Ekonomija

Zadržati radnike i spremiti se za EU tržište

Foto: Screenshot/RTCG

Crna Gora ima ograničen napredak u Poglavlju 2 – Sloboda kretanja radnika. Ministarstvo rada je u martu usvojilo akcioni plan koji predviđa jačanje adminstrativnih i institucionalnih kapacitet, što je preporuka iz Izvještaja Evropske komisije.

“To su Zakon o strancima, Zakon o radu i imamo ograničen napredak u ovoj oblasti i preporuke se odnose na uspostavljanje administrativnih kapaciteta”, kaže Ljiljana Simović iz Ministarstva rada.

Za pristup crnogorskog Zavoda za zapošljavanje evropskoj mreži zavoda potrebno je tri miliona eura za obuku kadra i odgovarajući softver, ističu u Ministartsvu rada.

U ZZZCG navode da će pristup EURES-u i izrada portala omogućiti građanima uvid u slobodna radna mjesta u državama članicama EU, Norveškoj, Islandu, Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

“Godišnje se na EURES-u objavi preko dva miliona slobodnih radnih mjesta, a nama su potrebne obuke kadra i građana”, poručuje Gordana Vukčević iz ZZZCG.

Iskustva država regiona govore da je, članstvom u EU, određeni broj građana posao našao u drugim državama.

“Hrvatska ima veliki deficit radne snage, jer je ogroman broj mladih ljudi napustio državu i sada Hrvatska panično traži tu radnu snagu u regionu”, navodi Srđan Keković, iz Unije slobodnih sindikata.

“Iz Poljske je otišlo dva miliona radnika i potisali su ugovor sa Ukrajinom o uvozu radne snage”, navodi Simović.

Iz Unije ističu da je neophodno obezbijediti uslove da visokoškolovani kadar ostane u Crnoj Gori, a radnicima koji ne mogu da se zaposle omogućiti sticanje znanja i vještina potrebnih za tržiste rada u EU.

“Kreativnu radnu snagu treba zadržati kroz razne stimulativne mjere, veću platu, rješavnje stambenog pitanja”, poručuje Keković.

Unija slobodnih sindikata će na jesen organizovati i Konfernciju, gdje će govoriti o prednostima i nedostacima otvaranja evropskog tržišta rada za naše građane.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
pgcgpg
Gost
pgcgpg

e kad se pridruzimo EU ako nas avetne prime…ka sto nece…ni cuka ni vuka sto se omladine tice ostat nece steta sto i njemacki ne znam …

Beee
Gost
Beee

Samo ludi bi posli da rade u EU.Napustiti nase polupismene poslodavce koji su se”snašli”,ostaviti platu od 300€,biti prijavljen na minimalac,bez godišnjih odmora.A bjež.Raditi za par hiljada,nakon 5 godina staža već imati uslov za minimalnu penziju,koja je kod nas maximalna😃,imati sva prava i benificije.To bi samo nenormalan čovjek prihvatio,pored ovog našeg bogatstva.A Njemci,između ostalog,nemaju DPS,SNP,DF,SPC,Demokrate od SNPa,Bošnjake bošnjačkije od Bosne itd.

Crni
Gost
Crni

Pazite da ih ne zadrzite, mozda jedino onaj Radule iz Splendida ubijedi zapodlene da kod njega ostanu za 300 eura…😀😀

Bnjj
Gost
Bnjj

Kako da ih zadržite sa 250e platama tragedija treba povećati minimalac na 350 za početak

Send this to a friend