Ekonomija

Zajedno smo jači: Kako je EU podržala Crnu Goru u borbi protiv pandemije

Solidarnost, podrška, zajedništvo – to su ključne riječi koje definišu  odnos Evropske unije prema Crnoj Gori u delikatnom vremenu borbe sa pandemijom koronavirusa.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, na Tviteru je objavio video koji jasno prikazuje kako je Unija podržala Crnu Goru u borbi protiv COVID19.

EU je reagovala sa 53 miliona bespovratne podrške Crnoj Gori za borbu protiv koronavirusa.

Tri miliona eura za hitne potrebe: 100 respiratora, 85.ooo rukavica, 10 digitalnih rendgena, 80.000 maski i 50.000 komada druge zaštitne opreme.

50 miliona eura za dugoročni oporavak zdravstva i privrede

Novčana pomoć stiže za ulaganja u javni zdravstveni sektor, podsticanje ekonomije, podršku preduzetnicima, pomoć najugroženijim slojevima društva i pomoć drugim sektorima pogošenim krizom.

Kako se može vidjeti u videu, 50 miliona podrške je opredijeljeno kroz EIB, a predviđeno je i 60 miliona eura makrofinansijske poodrške.

U Crnu Goru je kao donacioja EU stigao kontrolni materijal za 20.000 testova za COVID19, a treba napomenuti i opremu i medicinska sredstva koji su stigli iz zemalja EU.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Savo
Gost
Savo

Lepo. Nemate više obolelih (Bogu hvala!), a rukavice možete na ruke, pa lopatom po nadnicu u EU, eto vam je odmah od Dubrovnika! A onda ćemo mi iz Srbije vama u goste kad prođe ovo zlo, da vam ostavimo par stotina hiljada nečega, za ono prekrasno more, predivne plaže, i sjajan smeštaj… Biće sve ok, izdržite!

SRK
Gost
SRK

Živjela Crna Gora! Neka crknu dušmani!!!

Irena
Gost
Irena

Hvala Evropskoj Uniji na pomoći i solidarnosti! Šteta što nismo kao Slovenci i Hrvati na vrijeme shvatili da nam sa Srbijom ne ide zajedno, a realno nikada i nije išlo… Nego smo se ponašali kao neka djevojka koja se od lošeg momka ne odvaja, a zapravo je jača od njega! Ipak mi pripadamo civilizaciji, i korona je pokazala ko je… Više »

WWG1WGA
Gost
WWG1WGA

Ne sjekiraj se puno, EU ce ubrzo da se rasprdne, żabari idu prvi pa redom,

Ranko
Gost
Ranko

Pretrgli su se

Naše ime
Gost
Naše ime

Ko se pali na ovu pricu da mi je znati… 80+?

Pedja *
Gost
Pedja *

Pa eto , poneko je zahvalan, a ti se pali i dalje na gurku .

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nikako

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Kad ce cetvrti talas pomoci posto jos ne vidjesmo ni osjetismo ni prvi😂😂😂

Gibanica
Gost
Gibanica

EU je dobro vidjela sad ‘ đe je ‘ i sa kim je kakva ! Pokazala su se lica mnogih Država i njihovih vodećih političara , isto tako su se nama pokazali pojedini ljudi iz naše okoline …. Zato postoji ona stara Crnogorska – ” NA MUCI SE POZNAJU JUNACI ” . A sada su masovno i oni najveci foleri… Više »

Окле
Gost
Окле

Тачно, само пишеш по мало неразмљиво, па да додам. Црна Гора .је све што је могла дала ЕУ, чак смо и беспотребне снакције Русији дали због њих, о Косову да не причамо, а све против воње народа. Кад нам је било најтеже, они су за нас били глуви и не само за нас него и за Италију и Шпанију такође.… Više »

Ubise se
Gost
Ubise se

A jesu li se sve maske prodale ?

Send this to a friend