Ekonomija

Zajam od 19 miliona eura za potrebe malih preduzetnika

Zoran Vukčević

Vlada je danas usvojila Informaciju o Predlogu ugovora o dugoročnom zajmu od 19 miliona eura između Kineske razvojne banke i Investiciono-razvojnog fonda (IRF), koji će se upotrijebiti za potrebe malih preduzetnika i onih koji imaju potencijal za dalji rast.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević, kazao je da je to kreditni aranžman koji će upotrijebiti, prije svega, za potrebe malih preduzetnika, onih koji imaju potencijala za dalji rast i razvoj i za održavanje njhove likvidnosti.

“Ta sredstva će biti upotrijebljena da ti mali proizvođači svoj novac koji dobijaju za 90 ili 120 dana dobiju u roku od sedam ili deset dana i tako će biti u prilici da opstanu”, rekao je Vukčević nakon sjednice Vlade.

U planu je, kako je kazao, da se broj takvih preduzeća kojih je bilo u prošloj godini oko 120 sačuva i da ne pođu u stečaj zbog nelikvidnosti.

“U okviru inicijative 16+1 formiran je međubankarski konzorcijum čiji je član ispred Crne Gore IRF i mi smo u okviru te incijative pokrenuli nekoliko projekata od kojih smo sada realizovali prvi”, precizirao je Vukčević.

On je naveo da pripremaju novi aranažman koji će biti u iznosu od 50 miliona eura, što će biti razvojni aranžman da podržavaju i neka veća preduzeća.

“Uslovi pod kojima smo dobili ova kreditna sredstva su rok povraćaja tri godine, sa kamatnom stopom od 2,1 odsto”, rekao je Vukčević.

Plan je da se, kako je dodao, ugovor potpiše 7. jula na Samitu u Sofiji a nakon njega, rok od 30 dana da sredstva budu na raspolaganju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sales
Gost
Sales

Ih koliko ces da se ugradis, vele 10% mada msli da se mozes natec i na 5 %

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Slobodno napišite punom rečenicom: ZA POTREBE MALIH PREDUZETNIKA U PODGORICI. Što bi se činjelo da nam je država veća, za majku božju. Vjerovatno vladari ne bi ni znali za udaljene krajeve carstva.

Send this to a friend