Ekonomija

Zakazana saslušanja Mitrovića i Stijovića

Skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje podržao je inicijativu za kontrolno saslušanje ministra Ratka Mitrovića i konsultativno saslušanje ministra Aleksandra Stijovića. Mitrović će biti saslušan 19, a Stijović 23. jula.

Inicijativu za kontrolno saslušanje ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića pokrenule su poslanice koalicije “Crno na bijelo” Suada Zoronjić i Božena Jelušić zbog najave osnivanja Zavoda za prostorno planiranje.

Zoronjić je na današnjoj sjednici kazala da osnivanje zavoda prije usvajanja zakona predstavlja čist trošak i preuranjen potez.

“U pitanju je potšuno pogrešan redosljed planova. Novi Zavod bi faktički gladovao i bio nekoliko mjeseci čist teret za državu”, rekla je ona i dodala da se prvo mora usvojiti Zakon, najkasnije početkom naredne godine, da bi propisao koje su nove kategorije planskih dokumenata.

Jelušić je kazala da je Mitroviću već upućivala poslanička pitanja, ali i da i dalje ne znamo po kojoj viziji on upravlja sa prostornim planiranjem države.

“Zakon o prostornom planiranju je prethodio Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. Mitrović je imao obavezu da po preuzimanju funkcije krene na izradu novog Zakona o prostornom planiranju. Nakon toga, prostorni plan mora jasno da kaže kuda Crna Gora mora da ide. Imali smo najavu da počinju konsultacije za izradu nacrta prostornog plana, a da nismo ni promijenili zakon. Rok je sad produžen jer očigledno ministarstvo nije dalo značaj tome, a posle Ustava, riječ je o drugom dokumentu. Ne znamo ni kakav je statu sprostornog plana i plana generalne regulacije”, navela je Jelušić.

Ona je rekla da ne vidi viziju održivog razvoja Crne Gore iako je riječ o ministru koji pokriva resor ekologije.

“Imam jako mnogo konkretnih pitanja za ministra. Nakon 30. avgusta mnogo je toga što me čini nezadovoljnom kad vidim kako se gazduje crnogorskim prostorom”, obrazložila je Jelušić.

Genci Nimanbegu podržao je inicijativu za saslušanje Mitrović.

“Stojim potpuno iz riječi koje su se čule. To smo vidjeli i ranije, naš Odbor nema nijedan zakonski predlog iz ovog ministarstva što jasno pokazuje da su protraćili sedam mjeseci. Vaša koalicija se obavezala da će vrštiti decentralizaciju vlasti, ali izgleda da su eksperti u ministarstvu nemaju princip demokratičnosti. Cijenim da ne možemo vidjeti program Vlade na osnovu tvitova, već na osnovu dokumenata”, rekao je Nimanbegu.

I predsjednik Odbora Dragan Krapović kazao je da će podržati inicijativu. Kazao je i da misli da osnivanje Zavoda ne bi bila loša odluka jer bi bilo konačno vrijeme da se planiranje prostora vrati pod okrilje države.

“Kod nekih Vlada je to planiranje bilo po željama investitora i van institucija države”, dodao je Krapović.

Impozantan protest poljoprivrednika

Zamjenik predsjednika Odbora Genci Nimanbegu pokrenuo je inicijativu za konsultativno saslušanje ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića zbog zahtjeva proizvođača mlijeka koji su dva puta protestovali ispred Vlade i Skupštine.

“Vrijedi napomenuti da su poljoprivrednici prvi put imali jedan javni protest koji je bio impozantan. Njihovi problemi nisu nastali juče. Razvoj sela koliko god promovisan u ovom periodu kad se integrišemo u EU ima velike probleme, od demografskih do praktičnih. Ona pomoć koju mogu očekivati ponekad nije dovoljno jasna i ima veliki broj birokratskih barijera. Imao sam više sastanaka sa poljoprivrednicima. Moramo sjesti sa ministrom i vidjeti što oni planiraju u vezi tražene subvencije od pet centi. Poljoprovrednici šalju jasnu poruku – ako im se pomogne stočarstvo ima perspektivu i može preživjeti. U suprotnom moraće da razmišljaju o napuštanju posla”, dodao je Nimanbegu.

Mljekari smatraju da raniji predlog da se isplati po dva centa za svaki litar prerađenog i otkupljenog mlijeka za jun i jul neće riješiti nagomilane probleme u ovoj oblasti i kao minimum za subvencije predlažu povećanje za pet centi po litru otkupljenog mlijeka, jer su već na granici rentabilnosti.

Jovanka Laličić (DPS) smatra neprimjerenim da se Stijović “nije udostojio” da primi na sastanak poljoprivrednika.

“Mislim da je bio red da ih sasluša i da im kaže što mogu očekivati. Konsultativno saslušanje definitivno ima smisla”, kazala je Laličić.

Dragan Krapović je kazao da će podržati inicijativu jer je riječ o ozbiljnim i objektivnim problemima stočara.

– Nadam se da će Vlada imati sluha da pomogne. Vjerujem da će saslušanje dati priliku ministru da izloži što je uradio i što će tek uraditi – naveo je Krapović uz ocjenu da bi saslušanje pomoglo onima kojima je najbitnije.

Send this to a friend