Ekonomija

Za projekte iz Crne Gore od 100 hiljada do dva miliona eura u sklopu njemačkog develoPPP.de programa

Zahvaljujući podršci Njemačke i programima koji se u regionu sprovode, gradovi širom Balkana uz BFC poslovne sertifikate privlače tri puta više investicija. Podgorica je jedan od gradova kojem su dodijeljeni BFC (Business Friendly Certificate) sertifikati poslovne otvorenosti.

“Još se ne mogu predvideti sve posljedice pandemije COVID-19, ali već je vidljivo da se privatni sektor na Zapadnom Balkanu suočava sa ogromnim poteškoćama. Nejasna budućnost turizma, dramatičan pad izvoza i potražnje, predstavljaju ogroman izazov za mnoge firme u regionu, ali i za gradove i opštine. Gradovi poput Podgorice, Novog Sada i Banja Luke su prošli kroz složen proces sertifikovanja. Stvorili su partnerstva između privatnog i javnog sektora i poboljšali lokalno poslovno i investiciono okruženje (vidi: www.bfc-see.org). U poređenju sa nesertifikovanim gradovima i opštinama, po podacima studije iz prethodnih godina, BFC gradovi privlače tri puta više investicija”, navodi se u saopštenju Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)

BFC mreža je uspostavljena uz značajnu podršku Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, projekta Otvorenog regionalnog fonda – Modernizacija opštinskih usluga (ORF MMS).

“Jedan od izvrsnih GIZ instrumenata za razvoj, koji osigurava dugoročno ulaganje u opštine sa BFC sertifikatima, te istovremeno stvara razvojna partnerstva između privatnog i javnog sektora, je i develoPPP.de program. Ovaj program samo je jedan od niza instrumenata saradnje sa firmama uključenim u praktičan rad BFC mreže i sastavni je dio cjelokupne mreže. Na ovaj način doprinosi se već postojećim privatnim investicijama, dok se istovremeno kroz develoPPP.de program razvojne saradnje pruža tehnička i savjetodavna pomoć”, navodi se u saopštenju.

Krajnji cilj ove inicijative je poboljšanje i usklađivanje poslovnih uslova u regionu, jačanje investicione reputacije regiona, ekonomske saradnje i održivog razvoja. Sada u regionu postoji zdrava konkurencija, što ohrabruje dalja ulaganja domaćih i stranih privatnih firmi. Na ovaj način pomaže se otvaranju novih radnih mjesta i jačanju kupovne moći građana. Gradovi i opštine, istovremeno, ostvaruju veći priliv prihoda.

GIZ podržava angažman privatnih firmi iz regiona kroz develoPPP.de program. Finansijska sredstva obezbjeđuje Njemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), s ciljem većeg uključivanja privatnog sektora u razvojne inicijative i poslovne mogućnosti. Cilj programa je da spoji inovativne ideje firmi sa komercijalnim interesima, uz dugoročnu korist za domaće stanovništvo, a dosadašnja partnerstva pokazuju vrlo pozitivne rezultate i za firme i za javni sektor. Iistovremeno, postižu se i zajednički razvojni ciljevi.

U ljeto 2019. godine, GIZ je uspostavio Regionalni servisni centar za saradnju sa privatnim sektorom u Jugoistočnoj Evropi, sa sjedištem u Sarajevu, koji promoviše GIZ instrumente pomoći regionu, sa fokusom na develoPPP.de programima, dostupan domaćim i evropskim firmama.

“Ukoliko neka firma iz Crne Gore ima posebne potrebe za sprovođenje inovativnog projekta koji nosi dugoročne prednosti održivog razvoja za zemlju (ili region), a istovremeno je spremna investirati u taj projekat, sada ima priliku takvu projektnu ideju poslati na konkurs u okviru programa develoPPP.de. Sve projektne ideje prolaze kroz proces odabira u skladu sa utvrđenim kriterijumima. Ukoliko je projekat odabran, tehničku podršku i dodatna sredstva (u prosjeku do 50 odsto projektnih troškova) može osigurati GIZ. Obezbeđena sredstava za projekte u sklopu develoPPP.de programa kreću se u iznosu od 100.000 do 2 miliona eura, uz trajanje projekta do 3 godine. Ovo je jedan od najvećih programa ovog tipa u regionu u posljednjih nekoliko decenija”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend