Ekonomija

Za unapređenje prerade i standarda bezbjednosti hrane 2,8 miliona eura

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas novi javni poziv za dodjelu bespovratne podrške kroz projekat IPARD like 2, koji je namijenjen isključivo preradi a za koji će na raspolaganju biti 2,8 miloona eura grant podrške, saopšteno je iz Ministarstva.

Prerađivači, kako navode, kroz ovaj javni poziv imaće mogućnost da unaprijede preradu poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno kada su u pitanju  standardi bezbjednosti hrane.

Za poziv IPARD like 2.2 koji je objavljen danas na raspolaganju je 2,8 mil eura grant podrške. Sredstva za projekat IPARD like 2 obezbijeđena su iz pretpristupnih fondova Evropske unije, kao i nacionalnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 6,2 miliona eura, od čega je 4,7 miliona eura grant EU, a 1,6 miliona eura nacionalna kontribucija. Projekat se implementira prema procedurama Svjetske banke. Minimalna vrijednost investicije koja se podržava kroz projekat IPARD like 2.2 iznosi 15.000 eura, dok je maksimalna 250.000 eura. Bespovratna podrška iznosi 50 odsto prihvatljive investicije, za sve oblasti investiranja“, navode iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Sektori prerade koji se podržavaju kroz ovaj Javni poziv su:

Sektor hrane životinjskog porekla (mlijeko, ribarstvo i akvakultura…), sektor hrane biljnog porijekla i gljiva (voće, povrće, ljekovito i aromatično bilje, pečurke, maslinovo ulje i drugi proizvodi od maslina, vino), klanice na poljoprivrednim gazdinstvima i već postojeće klanice koje su odobrene u skladu sa Uredbom o uslovima za odstupanje u pogledu izgradnje, uređenja i opremanja objekata koji imaju mali obim proizvodnje, prerade i obrade hrane“, navode iz Ministarstva.

Svi zainteresovani za apliciranje na novi poziv potrebne informacije o uslovima i načinu apliciranja, kao i vrstama prihvatljivih investicija, mogu naći na sajtu Ministarstva poljoprivrede a poziv za apliciranje biće otvoren od 01. februara do 31. marta 2017. godine.

Subjektima u poslovanju hranom koji nijesu registrovani u Centralnom registru i koji nijesu bili predmet procesa kategorizacije daje se mogućnost da se registruju kod Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

 

 

Send this to a friend