Ekonomija

Za penziju štedi 2.500 građana

Oko 2.500 crnogorskih građana štedi novac u privatnim penzionim fondovima. Iako će im to omogućiti dopunska primanja u starosti, sagovornici Dnevnika TVCG kažu da dobrovoljno penziono osiguranje nije zaživjelo u pravo mjeri.

U Crnoj Gori posluju dva privatna penziona fonda, a samo oko 2.500 građana štedi novac za privatnu penziju.

Ako, na primjer, odlučite da u narednih 25 godina mjesečno uplaćujete 20 eura, osim državne penzije možete dodatno mjesečno prihodovati 162 eura u narednih 20 godina.

Štednju Fond uglavnom investira u državne obveznice. Visina prinosa koje obračunavaju deponetima kreće se do 8,5 odsto.

“Drugi stub penzionog sistema koji podrazumijeva da se dio doprinosa koji idu u državni fond usmjeri u privatni i ulaže na individualne račune nije opcija za koju se opredjelilo Ministarstvo finansija da bi izbjegli smanjenje sredstva u Fondu PIO”, kazali su iz tog Ministarstva.

U većini razvijenih država Evrope drugi stub ne postoji i većina štednje je u privatnim prenzionim fondovima.

“Svakako da ćemo u budućnosti, slijedeći iskustva drugih država donijeti odluku koja će omogućiti sigurnu i dovoljno visoku penziju“, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

U 2017. za isplatu penzija Fond PIO izdvojio je oko 400 miliona eura, od toga 100 miliona je nadomjesteno iz prihoda budžeta. Upravo zbog stalnog deficita državnog budžeta i nepovoljnih demografskih trendova osnovani su dobrovoljni penzioni fondovi kao alternativni prihodi.

Send this to a friend