Ekonomija

Za tri godine biće uloženo 80 miliona eura

CEDIS

Jedan od najvažnijih i prioritetnih projekata CEDIS-a je modernizacija i osavremenjavanje postojeće distributivne mreže, smanjivanje gubitaka na mreži i njeno prilagođavanje boljem upravljanju i prilagođavanju novim tehnološkim dostignućima u svijetu.

Činjenica je da su gubici u distribuciji električne energije prisutni i u drugim zemljama u regionu i da je borba za njihovo smanjenje veliki izazov za distributere.

To je spor i dugotrajan proces naročito zbog karakteristika mreže u Crnoj Gori koja je vrlo složena i razuđena, a i zbog opreme koja je nerijetko dotrajala i preopterećena.

Stoga su neophodna velika finansijska sredstva da bi se gubici na mreži značajno smanjili.

U naredne tri godine najavljen je investicioni ciklus vrijedan više od 80 miliona eura. U kompaniji ističu da je izuzetno važno da se u potpunosti realizuje taj ambiciozan i važan plan kojim su definisani pravci i dinamika daljeg razvoja distributivne mreže.

Plan je rađen na osnovu analize postojećeg stanja elektrodistributivnog sistema i njime su definisani prioritetni projekti u primarnoj i sekundarnoj mreži, te drugi investicioni projekti koji su neophodni ovom sistemu.

“CEDIS je u prethodne dvije godine dokazao da je finansijski samoodrživ i da ostvaruje profit. Zahvaljujući AMM projektu, gubici su svedeni na ispod 15 odsto, a nova brojila su omogućila i sasvim novi nivo opservabilnosti sistema. Sve to je doprinijelo da je kompanija danas sposobna da bez negativnog uticaja na cijenu električne energije za krajnje potrošače, otpočne ovaj veoma intenzivan i zahtjevan investicioni ciklus. A koliko je on ambiciozan, najbolje svjedoči činjenica da je za naredni trogodišnji period predviđeno da se uloži četiri puta više sredstava u srednje naponsku i niskonaponsku mrežu nego što je to bio višegodišnji prosjek ranijih ulaganja u ovaj dio sistema. Cilj je, prije svega, da se svim korisnicima sistema obezbijede približno isti uslovi i isti kvalitet energije”, istakao je predsjednik odbora direktora CEDIS-a u intervjuu preuzetom iz Biltena kompanije Mili Čanović.

Ono što projekat “pametnih brojila” čini i dalje najznačajnijim dosad sprovedenim, jeste taj što kompanija, poslije niza godina kada su gubici povećavani iz godine u godinu, u posljednje vrijeme bilježi smanjenje gubitaka, što znači da je zaustavljen trend njihovog rasta. Iz CEDIS-a navode da se neće stati na tome sve dok se gubici ne svedu na prihvatljiv nivo.

Činjenica je da su veliki gubici u distribuciji električne energije bili prisutni i u drugim zemljama u regionu i da je borba za njihovo smanjenje veliki izazov za distributere, jer je spora i dugotrajna, posebno zbog karakteristika naše mreže koja je, kao što sam već kazao, vrlo složena i razuđena, a i zbog opreme koja je nerijetko dotrajala i preopterećena. Stoga su neophodna velika finansijska sredstva da bi se gubici na mreži znatno smanjili.

Modernizacija distributivnog sistema i povećanje pogonske spremnosti je jedan od najznačajnijih uslova za uspješno poslovanje CEDIS-a. Obaveza plaćanja finansijskih kompenzacija korisnicima zbog neodgovarajućeg kvaliteta isporuke električne energije, a koja će se početi primjenjivati od sredine 2019. godine, samo je dodatni, ali veoma važan razlog za preduzimanje svih mjera i aktivnosti u cilju poboljšanja sistema i sigurnijeg i kvalitetnijeg napajanja električnom energijom.

Uskoro sistem za praćenje kvaliteta

Prvi korak u narednom periodu biće da se razmotri uvođenje sistema za praćenje kvaliteta električne energije koji će nam omogućiti vrlo važne informacije za dalje djelovanje.

“U većini svjetskih kompanija postoji tim za kvalitet električne energije koji se isključivo bavi mjerenjem kvaliteta i poređenjem sa međunarodnim standardima da bi tačno znali kakvo je stanje u njihovoj mreži u odnosu na svijet. Ne treba, naravno, pratiti sve parametre kvaliteta jednako detaljno, ali nešto što se jednako uvažava u svim sistemima su odstupanja u naponu, harmonici i disbalans u mreži”, rekao je Čanović.

Danas, kada se tehnologije ubrzano razvijaju i stvari vrlo brzo mijenjaju, organizaciju distributivne djelatnosti treba podići na još viši nivo. CEDIS iz godine u godinu ulaže velika sredstva u svoj razvoj i ostvaruje sve bolje rezultate. U prošloj godini ostvaren je profit od 5,8 miliona eura. Očekuje se dobar rezultat i na kraju ove godine, a pozitivni pomaci primjetni su u gotovo svim segmentima poslovanja.

Send this to a friend