Ekonomija DRŽAVNI SEKRETAR GORAN JOVETIĆ O SPORAZUMNOM RASKIDU RADNOG ODNOSA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU

Za otpremnine zainteresovano dvije hiljade radnika

Goran Jovetić

Ukupno 1.153 zaposlenih ujavnom sektoru na centralnom i 826 na lokalnom nivou zainteresovanoje za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine, pokazale su ankete koje su, po nalogu Ministarstva javne uprave, državni organi i institucije radile među svojim uposlenima.

Koliko će se njih ipak odazvati javnom pozivu za ovaj vid raskida radnog odnosa biće poznato 30. avgusta kada, kako je Pobjedi rekao državni sekretar Goran Jovetić, ističe rok za predaju zahtjeva zaposlenih. Nezavisno od objavljivanja tog javnog poziva, Jovetić objašnjava kako se zahtjev može podnijeti i tokom važenja odluke o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, odnosno do 31. decembra 2020. godine.

“Takođe, na osnovu procjene zainteresovanosti zaposlenih i raspoloživosti finansijskih sredstava, organ ili institucija mogu raspisati novi javni poziv tokom trajanja važenja navedene odluke”, objašnjava Jovetić.

Podsjeća i kako zaposleni u javnom sektoru može da ostvari pravo na otpremninu u visini do 50 odsto mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može da bude veći od 15 bruto zarada zaposlenog.

“Zaposlenom koji ispunjava uslove za odlazak u penziju i ako mu do 67 godina života nedostaju do dvije godine, može ostvariti pravo na otpremninu u iznosu do šest bruto zarada. Visina bruto zarade određuje se kao prosječan iznos posljednje tri bruto zarade koje su zaposlenom pripadale prije isplate otpremnine”, objasnio je Jovetić.

Odlukom o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, predviđeno je da se otpremnine isplaćuju iz sredstava institucija koje su dio javnog sektora. Jovetić objašnjava kako je i Ministarstvo finansija, budžetom za ovu godinu, opredijelilo 2,7 miliona eura za isplatu otpremnina koje se ne mogu obezbijediti iz sredstava državnog organa, organa državne uprave, suda, državnog tužilaštva, fonda ili drugog organa koj i se finansira iz državnog budžeta ili ustanove čiji je osnivač država.

“Ova sredstva su jednim dijelom obezbijeđena iz Sektorske budžetske podrške koja su opredijeljena Crnoj Gori od strane Evropske komisije za reformu javne uprave”, navodi Jovetić.

Dodaje i kako je Vlada 11. jula ove godine zadužila potrošačke jedinice budžeta da, nakon isteka roka za prijavu zaposlenih za sporazumni prekid radnog odnosa, o broju zainteresovanih po organima i institucijama informišu resore finansija i javne uprave.

“Takođe, odlukom o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, organi i institucije zaduženi su da u roku od deset dana od dana isplate otpremnine Ministarstvu javne uprave dostave kopiju sporazuma o prestanku radnog odnosa”, navodi Jovetić.

Ističe i da će evidenciju o zaposlenima koji su, u skladu sa ovom odlukom, ostvarili pravo na optremninu voditi Ministarstvo javne uprave.

“Ministarstvo će svim organima i institucijama dostaviti obrazac za izvještavanje o zaposlenima koji su ostvarili pravo na otpremninu”, objasnio je državni sekretar.

Jovetić zaključuje i da se odluka o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa odnosi na sve zaposlene u javnom sektoru, uključujući i visokorukovodeći kadar, i to na način definisan Zakonom o državnim službenicima i namještenicima.

Iduće godine manji fond za bruto zarade

U narednoj godini očekuje se smanjenje fonda bruto zarada zaposlenih na 469,9 miliona eura, odnosno 9,4 odsto BDP-a, rekao je za Pobjedu državni sekretar Goran Jovetić podsjetivši kako je ove godine za te namjene bilo opredjeljeno 472,10 miliona eura ili 9,8 odsto BDP-a.

“Najveće učešće u strukturi tekuće potrošnje imaju mandatorni rashodi koji se odnose na bruto zarade, penzije i socijalna davanja. Ukupan fond bruto zarada projektovan je na način da stagnira u nominalnim iznosima, dok kao učešće u BDP-u opada. Ovo iz razloga što se u narednom periodu očekuje materijalizacija efekata optimizacije javne uprave kroz racionalizaciju broja zaposlenih, a u skladu sa aktivnostima i mjerama definisanim Strategijom reforme javne uprave u periodu od 2016. do 2020. godine. U tom kontekstu, izdaci za bruto zarade očekivano je da će tokom projektovanog perioda biti stabilni, odnosno sa tendencijom blagog pada”, ispričao je Jovetić.

12

avatar
1000
6
6
0
 
12
PodgoricaDrzavna upravaCrnogoracSluzbenikRale
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Drzavna uprava
Gost
Drzavna uprava

Radim u drzavnom organu plata mi je sa VSS VII/1 565€ neto sa preko 25 godina staza, imam preko 50 godina zivota, sto znaci da do penzije imam jos 17 godina. Ako je 17×12×565€=115.260,00€ znaci da ce ovakvih kao ja ako im isplatite vise od polovinu naznacenog iznosa sjutra napustiti ogroman broj zaposlenih iz drzavnog sektora. Kad imate novaca za… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

E nikakva šteta da takvi odu, jer nisi u stanju da pročitaš što je čojek rekao. Lijepo piše “iznos otpremnine ne moze biti veci od 15 bruto zarada”. Svako fakultet završi.

Sluzbenik
Gost
Sluzbenik

PONUDITE VECE OTPREMNINE PA CETE VIDJETI KAKO CE SE DUPLIRATI ILI TRODUPLIRATI.

Darko
Gost
Darko

I na ta mjesta obavezno nove zaposliti jer nece moci nasa javna uprava funkcionisati bez to 2.000 zaposlenih ako odu

Rale
Gost
Rale

Nemoj, malo je.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Obavezno Bošnjake da ko ne ostane da je bez posla iz te vjerske zajednice.

Ljubo
Gost
Ljubo

Samo ko je stekao uslov za penziju

Popi
Gost
Popi

I kad ovi odu ubacite odmah ove mlade starlete pa gledajte za dvije godine prvo kakav novi stan a kasnije i malo kredita da ga opreme…nemoj da rata bude preko 40e

Crni
Gost
Crni

Ajde Joveticu ti prvi uzmi, pa dako i ostali krenu za tobom

Exponto
Gost
Exponto

Svaka cast na uradjenom poslu posebno na uvodjenju elektronske uprave!Samo tako nastavite.Najbolje ministarstvo i najbolji drzavni sekretar!

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

Stiže sendvič

Perko
Gost
Perko

Koliki je kredit ovaj dobio da ne radi nista. Nista uradio nije u svom mandatu. Mnogo zuji malo meda daje ali i vrda izmedju SD i DPS (po potrebi). Sta je sa e upavom, sta je sa sredstvima koje je izdvojila ambsada Britanije da bi se realizovao projekat cyber security.

Send this to a friend