Ekonomija

Zakupili 45 hektara državnog zemljišta na Grahovu: Uzgajaće povrće, žitarice…

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović potpisao je danas ugovore o zakupu oko 45 hektara zemljišta u državnom vlasništvu na Grahovu.

Zakupci, Ratko Kovačević, Ivan Bulajić, Milan Bulajić i Vasilije Jakšić planiraju proizvodnju  povrća, krompira i žitarica, čime se pokreće ozbiljna valorizaciju poljoprivrednih potencijala Grahovskog polja.

Imenovani su odabrani kao zakupci poljoprivrednog zemljišta, nakon sprovedenog javnog poziva za učešće u nadmetanju za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini na Grahovu, a koji je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo 25. marta ove godine.

“Od 47,5 hektara ukupne površine državnog zemljišta ponuđene u zakup radi bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, ponuđači su putem nadmetanja, zakupili ukupno 44,6 hektara, po cijeni od 200 eura, odnosno 578 eura po hektaru, na godišnjem niovu. Period zakupa je jedna godina, uz mogućnost produženja perioda zakupa za još jednu godinu”, kažu iz Ministarstva.

 

Zakupci su, od kojih su trojica sa Grahova, nakon potpisivanja ugovora, izrazili zadovoljstvo zbog mogućnosti da na ovaj način značajno povećaju proizvodnju i prinose, i ostvare konkuretniju poziciju na tržištu.

Realizacijom njihovih proizvodnih planova, na Grahovu će biti više površina, ne samo pod zasadima krompira, nego i kupusa, mrkve, cvekle, crnog luka, žitarica  i drugih kultura.

Posebno su zadovoljni činjenicom što će razvoj poljoprivredne prozvodnje doprinijeti razvoju lokalne ekonomije i oživljavanju ovog kraja.

„Cilj je da angažujemo kompletnu radnu snagu sa Grahova. Ko hoće da radi imaće gdje“, kazao je Ratko Kovačević, koji je kroz ovaj javni poziv zakupio najveću površinu od 17,9 hektara zemljišta.

Zakupci su izrazili zahvalnost prema Ministarstvu poljoprivrede i lično ministru Simoviću na ažurnosti, kao i razumijevanju potreba poljoprivrednika iskazanu kroz realizaciju procedure zakupa.

Ministar Simović je izrazio zadovoljstvo što su današnjim potpisivanjem ugovora o zakupu 45 hektara zemljišta, stvorene pretpostavke da se proizvede nova vrijednost.  Uspjeh je, kako je rekao, što su na Grahovu date u zakup sve raspoložive i pravno moguće površine u državnom vlasništvu, i što će planirana proizvodnja animirati, ne samo zakupce iz ovog kraja, nego i lokalno stanovništvo.

 

„Ovo je samo početak na važnom projektu, kakav je valorizacaija ukupnog raspoloživog poljoprivrednog zemljišta u Crnoj Gori. Ambicija nam je da u narednom periodu, kroz rad posebne Vladine komisije, stvorimo pretpostavke za dugoročniji zakup, ne samo na godinu. To će omogućiti i druge investicije, otvaranje pogona za preradu, formiranje novih plastenika, voćnih zasada, vinograda, maslinjaka. U ovoj fazi definišemo komlekse državnog zemljišta i nadam se da ćemo biti u poziciji da potpišemo dugogodišnje zakupe i izrazimo zadovoljstvo zbog angažovanije valorizacije ovog državnog resursa“, kazao je Simović.

Kada je riječ o Grahovu, Ministar je iskazao i spremnost države da pomogne zakupcima u daljim aktivnostima, kao što su pitanje adekvatnog navodnjavanja i vodosnabdijevanja, kako bi voda bila jednako na raspolaganju, ne samo zakupcima, nego i svim vrijednim domaćinima na tom području.

„Ovaj dan pokazatelj je da se vrijedni domaćini i preduzetnici okreću tim resursima. Dobra je okolnost što su naši ciljevi zajednički. Oni žele da rade, da žive od svog rada, a država je tu da stvara pretpostavke. To pokazuje i odnos Vlade prema ovakvim inicijativama, gdje smo se trudili da se postupak sprovede maksimalno transparentno, da se ne ispuste agro rokovi, i da im se pomogne u realizaciji biznis ideja“, kazao je Simović.

Send this to a friend