Ekonomija GENERALNI DIREKTOR DIREKTORATA ZA RAZVOJ STANOVANJA MARKO ĆANOVIĆ

Za projekat 1000 plus se prijavilo pet banaka, poziv za građane u oktobru

Marko Čanović

Pet komercijalnih banaka prijavilo se na osnovu javnog poziva u okviru četvrte faze projekta „1000 plus“ i to: NLB banka, Podgorička banka, Crnogorska komercijalna banka, Lovćen banka i Erste banka, kazao je Pobjedi generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja Marko Čanović dodajući da će javni poziv za građane biti najvjerovatnije raspisan do kraja oktobra.

Kako je pojasnio, javnim pozivom za banke koji je trajao od 28. avgusta do 7. septembra 2020. godine definisani su ključni uslovi: fiksna kamatna stopa do 2,99 odsto, period otplate do 20 godina bez obaveznog učešća, dok će obrada kredita iznositi do 0,3 odsto.

“Vlada je 11. septembra ove godine imenovala projektni odbor za upravljanje projektom rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima „1000 plus“, četvrta faza. Projektni odbor će na prvoj sjednici, između ostalog, razmotriti i verifikovati pristigle prijave komercijalnih banaka, nakon čega ćemo imati konačnu listu komercijalnih banaka koje učestvuju u projektu”, kazao je Čanović.

On podsjeća da javni poziv za investitore, fizička i pravna lica ponuđače stanova traje od 28. avgusta do 18. septembra, odnosno za izgrađene stanove je otvoren sve vrijeme do završetka realizacije projekta „1000 plus“.

“Dobitnik vaučera moći će da, ukoliko nađe stan na tržištu, a koji zadovoljava sve uslove definisane javnim pozivom, isti da prijavi i kupi kroz projekat „1000 plus“. Ova novina doprinosi znatno većoj ponudi stanova, konkurentnosti, kao i to da će građani moći da riješe stambeno pitanje u onim opštinama u kojima nema stanova u novogradnji”, istakao je Čanović.

Prateći ovu dinamiku realizacije projekta, očekuju, kazao je on, da će se javni poziv za građane raspisati do kraja oktobra.

“Tome predstoji i početak komunikacione strategije, koja, između ostalog, podrazumijeva i otvaranje kol centra za građane, objavljivanje reklama, bilborda i niz drugih aktivnosti, asve u cilju informisanja građana o projektu, odnosno o početku raspisivanja javnog poziva”, kazao je Čanović.

Podsjetimo, u projektu „1000 plus“ mogu učestvovati svi građani Crne Gore koji nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

Kada je riječ o dugoročnim hipotekamim kreditima, oni će se dodjeljivati sljedećim ciljnim grupama: 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih obasupružnika imaju do 35 godina života i 30 odsto ostalim građanima Crne Gore koji ispunjavaju uslove projekta a ne pripadaju prethodno navedenim ciljnim grupama.

“U okviru ciljnih grupa, prioritet u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju imaju porodična domaćinstva koja su samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici, a u četvrtoj fazi su dodati i zdravstveni radnici kao prioriteti”, kazao je Čanović.

Projekat „1000 plus“, kako je naglasio, predstavlja šansu za sve građane Crne Gore, koji ispunjavaju definisane kriterijume, da sebi i svojoj porodici obezbijede stan po najpovoljnijim uslovima na tržištu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
privatno
Gost
privatno

Znači ko radi u državnoj firmi daj mu još više a mi kukavci što smo kod privatnika treba da crknemo.

markop
Gost
markop

Individuo iz ministarstva, Imate li namjere da mislite malo glavom?
Kad cete poceti da dajete kredite za gradnju, kupovinu kuce? Ili zelite da cijelu crnu goru iselite iz sela i ucerate u sanove od 40 kvadrata?

Kamata 3,99? Pa svugdje (u kormalnome svijetu) krediti za stan, kucu su ispod 3%.

Nego dobro, moze vam biti i ovime da se kitite

jovan jovanovic
Gost
jovan jovanovic

Pridruži se diskusiji…2.99 tigre

markop
Gost
markop

e da 2.99 … pardon

Emanon
Gost
Emanon

Ajd ne mlatite, svi znamo da ce stanove velikom vecinom pokupovati oni sto imaju vec minimalno 2-3. Kome zaista je neophodan stan ne moze ga kupiti s platam od 400e. Nemojte biti smesni, u samoj Podgorici bar 1000 stanova je kupljeno i niko u njima ne zivi. Pola city kvarta zvrji prazno, a stanovi pokupovani. Ciji su?

Zoran Kalezić
Gost
Zoran Kalezić

Koga jos doseliti u Titograd,prodati mu stan u kosnicu .

Send this to a friend