Ekonomija

Za nabavku novih grla stoke podrška do 50 odsto investicije

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kroz Agrobudžet za 2019. godinu objavilo je danas Javni poziv za dodjelu podrške za unapređenje stočnog fonda za 2019. godinu.

“Kroz ovaj javni poziv, zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu dobiti podršku za nabavku novih grla – steonih junica i priplodnih svinja (nazimica i nerasta). Mogućnost dobijanja podrške imaju i početnici, u cilju započinjanja stočarske proizvodnje. Podrška Ministarstva iznosi maksimalno do 50 odsto od vrijednosti investicije za kupovinu novih grla”, saopšteno je iz Ministarstva.

Podrška Ministarstva za nabavku stoke, tokom prethodnih godina, rezultirala je ukrupnjavanjem proizvodnje na crnogorskim farmama i poboljšanjem rasnog sastava, što je značajno za rast konkuretnosti domaćih proizvođača i ostvarivanje većih prihoda po gazdinstvu.

“U cilju nastavka pozitivnih trendova, podrška unapređenju stočnog fonda se nastavlja, s ciljem daljeg ukrupnjavanja farmi i povećanje učešća produktivnijih rasa u svim segmentima. Dobra pretpostavka za povećanje broja mlječnih grla na farmama i proizvodnje sirovog mlijeka je i povećanje  kapaciteta prerađivačkih pogona u mljekarstvu. Cilj je jačanje postojećih i stvaranje novih kooperanata u sektoru mljekarstva, što će uz brojne mjere za unapređenje kvaliteta mlijeka, omogućiti dalji rast konkuretnosti u ovom sektoru”, dodaju oni.

Kako ističu iz Ministarstva poljoprivrede, ovim Javnim pozivom se utvrđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podrške.

“Korisnici podrške ovog Javnog poziva, moraju biti registrovani u Registru poljoprivrednih gazdinstava, najkasnije do trenutka podnošenja zahtjeva za podršku. Korisnici moraju zadovoljiti i uslove za držanje stoke u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i ispunjavanju standarda dobre poljoprivredne prakse”, navode iz ovog resora.

Zahtjeve za dodjelu ove podrške zainteresovani mogu dostavljati do 11. aprila 2019. godine. U slučaju ranijeg utroška sredstava, javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme.

Detaljnije informacije o ovoj vrsti podrške, mogućnostima, uslovima i kriterijumima koje treba da zadovolje zainteresovani, kao i obrasci za prijavu nalaze se na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

U Švici štale se drze pored Rolex prodavnice…Od krave se dobija Mlijeko…A od njega Toblerone..Lindt…Al građani u Švicu su pravi građani…CG ima građane sto niko ne bi pozelio…

Navijač
Gost
Navijač

Citam komentare i vidim kako lupate i pojma nemate ni o poljoprivredi, podrsci, Agrobudzetu i sl. Pozivi se objavljuju redovno, svake godine za razne oblasti, prema utvrdjenim pravilima. Procitajte koji dokument prije nego sto počnete da botujete.

Med&Mlijeko
Gost
Med&Mlijeko

Kao i uvijek i kak do sada SVE SE DODELJUJE SELEKTIVNO I PREKK POZNANSTVA, ZBOG TOGA NAM JE I OVAKVK STANJE U POLJOPRIVREDI

Vukasin
Gost
Vukasin

Je li uz Abu Dabi fonda.

Neutralan
Gost
Neutralan

Izgleda da se pibližavaju izbori…🤔

Send this to a friend