Ekonomija

Za uvođenje standarda u proizvodnji hrane bespovratna podrška 50 odsto

Za uvođenje standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane, bez kojih se ne može zamisliti ozbiljan nastup na tržištu, crnogorski proizvođači mogu dobiti bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto ulaganja, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede i održivog razvoja.

Kako ističu, podršku ove vrste mogu ostvariti prijavljivanjem na Javni poziv za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane u 2020. godini, koji je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo danas i koji je jedan u nizu javnih poziva za bespovratnu podršku poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima kroz Agrobudžet za 2020. godinu.

“Namjena podrške je nadoknada dijela troškova za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane: ISO 22000, GLOBALGAP, BRC, IFS, FSSC 22000, GOST-R, HALAL, KOSHER. Pravo na ovu podršku imaju pravna lica i preduzetnici, kojima je pretežna djelatnost proizvodnja i promet poljoprivredno prehrambenih proizvoda i hrane za životinje, koji su upisani u registre Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, zavisno od sektora proizvodnje i vrste proizvoda i/ili registre Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove”, navode oni.

Maksimalna podrška iz Agrobudžeta je do 50 odsto  ukupnih troškova uvođenja, sertifikacije, resertifikacije, a najviše do 4.000 eura.

“Prihvatljive investicije su investicije realizovane od 01. januara 2020. godine do datuma podnošenja prijave. Krajnji rok za podnošenje prijave je 15. novembar ove godine. Uvođenje standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane u proizvodnji poljoprivredno – prehrambenih proizvoda je preduslov za podizanje kvaliteta i dalji rast konkurentnosti domaćih proizvođača, a sve u cilju poboljšanja plasmana na domaćem tržištu i izvoznih mogućnosti”, objašnjavaju iz ovog resora.

Send this to a friend