Ekonomija

Zaposleni koji su u karantinu imaju pravo na punu platu

Zaposleni koji su u karantinu ili izolaciji, imaju pravo na zaradu od 70 ili 100 posto od redovne plate, pojasnili su juče iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Precizirali su da ako firmi, čiji je zaposleni spriječen da radi zbog karantinskih bolesti, nije zabranjen rad zaposlenom u karantinu ili izolaciji mora da isplati punu zaradu, a ako poslodavac ne obavlja rad, radniku treba da isplati 70 odsto plate.

“Zakonom o radu je propisano da zaposleni ima pravo da odsustvuje sa rada u slučajevima privremene spriječenosti za rad zbog bolesti, povrede na radu ili u drugim slučajevima u skladu sa propisima o zdravstvenom osiguranju. Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju predviđeno je da u slučaju karantinskih bolesti, kada je zaposleni privremeno spriječen za rad, isti ima pravo na naknadu zarade u visini 100 posto od osnova za naknadu. To znači da su poslodavci kojima nije zabranjen rad tokom trajanja mjera iz naredbe o proglašenju epidemije zarazne bolesti Kovid-19, u obavezi da zaposlenima u samoizolaciji i karantinu obezbijede pravo na naknadu zarade u iznosu 100 posto od osnova, kao i u slučaju ostalih karantinskih bolesti”, naveli su juče iz UIP-a.

Kako su kazali, u slučaju kada poslodavac ne obavlja rad zbog zabrane obavljanja djelatnosti od strane nadležnog državnog organa, onda su svi zaposleni u istom režimu odnosno u prekidu su rada bez krivice zaposlenog, pa stoga lica koja su stavljena u samoizolaciju imaju pravo na naknadu zarade u iznosu od 70 odsto osnova za naknadu, koji čini njegova prosječna zarada ostvarena u prethodnom polugodištu i ne može biti niža od minimalne zarade u Crnoj Gori.

“U ovoj situaciji poslodavac je dužan da zaposlenom uruči pisani akt koji sadrži: razlog prekida rada, trajanje prekida rada i visinu naknade zarade. Za uskraćivanje prava iz rada i po osnovu rada u konkretnim situacijama pozivamo zaposlene da se obrate Upravi za inspekcijske poslove Odsjek za inspekciju rada”, poručili su iz UIP-a.

Zbog virusa korona Vlada je naložila zatvaranje frizerskih salona, kladionica, kazina, taksistima, autobuskim prevoznicima je takođe zabranjen rad, kao i brojnim prodavnicama…

Predsjednica Sudskog savjeta tvrdi da treba isplatiti 100 posto zarade

Predsjednica Sudskog savjeta Vesna Simović Zvicer smatra da zaposlenom koji je izolovan zbog virusa korona treba obezbijediti naknadu od 100 posto redovne zarade.

Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju predviđa da naknada zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad u visini od 100 odsto od osnova za naknadu obezbjeđuje se osiguranom licu i zbog liječenja osnovne bolesti i stanja, između ostalog i u slučaju karantinskih bolesti.

“Imajući u vidu da je Pravilnikom o listi zaraznih bolesti nad kojima se sprovodi epidemiološki nadzor i protiv kojih se primjenjuju mjere sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti i definicijama slučajeva zaraznih bolesti prepoznat je Infectio Coronaviralis (Kovid-19), te da je Ministarstvo zdravlja 26. marta donijelo naredbu o progpašenju epidemije zarazne bolesti Kovid-19, to sam mišljenja da zaposlenima treba obezbijediti pravo na naknadu zarade u iznosu 100 odsto od osnova, kao i u slučaju ostalih karantinskih bolesti”, napisala je, između ostalog, Zvicer na svom fejsbuk profilu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Poslodavac
Gost
Poslodavac

Od čega?! Svi radimo mijesec za mijesec… ne štampamo pare po potrebi. Jeste li svjesni vi da ako ovo potraje više od mjesec dana odosmo svi u bankrot?
Nego vidite vi da odrješite kesu pošto smo najjaca ekonomija u evropi!

Send this to a friend