Ekonomija

Zaposleni će učiti kroz teoriju i rad na terenu

Centar za obuku, koji je dio Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) počeo je sa radom, saopšteno je iz kompanije.

Formiranje Centra uslovilo je, kako su istakli u CEDISu, podizanje kvaliteta procesa rada, kao i stručno i usmjereno osposobljavanje novih kadrova za rad na specifičnim poslovima za koje je neophodno posebno znanje i vještine. Razlog je i prenošenje dugogodišnjih iskustava u radu na energetskim objektima sa krajnjim ciljem poboljšanja uslova za rad i zaštita života i zdravlja zaposlenih.

“Ideja vodilja u formiranju Centra za obuku u okviru Operativne direkcije prvenstveno je bila da se zaposleni, na pravilan način, obuče za rad na elektroenergetskim objektima. Centar je mjesto gdje će se u kontinuitetu usavršavati stečena znanja i vještine uz potpunu primjenu mjera za zdrav i bezbjedan rad”, kazali su Dnevnim novinama u CEDIS-u.

Zaposleni će, kako su dodali, sticati teorijska znanja u učionicama, dok će u hali i na specijalno konstruisanom poligonu imati praktičnu nastavu, potrebnu za siguran rad na visini i u elektroenergetskim objektima.

U okviru Centra se nalaze učionica i zatvorena radionica koje su opremljene elementima elektrodistributivnog sistema, postrojenjima svih naponskih nivoa na kojima elektromonteri inače rade u realnim situacijama na terenu, instrumentima, alatima, sredstvima zaštite na radu i opremom sa kojom će se zaposleni srijetati tokom rada.

“U Centru imamo i poligon na kojem će se monteri obučavati za rad na vazdušnim vodovima i gdje će biti u prilici da se obuče na najkvalitetniji način, a sve s ciljem da broj povreda na radu bude minimalizovan”, rekao je šef Centra za obuku Rajko Radošević.

Predviđeno je da obuku prođu zaposleni CEDIS-ove Operativne direkcije, tačnije radnici tri sektora-održavanje, mjerenje i upravljanje. Njihov posao podrazumijeva terenski rad pod otežanim uslovima.

Službe mjerenja najvećeg konzuma u Crnoj Gori koji obuhvata Podgoricu, Cetinje i Danilovgrad Vladimir Ivanović smatra da je obuka vrlo bitna, jer će se kandidati u Centru obučiti za sve ono sa čim se mogu suočiti na terenu.

“Sve u Centru vođeno je pod nadzorom vrlo iskusnih inženjera i poslovođa. Iskustvo je pokazalo da novozaposleni na početku rada pokazuju zavidno teorijsko znanje, ali koje ne prati i praktično. Nažalost, u nekim situacijama to može imati i tragične posljedice. Zbog toga, Centar za obuku smatram bitnom kockicom koja je nedostajala mozaiku, da bi se kompletirao rad u Operativnoj direkciji”, ukazao je Ivanović.

On dodaje da će kroz Centar proći i zaposleni iz Sektora za mjerenje.

“Obučavaćemo ih da steknu kako teorijska tako i praktična znanja vezana za sve vrste i tipove brojila, njihovo ispravno očitavanje, montažu, demontažu, kontrolu, isključenje. Kandidati će se na poligonu obučavati i za rad na obezbijeđenoj i neobezbijeđenoj visini, u radionici će takođe proći i obuku za kontrolu brojila specijalizovanim uređajem ZERA koji se koristi u te svrhe”, objasnio je Ivanović.

U CEDIS-u govore da zaposleni na zahtjevnim poslovima održavanja moraju biti vrsni u profesiji i dobri poznavaoci timskog rada, precizni, oprezni i odgovorni. Kako ističu, u Centru će steći osnovu potrebnu za kvalitetan rad.

“U okviru obuke iz dijela održavanja elektrodistributivne mreže polaznici će steći praktična znanja iz bezbjednog rukovanja korpom uz pravilno korišćenje ličnih i kolektivnih sredstava za rad. Naučiće i pravilno penjanje na drveni i betonski stub. Proći će obuku za vizuelni pregled stuba, pregled penjalica, alata i ostalih sredstava za rad”, kazali su Dnevnim novinama u Službi za održavanje.

Polaznici su prije Centra za obuku, prošli i obuku iz zaštite na radu u Sektoru za zaštitu i usluge.

“Obuku koja je usklađena i pripremljena za svako pojedinačno radno mjesto u Operativnoj direkciji kreirali su stručnjaci CEDIS-a sa dugogodišnjom praksom u radu na održavanju elektrodistributivnog sistema. Polaznici će, nakon obuke, dobiti i uvjerenje o obučenosti, tehnološkog procesa i bezbjednosti na radu”, zaključili su u CEDIS-u.

Poslovni uspjeh CEDIS-a, kako ističu njegovi predstavnici, potpun je samo ako iza njega stoji rad bez povreda.

“U CEDIS-u imamo prekaljene znalce svoga zanata koji su dugogodišnjim radom na energetskim objektima stekli znanja i iskustva koja se ne mogu ni u jednoj školi naučiti. Oni su spremni da to znanje dijele kako bismo, na najmanju moguću mjeru, sveli povrede naših zaposlenih koji su svakodnevno izloženi riziku pri radu sa opasnom stvari kakva je električna energija”, naglasili su u kompaniji.

Send this to a friend