Ekonomija

Za kontrolu poslovanja EPCG 206 hiljada eura

Jadranka Rabrenović

Po nalogu predsjednika borda Elektroprivrede Milutina Đukanovića formirano je 12 komisija sa po pet članova, koje treba da ispitaju dosadašnje poslovanje u ovoj kompaniji, piše Pobjeda

Pobjeda je imala uvid u rješenje jedne od tih komisija, koja je formirana 13. aprila, a zadužena je za poslovanje EPCG sa Prvom bankom, Uniprom KAP-om i željezarom Tosčelik, kao i povlašćenim proizvođačima, odnosno malim HE i dvije vjetroelektrane.

U komisiji je koordinator, odnosno osoba koja je zaposlena u EPCG, Miro Vračar, rukovodilac sektora za planiranje i kontrolu. Članovi su Miloš Milatović, Ivan Milićević, Zorica Mijanović i Milica Abramović. Njihov je zadatak da revidiraju sve istorijske transakcije sa povezanim licima, kao i uslove poslovanja. Treba da revidiraju sve odluke u vezi sa ovim kompanijama i sagledaju finansijske efekte tih odluka na EPCG, te da revidiraju ugovore sa povlašćenim proizvođačima struje, kao i da urade analizu uticaja ove komponente na krajnje potrošače.

U drugoj fazi, kako se navodi u rješenju, treba da uporede uslove poslovanja sa drugim bankama, kako bi pronašli najpovoljniju soluciju za EPCG, da ustanove vrste poslovanja sa drugim subjektima sa akcentom na opravdanost pojedinačnih transakcija, kao i da revidiraju politike u vezi sa povlašćenim proizvođačima u skladu sa odlukama Vlade.

U trećoj fazi ovaj tim treba da donese zaključke i kontroliše preduzete mjere. Treba da imaju jasnu proceduru prilikom implementacije i kontrole; da jasno definišu vrste transakcija koje su opravdane sa pojedinim subjektima, te da predlože mjere u cilju usaglašavanja sa odlukama Vlade, kako bi se postigao najbolji rezultat za kompaniju i potrošače.

Nijedan član ove komisije nije revizor, jer ih nema na spisku licenciranih revizora Ministarstva finansija, Instituta sertifikovanih računovođa, ni Instituta internih revizora.

Rješenjem je odlučeno da Vračar za taj posao dobija mjesečno polovinu kompanijske zarade, koja iznosi 820 eura, odnosno 2.460 eura ukupno za šest mjeseci trajanja rada ove komisije. Ostala četiri člana, koja ne rade u EPCG, treba da dobiju po 75 odsto prosječne kompanijske zarade, odnosno svaki po 615 eura mjesečno, ili 3690 eura ukupno. Ovaj tim će za pola godine EPCG koštati ukupno 17.220 eura.

Ako su preostalih 11 komisija osnovane po ovom principu, radi se o još 55 ljudi, od kojih je 11 iz EPCG. U tom slučaju bi ovih 12 komisija ukupno koštalo 206.640 eura.

Ovo ne možemo da tvrdimo, da je ovo egzaktna cifra, jer je Pobjeda imala uvid samo u jedno od 12 rješenja za formiranje komisija, a do sada nijesmo dobili odgovore na pitanja od Milutina Đukanovića o detaljima ovog i još nekih aranžmana. Nadamo se odgovorima naredne sedmice, vezano za poslovanje EPCG sa novim rukovodećim timom.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
CgcgMigaBuc bucNK boy
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cgcg
Gost
Cgcg

Čemu služi državni revizor? Mogli ste sprovesti internu reviziju bez ovolikog troška. Ođe nešto smrdi.

Miga
Gost
Miga

A da li Cdm ima uvid koliko EPCG kostaju radnici koji je prethodna vlast primila na neodredjeno vrijeme mwdju kojima su bokseri, likovni umjetnici, difovci i ostali?

Buc buc
Gost
Buc buc

Samo dvoje auta sto je kupilo bivse rukovodsvo je toliko

NK boy
Gost
NK boy

Ako rijese samo jednu kradju iz pomenutih,vratice desetoduplo ulozenih sredstava u njihovo angazovanjem.Srecno

Send this to a friend