Ekonomija

Za nove zaštitne uređaje izdvojeno 626.000 eura

Radnici Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) zamijenili su zaštitne uređaje u trafostanicama Dubovica, Tuzi, Miločer, Grbalj i Igalo, u sklopu projekta uzemljenja 10 kilovati (kV) neutralne tačke preko male otpornosti transformatora 35/10 kV, vrijednog 626.000 eura.

Glavni inženjer za relejnu zaštitu Ilija Vuksanović kazao je Dnevnim novinama da novi relejni uređaji u trafostanicama imaju viši stepen zaštite i nekoliko grupa podešavanja.

“Savremena oprema ima prekostrujnu, kratkospojnu, zaštitu od nesimetrije, kao i podnaponske, prenaponske i zemljospojne zaštite. Digitalna relejna, pored zaštite mreže od kvarova, u savremenim elektrodistributivnim mrežama obavlja i mnogo drugih funkcija”, rekao je Vuksanović.

Kako objašnjava, njome možemo pratiti uklopno stanje opreme, praviti oscilografske snimke kvarova, trenutna opterećenja, komunicirati sa lokalnom skadom i ostalim uređajima u trafostanici.

Projekat na uzemljenju neutralne tačke u trafostanicama 35/10 kV Dubovica i Miločer, vrijedan blizu 300.000 eura, omogućiće kvalitetnije i pouzdanije napajanje električnom energijom za 6.565 korisnika, koji se napajaju iz trafostanice Dubovica, i 3.391 korisnika sa trafo reona TS 35/10kV Miločer, kazali su u CEDIS-u.

Inženjer Voislav Vukadinović, koji je pratio tok projekta u Budvi rekao je Dnevnim novinama da će ovi radovi stvoriti perspektivu za dodatni razvoj 10 kV mreže, kao i mogućnost za priključenje novih korisnika.

“Prelazak na režim rada sa uzemljenom neutralnom tačkom preko metalnog otpornika za ograničenje struje jednofaznog zemljospoja na 300 ampera, a čime se pogon trafostanica usklađuje sa tehničkim propisima studije uzemljenja neutralnih tačaka mreža 35 i 10 kilovolti, korisnicima obezbjeđuje kvalitetnije i pouzdanije napajanje”, precizirao je Vukadinović.

Pomenuti projekat sprovedena je i u Podgorici, u trafostanici 35/10 kV Tuzi. Ugradnjom otpornika u toj trafostanici, kako su istakli u CEDIS-u, postiže se ograničenje struje dozemnog kratkog spoja u neutralnoj tački mreže 10 kV.

“Investicijom vrijednom preko 100.000 eura poboljšaće se sigurnost rada mreže konzuma trafostanice Tuzi: Centar Tuzi, Milješ, Šipčanik, Karabuško polje, Vuksanlekića, Sukuruć, Kodrabudan, Dreševići, Podhum, područje Hota, Dušići, Kodra, Lekovići, Vranj, Vladne, Dubrave, Dinoša, Ljuljanovići, Cijevna, Kuće Rakića, Tuški Rogami i dio Kakaricke gore”, naveli su u toj kompaniji.

Glavna inženjerka na projektu Vojislava Cerović saopštila je Dnevnim novinama da su ugrađene nove relejne zaštite energetskog transformatora i deset 10 kV izlaza.

“To su mikroprocesorske zaštitne upravljačke jedinice (MPCU) sa funkcijama upravljanja, mjerenja, nadzora, samodijagnostike, signalizacije i komunikacije. Taj relej služi za upravljanje procesom, što povećava sigurnost manipulacija i zaštitu izvršioca. MPCU pružaju mogućnost praćenja energije, napona i struje, što je bitno za praćenje opterećenja kablova izvoda 10 kV”, objasnila je Cerović.

Ona dodaje da se dešavanja na novom releju mogu pratiti iz komandne prostorije u trafostanici preko novougrađenog softverskog sistema.

Send this to a friend