Ekonomija

Zamjena transformatora koštaće oko 318.500 eura

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) trenutno realizuje ugovor, čija vrijednost dogovorenih radova iznosi 318.420,20 eura, a obuhvata izradu projektne dokumentacije i zamjenu transformatora u postrojenjima šest trafostanica, saopšteno je Dnevnim novinama iz kompanije.

Ugovor je sklopljen sa podgoričkom firmom Eminent, po sistemu ključ u ruke.

“Transformatori će se mijenjati u postrojenjima šest objekata naponskog nivoa 35/10 kilovolti i to Gorica B, Stari Obod, Ponari, Čanj, Grbalj i Risan. Cilj zamjene starih transformatora, čija starost prelazi 38 godina, su veća pouzdanost i kvalitetnije napajanje strujom za postojeće konzumente”, kazali su iz CEDIS-a.

Oni dodaju da su novi transformatori, čiji je proizvođač renomirana kompanija STD iz Turske, jedni od kvalitetnijih u regionu.

Podgorica

Ekipe CEDIS-a su početkom prošle nedjelje zamijenile dotrajali transformator u trafostanici Gorica B u Podgorici.

“Transformator koji je zamijenjen u Gorici B, još uvijek je bio u funkciji ali je zbog dotrajalosti njegova zamjena bila potrebna. To će uticati na veću pouzdanost u napajanju strujom za dio Zlatice, Mosor, Peutu, Smokovac, Gornju i Donju Vrbicu, Repetitor Sjenicu i dio Meduna. Bolje napajanje mogu očekivati stanovnici Gornjih i Donjih Rogama, Miletine njive, Vranjskih njiva, kao i naselja Velje brdo, Cerovica, Zavala, Liša, Radeća, Markovići, Lopate, Vukovići, Gola strana i dio naselja oko tradostanice 220/110 kilovolti Zagorič”, naveli su iz CEDIS-a.

Cetinje

Transformatori u postrojenju Stari Obod na Cetinju, kako dodaju iz kompanije, zamijenjeni su protekle sedmice.

“U trafostanici Stari Obod imamo dva transformatorska polja, a kroz pomenuti ugovor smo zamijenili transformator T2. Direktne benefite imaće korisnici prijestonice, naročito oni sa područja Donje Polje, Gruda, Podgranicom, kao i dio Njegoševe, Bajove, Dečanske, Zmajeve i ulica Petra Lubarde, Vuka Mićunovića, Vojvode Batrića, Pete proleterske, Balšića pazar. Bolje napajanje mogu očekivati ustanove i preduzeća poput rezidencije predsjednika države, Ministarstva kulture, Štamparije, Policije, hotela Grand, kao i Cetinjski manastir”, ukazali su iz CEDIS-a.

Prigradska mjesta Crna greda, Obzovica, Vrela, Ugnji, Očinići, Gluhi Do i Prekornica, takođe će osjetiti kvalitetnije napajanje.

“Investicijom od skoro 318.500 eura će se na, na pomenutim područjima, poboljšati sigurnost i pouzdanost naponskih prilika, što je i konačni cilj CEDIS-a” naglasili su predstavnici kompanije, dodajući da će projekat zamjene transformatora zaokružiti u naredna dva mjeseca, te da su prošlu godinu završili višemilionskim investicijama u rekonstrukciju i izgradnju elektrodistributivne mreže. D.J.

Predan rad CEDIS-ovih ekipa

U CEDIS-u ističu da je realizacija investicija kompanije nemoguća bez ekipa iz Sektora za održavanje i njihove profesionalnosti i odgovornosti prilikom revitalizacije postojećih i izgradnje novih objekata.

Primarna djelatnost kojom se ekipe iz Sektora za održavanje bave tiče se održavanja velikog broja energetskih objekata, a nezamjenjiv je i njihov angažman kada usljed kvarova na mreži”, kazali su iz CEDIS-a, dodajući da su prioriteni zadaci kompanije usmjereni na obezbjeđivanje pouzdanog i stabilnog napajanja strujom 390.000 korisnika elektrodistributivnog sistema u Crnoj Gori.

Send this to a friend