Ekonomija

Zašto građani ne vjeruju ministru Spajiću

Foto/Glas Amerike: Milojko Spajić

Miraš Dušević

Najava da će minimalna zarada u Crnoj Gori porasti na 450 eura, a prosječna na 700, trebalo je da obraduje građane Crne Gore. Umjesto oduševljenja, sudeći prema komentarima na društvenim mrežama i portalima, ova vijest je izazvala skepsu, ali duhovite opaske na račun ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

Skepsu građana dijele i ekonomski analitičari, opozicija ali i dio vlasti, kao dio medija, koji su Maršalov plan nazvali bajkom.

Zašto se ne vjeruje ministru Spajiću?

Možda razlog leži u činjenici da je Spajić više puta uhvaćen u iznošenju neistina.

Krenimo redom.

Prva je bila oko tajnog i organizovanog zaduženja od 750 miliona eura, kada je ministar izjavio da ni centa neće otići u tekuću potrošnju, već u investicije. Da je to očigledna neistina, pokazalo je vrijeme, a od investicija ni traga.

Sljedeća neistina ministra Spajića je da će forenzičari Međunarodnog monetarnog fonda da rade reviziju javnih finansija, što se takođe nije desilo. Ministar Spajić je posebno zabavljao javnost kada je ugasio Montenegro Airlines tvrdeći da će osnovati novu kompaniju za nula eura, koja će poslovati sa profitom. ToMontenegro, međutim, već troši desetine miliona eura državnog novca na skupe poslovne prostore, preplaćene direktore, ogromne bonuse i posluje sa milionskim minusom.

Slično je prošla i najava ministra Spajića o milijardu eura investicija iz Japana, a ni Pljevljaci mu nijesu baš povjerovali da će u svoj rodni grad uložiti pola milijarde eura.

Iz Japana ili nekih drugih izvora, i dalje se pitaju Plevljaci.

Ministar se nije proslavio ni sa projekcijama o rastu BDP-a u ovoj godini, sa predviđanjima da će rasti 13 odsto. Ubrzo je stigao svojevrstan demantij iz MMF-a koji je smanjio projekcije rasta crnogorske ekonomije na sedam odsto. Slično je i sa Svjetskom bankom, čija su predviđanja na oko 10,8 odsto.

I izjava ministra Spajića da je prije razmtranja akcizne poltike kao mehanizma za zaštitu građana i privrede potrebno markiranje goriva, nije prošla bolje. Njegov kolega, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, brzo ga je demantovao, tvrdeći da cijene goriva nemaju veze sa markiranjem. Ako ništa drugo, markiranje je čak i novi namet na cijenu.

Ministar Spajić je nedavno uhvaćen da je govorio neistinu kada je rekao da država može samo da profitira iz hedžing aranžmana za kineski kredit za prioritetnu dionicu auto-puta Bar – Boljari.

NVO Akcija za socijalnu pravdu je nedavno objavila da je Vlada Crne Gore informaciji od 5. jula, koja se našla pred članovima kabineta premijera Zdravka Krivokapića, navela da država kao klijent u hedžing aranžmanu za kredit za prioritetnu dionicu auto-puta Smokovac – Mateševo zavisi od tržišta i da nakon isteka dvije godine može ostvariti ili prihode ili rashode.

Ministar Spajić je obećao da će tajne ugovore za hedžing objaviti, ali se ni to nije desilo…

Gotovo da nema primjera da je ministar Spajić izjavio tačnu, preciznu i provjerenu informaciju.

Zbog toga i ne čudi što se građani ne raduju najavljenom povećanju zarada, a što su ekonomski analitičari, opozicija i dio vlasti, pojedine NVO skeptični.

Jer ministru Spajiću očigledno više niko ne vjeruje na riječ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Alisa
Gost
Alisa

Ja locno da se pitam,narodu ne bih dao nista jer Vas je sam izabrao.Sankcije i da im je dosta.. 😂😂😂

freeMNE
Gost
freeMNE

Jedno je sigurno,poslije Mickeya ostaje spržena zemlja.U najvećoj svjetskoj krizi ekonomije a o domaćoj da ne pričamo on diže minimalac duplo?

Izabela
Gost
Izabela

Jer je makao Kasalicu i Damjanovica.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ovom ministru da se vjeruje,xaxxaaxx,pa samo ludi

Hrvoje
Gost
Hrvoje

Ja mu vjerujem. Bivsa vlast se trese jer ce za 2 mjeseca min plata da bude 450e.E tek onda bezmozgovići ćete da vidite po kome ste pljuvali. Moze doći i kompletna Švajcerska vlada da upravlja Crnom Gorom i opet je dzaba primitivnom narodu

freeMNE
Gost
freeMNE

Malo pretjeruješ prijatelju,da se to tako lako može to bi mnogi uradili u komšiluku,zar ne?

Alisa
Gost
Alisa

Hahah,hahaha… samo ti vjeruj,pa ces i sa platom od 450e ces moci kao i sa predhodnom 😂😂😂 bitnno je da vjerujes sto primis ,a klliko das u ovom momentu??Zar je potrosacka korpa ostala ista??

Marko
Gost
Marko

Dovoljno da ga malo pazljivije propratimo i shvatimo ,lazov za medalju!

delboj
Gost
delboj

Zato sto treba je sasvim dovoljno raditi makar jednu godinu u privatnom sektoru i vidjeti da je ovaj laicki plan napravljen da ugasi minimum pola normalnih i zdravih firmi u Crnoj Gori. I to je nesto sto ce se 100 procentno dogoditi ukoliko se izvede ovaj, kako ga sa pravom nazvase ekonomski suicid. Minus u kasi od zdravstvenog osigurnaja ce… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Vojnik spc

Dejo
Gost
Dejo

Kao sto se kocka na berzi, tako se kocka i s drzavom. Najgori ministar, posle borovinicke!

Milutin
Gost
Milutin

Ja mu iskreno vjerujem, dokazao je covjek do sad sve sto je radio

Madagaskar
Gost
Madagaskar

Za to ga Dps i napada, od takvih se bohe

Alisa
Gost
Alisa

Hahah,hahaha… svedi racunicu sa skokom potrosackih cijena i dobitnih u svom dzepu,zar nije isto ???

Bodin
Gost
Bodin

Duga dana u zla gospodara….

Djuro 🇲🇪❤️
Gost
Djuro 🇲🇪❤️

Paaaaaa…Za njega je svaki komentar suvisan .Pih!!!

MedoŠto bolje
Gost
MedoŠto bolje

Glasali su za promjene pa sad trpite

Ana
Gost
Ana

Godina prođe,dan nikad sa ovakvim cijenama.

Kokot
Gost
Kokot

Dječiji dodatak,dosta da se plati vrtić,besplatne knjige dosta da se djetetu kupe patike.I o čemu onda mi pričamo Ne može sve preko noći ali se ide na bolje.

Jao
Gost
Jao

A sto su sve cjene skocile to nista

Kokot
Gost
Kokot

Svuda su popusti,nikada nisu bili veći.

Alisa
Gost
Alisa

Sve su Vam tog licnksti iz predhodne vlasti obijezbjedili,a ovi realizovali.. pa ne moze se i sprzt zemlja preko noci.Tu ste u pravu

Zoran Bulajić
Gost
Zoran Bulajić

Zašto niko ne pominje da je taj isti ministar obećao penzionerima sa najnižim primanjima u junu po 50 eura i od toga ništa. Zašto Savez penzionera ćuti i ne oglašava se.

Tivat
Gost
Tivat

Ovelso je za 200€ veće plate ali to mora Skupština da usvoji prvo, a on je u Vladi a ne u Skupštini, pa pritisnite Dps, Sdp i ostale da glasaju, pustite Belveder

Bnjj
Gost
Bnjj

Ko god bude u Vladi, mora povećati ove mizerne plate, minimalac za početak mora biti makar 350e za 180h inače Cg će nestati

Kotoranin
Gost
Kotoranin

A što bi sa milijadrom eura ulaganja u Pljevlja, pojeo vuk magarca.

Dragi
Gost
Dragi

Ne treba vise nista reci ,ali mislim da je njegova uloga prezaduziti drzavu i srbiju uvesti kao spasioca , odavno je to jasno

Kotor CG🇲🇪
Gost
Kotor CG🇲🇪

Zato sto je reko da u kasu ima 800mil😂😂😂.
Biće računao ko zna u kojoj valuti.

Cgcg
Gost
Cgcg

Grobar a ne ministar..evo vidim kako je bolje..plata u budvi mi je 350 a stan placam 200..jadno i zalosno ..nego boli njega briga prima platu ..seta se po nevjorku sve na racun mene i avetnog naroda..i nijesmo za boljega

Kotor
Gost
Kotor

Ko da mu vjeruje?
To je dokazani čovjek crkve Srbije, njegove poslove kao i cijele Vlade treba ispitati što su sve radili sa crkvom Srbije.

Tivat
Gost
Tivat

Znate da će on biti na čelu nove Partije i da sa pocećanjen plata, nemate šanse sa njim, jer će se svi pitati ako je on povećao plate za 200€ za 1g zašto Dps to nije uradio za 30

Anderba
Gost
Anderba

Pođeš do benzinske pumpe ili u prodavnicu i biće svakom jasno zašto mu ne vjeruju.Ono što ste prošle godine kupovali za 100 € sada vam treba 150€. Je li dovoljno ?

Gojko
Gost
Gojko

Gobar crnogorske realne ekonomije. Svaki dan pokazuje pavo lice, a gradjani sve vide. Na izbore!

@lexa
Gost
@lexa

Obožavaoci lika i djela Spajića, sačekajtejoš dva mjeseca pa onda na sva usta hvalite svog ministra.
No sve su prilike da će biti #crko maršal

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Zato što priča neke Mickey Mouse priče, a ispod maske obični litijaš i vjernik svetosavske sekte.

Realno
Gost
Realno

Gospodin

BBBB
Gost
BBBB

Hahahahahaha,kada ne bude gospode

Cgcg
Gost
Cgcg

Mozda u tvom litijaskom univerzumu

Krivi
Gost
Krivi

Zašto mu ne vjeruju ? Zato što je za godinu dana izrekao više neistina nego neko za cijeli život.

aaa
Gost
aaa

Ko kaže da mu ne vjeruju? Vjeruješ mu i ti, no ti odgovara da malo “podgrijevaš atmosferu”

MOJE ime
Gost
MOJE ime

Ne znam odakle vam ta prica. Jos ne naidjoh na covjeka koji prica lose o ministru. Osim glasaca DPS naravno.

Goran
Gost
Goran

A sto je makao Milu Kasalicu? Damjanovica? Jesu li to Dps-ovci? Sto ga Bojanic svaki dan demantuje?

Atos
Gost
Atos

Ko ih je postavio

Atos
Gost
Atos

On ih je postavio i isti on ih je makao. Recimo ko je smijro iz vrha Dps Markovića, Lukšića, Simovića, Gvozdenovića, Vujanovića… onaj ko ih je i postavio…

Podgorica
Gost
Podgorica

Pa to je to

Bjelica
Gost
Bjelica

E pa da ti rečem litijašu on je obični mešetar i nikad ne bi vidio Vladu CG da nije rodjak sa episkopom Metodijem u kojega se kune Krivokapić.

Alisa
Gost
Alisa

Ne sigurno,jer ni sam ne doprinosiš drustvu i Državi pa od tud i takav zakljičak.. kod tate i mame si jos uvjek,a takulin tudji koristiš

Tonus
Gost
Tonus

Naslov treba da glasi:Zasto DPS i opozicija ne vjeruju Spajicu…

Emil
Gost
Emil

Evo mu ne vjeruju ni u upravi prihoda pišu peticiju da se vrati Damjanovic

BBBB
Gost
BBBB

Ma daj ne lupaj vidjeces i sam pa sta ces tada pricati

Boro
Gost
Boro

Nijesam znao da su Mila Kasalica i Aleksandar Damjanovic DPSovci?!?

Tip Top
Gost
Tip Top

Zato sto laze sve nas i samog sebe !!!

Mijo
Gost
Mijo

Ima pravo da laže samog sebe,očigledno je da ži žvi u lažima i zabludama,ali nema pravo da laže nas,i da arči novac građana,neka laže “kolegu iz teretane” 🦍

Marko
Gost
Marko

Ministar Spajic je nadobudni ministar,koji se i sam zacudio da je ministar.Sve radi tajno i podmuklo.Mladi covjek koji je rekao da se u Crnu Goru vratio zbog crkve.Pametnome dosta.Kad ode ministar Spajic,tek onda ce se vidjeti njegovi pravi ucinci.

Festadjun
Gost
Festadjun

Zato što se ponaša ko Vučić, koji ozbiljan ministar kažu da ga ljudi iz MMF-a zovu da ga pitaju sto radi on u CG, kako mu sezona kida hahahahah

Canon
Gost
Canon

On reče besplatni udžbenici za sve i bi tako…sad dječiji dodatak, veće plate… Sve ono što Dps nikad nije uradio…. U ostslom.. Za to ga i napadate…

Emil
Gost
Emil

Ne plaća ti on udžbenike iz svog džepa nego od tvojih para iz budžeta. Djeciji dodatak 30 eura za djecu do šest godina? A povećava akcize, cijene hrane skaču u nebo gorivo nikad skuplje. Od naknada za majke nema ništa. Poljprivrendicimq ne isplaćuje premije…

Canon
Gost
Canon

Nije ni Milo iz svog džepa ništa, pa nije htio niniz tog “zajedničkog” Nikad

Emil
Gost
Emil

Nezaposlenost nikad veća, 19000 preduzeća u blokadi, nema investicija, cijene rastu, poljoprivreda na aparatima, dijele po tri litra ulja… smijenio Damjanovica i Kasalicu…

Tivat
Gost
Tivat

Nikad nije bila veća u Svijetu, pa i kod nas

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Naslov treba da bude, zasto neki gradjani ne vjeruju……

Građanka
Gost
Građanka

Zato sto je šalabajzer. Eto rato mu ne vjerujemo.

Nepravda
Gost
Nepravda

Zato što je Pinokio!

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ne vjeruje ni sam sebi!

Da vi recem
Gost
Da vi recem

Ne vjerujem jer mi je penzija sa svim povecanjem 138 e nakon 28 god i 9 mjeseci rad staza Ne vjerujem jer ja sa ovolikom penzijom moram raditi jos dva posla da drzavi platim sve dazbine Ne vjerujem jer gospodin koji je pokrao drzavu CGoru ovu moju i tvoju sada od kradje milionske otplacuje nadednih 400 god po 250 e… Više »

OBICAJ STARI
Gost
OBICAJ STARI

Bravo
Dali su nam da radnicka klasa odmara i sve fabrike pozapatavali ..
A ovaj milijarder ce izgleda zivijeti kao kornjaca
Blago nama

Darija
Gost
Darija

Spajić je ubijedio sebe da govori istinu a onda je mislio da je ubijedio u to i građane. Umislio je da je ekspert. I jeste u nečemu.

Demosten
Gost
Demosten

Da mu ne vjeruje ne bi se ti bavio sa njim, no je obratno vjeruju mu i za to se baviš sa njim

Dondolan
Gost
Dondolan

Zato što mi je dovoljno da mu vidim facu

Send this to a friend