završena do kraja septembra, što je novi rok za njen završetak. Iz kompanije CRBC poručeno je da ulažu sve napore da projekat bude završen u tom novom definisanom roku.

“Raduje činjenica da ulazimo u završnu fazu izgradnje prvih kilometara auto-puta u Crnoj Gori. Novi ugovoreni rok realizacije jeste 30. septembar ove godine, ali do tada je još dug vremenski period da bismo u ovom periodu licitirali sa danima završetka projekta koji će nesumnjivo biti završen”, kazao je Nurković Pobjedi.

Prvobitni rok za završetak radova na prioritetnoj dionici je bio 11. maj prošle godine, kada je prošlo četiri godine od početka gradnje. Vlada je u maju prošle godine potpisala anekse ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac -Mateševo, u vezi sa naknadnim radovima koji se odnose na petlju Smokovac, vodosnabdijevanje i trajno napajanje električnom energijom. Tim aneksima je 30. septembar ove godine određen kao rok za završetak radova na prioritetnoj dionici.

“Od početka realizacije ugovora, kompaniji CRBC kao izvođaču radova pored 161,9 miliona eura na ime avansa za glavne radove isplaćeno je i 482,84 miliona eura za obim stvarno izvedenih radova na terenu zaključno sa radovima izvedenim u novembru prošle godine”, rekao je Nurković.

On je dodao da je lani isplaćeno 105,09 miliona eura.

“Kada je riječ o naknadnim radovima u toku prošle godine je isplaćeno 17,9 miliona eura”, saopštio je Nurković.

On je podsjetio da je lani prošlogodišnjim budžetom za plaćanje izvođaču radova na izgradnji prve dionice bio planiran iznos od 182,58 miliona eura.

Prvobitna ugovorena vrijednost izgradnje prioritetne dionice iznosila je 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina. Sa naknađnim radovima ova dionica auto-puta će koštati oko 895 miliona eura.

Nurković je naveo daje procenat izvedenih zemljanih radova na otvorenoj trasi auto-puta veći od 90 odsto.

“Završen je proboj i primarna podgrada na svih 16 tunela i u toku su radovi na izradi sekundarne obloge u svih 16 tunela čiji stepen gotovosti je 99,2 odsto. Do sada je na mostovima, na pozicijama stubova i temelja završeno 99 odsto radova, dok je na gornjem stroju mostova završeno 93 odsto radova”, precizirao je Nurković.

On je dodao daje od ukupno 21 most, do sada u potpunosti, na obje trake, završena rasponska konstrukcija na 14 mostova, dok je još pet mostova završeno u jednoj traci auto-puta. Govoreći o naknadnim radovima na auto-putu Nurković je saopštio da je do sada izvedeno 25 odsto radova na izgradnji prve faze petlje Smokovac i oko 30 odsto radova na izgradnji sistema za vodosnabdijevanje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

5,5godina pravimo 40km autoputa i još se ne zna hoće li do kraja sleptemra biti završen, sada je problem u struji i vodi. Ni govora o drugim dionicama.

NEMAM IMENA
Gost
NEMAM IMENA

Budaloooooooooooooo …. i ti si mi neki patriota !!!

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Nije vazno oce li biti u septembar ove ili sledece godine. Vazno je da se nastave i druge dionice, i od najvaznijeg znacaja je da se “uposli” taj auto put, tako sto bi se Luka Bar aktivirala. A Srbija, Madjarska, i druge zemlje vukle transport preko luke i auto puta.

Ljuta
Gost
Ljuta

E baš če vam Srbija bilo sto uvoziti preko Bara….od Rijeke ima tačno 500km do Beograda a ugovori o prevozu su uglavnom dugorocni….Srbiji put do CG je zadnja rupa na sviralo a svi znamo da grade autoput za Pristinu i Drač

Tara
Gost
Tara

Autoput iz nidje u nidje

Aoooo
Gost
Aoooo

Blago tebi. Da mi je tvoje pameti da će dan, da počinem.

Bnjj
Gost
Bnjj

Istina ako ga ne spoje sa Srbijom

Pročitana igra
Gost
Pročitana igra

Vozi se SFRJ magistralom kroz kanjon onda. Pa da vidiš šta je nidje. Kad se zafrljačiš dolje kolima.

Ljudski
Gost
Ljudski

Samo da više niko ne pogine na gradnji, nije tolika preša. Godina više ili manje, važno je da bude završen.

Send this to a friend