Ekonomija Upravni odbor JPNPCG

Zabrinjavajuće upravljanje Nacionalnim parkovima Crne Gore, alarmantno u NP Skadarsko jezero

Upravni odbor Nacionalnih parkova Crne Gore je ocijenio da je stanje u tom preduzeću čija je direktorica Jelena Kljajević, kadar DF-a, zabrinjavajuće u svim aspektima.

Na sjednici održanoj juče članovi Upravnog odbora koji je formirala Vlada Crne Gore, su konstatovali da ih direktorica i menadžment preduzeća uskraćuju za dostavljanje relevantnih, tačnih i vjerodostojnih informacija o poslovanju preduzeća, čime je, kako navode, prekršen Statut JPNPCG, kao i Poslovnik o radu UO prema koljima su direktor preduzeća i stručne službe preduzeća dužni da članovima UO dostave tražene podatke o poslovanju preduzeća najmanje pet dana prije dana u kojem se planira sjednica UO.

“Upravni odbod konstatuje da je onemugućavanjem članovima UO daobavljaju kontrolnu funkciju i monitoring rada preduzeća, time posredno uskraćena i Vlada da ima uvid u poslovanje preduzeća čiji je vlasnik i koje je osnovala. Dodatno, uskraćivanjem relevantnih i tačnih informacija UO je onemogućen da vrši svoju osnovnu funkciju – da bude organ upravljanja preduzećem”, navodi se u saopštenju UO JPNPCG dostavljenom medijima.

Osim toga, Upravni odbor je ocijenio da je stanje u JPNPCG veoma zabrinjavajuće u svim aspektima, te da je prema nacrtu Finansijskog plana za 2021. godinu, predviđeno da JPNPCG bez subvencije države ostvari poslovni minus u iznosu od preko milion eura, što predstavlja jedan od najgorih poslovnih rezultata od osnivanja preduzeća.

“Upravni odbor upozorava da je naročito alarmantna situacija sa NP Skadarsko jezero u kom je za prvih devet mjeseci zabilježen gubitak od oko 100.000 eura, što predstavlja izrazito negativan poslovni rezultat NP Skadarsko jezero koje je 2018. i 2019. poslovalo pozitivno. UO konstatuje na osnovu izvještaja i da su poslovni rezultati restorana NP Skadarsko jezero izrazito negativni te da odluka o njegovom otvaranju nije bila opravdana”, ističe se u saopštenju.

Glavni razlog za loš poslovni rezultat preduzeća u 2021. godini, je kako je zaključio UO, nesavjesno i nedomaćinsko upravljanje menadžmenta preduzeća, ali i neadekvatno sprovedena sistematizacija čiji je Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji donešen 26. marta 2021 godine. Naročito su, ističe se, problematični odabir i struktura rukovodećeg kadra.

“UO konstatuje da zbog opstrukcije menadžmenta preduzeća kada je u pitanju dobijanje relevantnih i tačnih informacija nije u mogućnosti da sagleda uticaj politike zapošljavanja tokom 2021.  troškove preduzeća i njegovu finasijsku poziciju. Zbog svega je potrebno hitno angažovati eksternog revizora kako bi se utvrdili pravi bilansi preduzeća”, preporučuju članovi UO.

Na sjednici su se članovi UO upoznali sa Aneksom ugovora o zakupu sa privrednim društvom AD Solana Bajo Sekulić u stečaju, prema kojem JPNPCG produžavaju zakup imovine privrednog društva AD Bajo Sekulić, iz Ulcinja, do 01.02.2022. godine

Takođe, članovi UO JPNPCG nisu bili upoznati sa sastankom održanim 1. septembra u Ministarsvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a na kojem je dogovoreno da se Ugovor o zakupu produži za period do 1.2.2022. godine, te da su o ovom dogovoru saznali iz sredstava javnog informisanja.

UO odlažio je usvajanje Finansijskog plana za 2021. do sljedeće sjednice UO kada se očekuje dobijanje relevantnih i preciznih podataka o poslovanju preduzeća.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
No_ne
Gost
No_ne

Ko je dozvolio da se stavi kapija i katanac na plazi kod Tankog rta na Skadarskom jezeru. Je li to dogovor da nelegalnim graditeljima na plazi?

Ludak
Gost
Ludak

Ne bih im dao 2 nacrtane ovce da o njima vode računa-nesposobni .

Progres
Gost
Progres

Čišćenje DF kadrova, poslije Jočićke sad će i ova Kljajić…

Anonimni
Gost
Anonimni

Jelena je baš lijepa na ovoj slici!

goran.jovanovic
Gost
goran.jovanovic

Izadjite iz kancelarija i prosetajte malo do regionalnog parka Komovi….da imate o cemu pricat.To je sramota i tuga sto ste od te prirodnw ljepote uradili… a opstina Podgoericka.

Send this to a friend