Ekonomija

Za Sveti Stefan radiće poseban sanacioni plan

Ublažavanje posljedica neplanske gradnje na Svetom Stefanu zahtijeva hitan i poseban tretman kroz donošenje posebne studije ili programa sanacije i zaštite, ocijenili su iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, navodeći daje planska regulacija na tom prostoru izostala jer na opštinskom nivou tokom dugog perioda nijesu preduzete adekvatne i neophodne mjere.

“Obaveza izrade ove studije bila je propisana opštini Budva, a ovo ministarstvo isticalo je spremnost da pruži stručnu podršku pri daljem studijskom tretmanu ove lokacije. Izradi studije se, međutim, nije pristupilo. Ukoliko opština Budva i dalje ne bude iskazivala zainteresovanost za bavljenje ovim problemom, Ministarstvo će tu obavezu preuzeti prilikom izrade novog plana generalne regulacije, koji se radi za teritoriju Crne Gore i koji će, samim tim, tretirati i ovu lokaciju”, naveli su iz Ministarstva u odgovoru na pitanje Pobjede što se konkretno može učiniti da se ublaži postojeće stanje.

Kako ističu, u svakoj varijanti, rješenja iz studije predstavljaće baznu dokumentaciju za izradu novog regulacionog planskog dokumenta, koji će dalje definisati neophodne planske parametre i smjernice za sanaciju na ovom prostoru.

“Obuhvat studije sanacije i zaštite treba uskladiti sa granicama urbanistički degradiranog prostora, što podrazumijeva čak i šire sagledavanje od prostora DUP-a Sveti Stefan”, kažu iz Ministarstva.

Naveli su da tendencija gradnje na tom prostoru rezultira vrlo nepovoljnim ishodima, koji prijete gubljenjem komparativnih prednosti ovog jedinstvenog područja na turističkom tržištu.

“Zbog toga je Ministarstvo u prethodnom periodu u više navrata opštinu Budva obavještavalo da je neophodno, s njihove strane, što prije pokrenuti istraživačku i programsku podršku realizaciji budućeg detaljnog plana, kako je i bilo predviđeno GUP-om koji je tretirao ovaj prostor. Narušavanje javnog interesa, odnosno privatizovanje javnog prostora bez odgovarajuće naknade, degradacija arhitektonskog i pejzažnog ambijenta, prevelika gustina izgrađenosti, onemogućavanje postavljanja odgovarajuće tehničke infrastrukture, u prvom redu saobraćajne, povećanje seizmičkog, ekološkog i drugog rizika, zakrčenost prostora tokom glavne turističke sezone, itd. su problemi koji su na ovom prostoru evidentni i koje treba urgentno rješavati”, kažu iz Ministarstva.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bojo
Gost
Bojo

Сад кад је све уништено и кад сте ви из власти изградили виле, да забраните другима да граде.

Send this to a friend