Ekonomija

Za koncesiju lučkih usluga zainteresovana tri preduzeća

Pružanje usluga u luci Bar, pilotski servis, privez i odvez brodova i remorkaže moglo bi u buduće da obavlja više firmi, ukoliko Vlada tako odluči.

U Upravi pomorske sigurnosti, na okruglom stolu o nacrtu Koncesivnog akta za davanje koncesije za pružanje lučkih usluga u Luci Bar danas je okončana javna rasprava, javlja portal Jedro.

Do sada je u Luci Bar ovaj posao radila samo firma Ocean Montenegro. Za koncesije su pored Ocean Montenegro, čiji je većinski vlasnik firma iz Trsta, zainteresovane su i dvije novooformljene firme iz Bara- LP Bar Pilots i Jadropilot.

Pravni zastupnik Oceana advokat Srđan Janković iz beogradskog CMS iznio je 15 primjedbi na tekst akta. Advokat Janković iznio je stav da se pojam koncesionar svuda u svijetu koristi u jednini i pozvao se na praksu u zemljama EU.

Ispred Lučke uprave Ana Drakulović navodi da na jednom lučkom području može biti više koncesionara.

Iz LP Bar Pilots Slobodan Bajković je istakao da ta firma već godinu zapošljava 25 iskusnih radnika, sve vrijeme plaća doprinose državi, a u prilog kvalitetnom radu svjedoči i što, kako je naveo “pored iskustva lučkih pilota i zapovjednika remorkera posjeduje i savremene brodove, dok su na drugoj strani, brodovi Oceana preko sto godina stari”.

Bajković je podsjetio na praksu u Evropskoj Uniji, u zemljama članicama ne mogu da rade remorkeri stariji od 25 godina.

Iz LP Bar Pilots procjenjuju da na tim poslovima ima prostora i za dva- tri koncesionara.

Ljubo Pekić iz LP Bar Pilots ukazao je zastupnicima Oceana da su se više zabrinuli za ostale interesente “nego za sebe”.

“Nigdje nam niste rekli šta mi to nemamo, a vi imate. Zakon je jedan i mi ćemo ga ispuniti. Vi nam pričate o zapošljavanju iz svog iskustva, preuzeli ste Lučke poslove sa 54 zaposlena, a sada imate 28 radnika. Nigdje u svijetu nisam vidio da ima samo jedan operator pilotaže ili teglja”, rekao je Pekić koji je bivši radnik Oceana.

Izvršna direktorica Ocean Montenegro NelaVitić pitala je učesnike Okruglog stola “da li je ovo suđenje Ocean Montenegru”.

“Lučki poslovi su privatizovani na međunarodnom tenderu, naša ponuda je bila dva miliona eura, sljedeća- 600.000 eura. Država je konstatovala da smo u potpunosti sproveli investicioni program, imamo redovne kontrole Lučke uprave, ni u jednom izvještaju nije bila čak ni preporuka da se nešto ispravi. Nikoga od radnika nijesmo ostavili na ulici. Nije tajna da od 2010. u prosjeku imamo po osamsto brodova. Koncesija se ne daje lično ni pilotu ni zapovjedniku remorkera, već preduzeću. Ne bojim se konkurencije, ovdje želimo da pomognemo u cijelom postupku i da se ovo uskladi sa međunarodnim propisima”, rekla je Vitić.

Iz LP Bar Pilots Željko Malović je rekao da se iskustva iz Evrope razlikuju od luke do luke, te da tamo pojam koncesionara obuhvata i do 800 bratstava i preduzeća koja rade zajedno.

Ispred “Jadropilota” Igor Banović tražio je da se uvede i stavka- dokaz o posjedovanju remorkera, da se u tekstu definiše vučna snaga i da Lučka uprava koncesionare pomogne kod veza njihovih brodova.

Direktor UPS Safet Kočan, domaćin današnjeg Okruglog stola, pozvao je učesnike da se fokusiraju na primjedbe i sugestije, ističući “Vlada će dati koncesije”.

Podsjetimo, Ministarstvo pomorstva i saobraćaja, okrugli sto na ovu temu, održao je i u Kotoru, prošle jeseni

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zeljko Ivanovic
Gost
Zeljko Ivanovic

Zelio bih da posaljem poruku angazovanom advokatu iz BG, kao covjek iz struke. EU je jos 2000 godine donijela direktivu o uspostavljanju unutar i medju lucke konkurencije na zdravim osnovama. Cilj kome se tezi jeste, podizanje nivoa kvaliteta usluga u lukama i formiranje realnih tarifa. Zato je u mnogim lukama uspastavljen koncept sa vise koncesionara. Tezilo se da EU luke… Više »

razocarang i
Gost
razocarang i

E pa gospodine,Zeljko Ivanovicu,koji se prestavljas,kao covjek iz struke,moram te ovdje demantovati,na tvoje pznavanje Luka i lucke djelatnosti. Necu ovdje elaborirati,,sve naucno dokazane,uslove poslovanja luka. Ostajem kod ,,Luke Bar,, Usluga priveza ,odveza i pilotaze,je samo JEDAN od segmenata poslovanja luke,ali i ne Glavni. Glavni segment je,Ivanovicu,postovanje STOJNICA i Kvalitet pretovara To je OSNOVA. Postavlja se pitanje,zasto je Luka izgubila KOMITENTE… Više »

Zeljko Ivanovic
Gost
Zeljko Ivanovic

Slazem se u potpunosti. To sam i ja u kracem rekao. I jedna konstatacija iz struke niste cim koristite termin “pretovar”.

razocarang i
Gost
razocarang i

Prije svega,uzasna je bila greska,sto se dozvolila prodaja Sluzbe PIOBa,koja se bavila Pilotazom,Remorkazom,Privezom i odvezom brodova.Bio je to ,toliko unosna DJELATNOST,koja je donosila Luci Bar ,ogromni Profit,stim vise,sto su svi plovni objekti bili amortizovani. Vidim,da u ove ,,nove,,firme rade svecbivsi radnici Luke bar. Nemoguce je,na ovoliki promet Luke,da opstanu TRI servisa.Ocigledno da se ovdje radi o MUTNIM radnjama,cim se pojavljuje… Više »

Send this to a friend