Ekonomija

Završen post-seizmički monitoring morske faune

Post– seizmički monitoring morske faune crnogorskog podmorja nakon izvršenih 3D geofizičkih snimanja na blokovima 4, 5, 9 i 10, završen je u ranim jutarnjim časovima.

Ovo ispitivanje definisano je Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu i imalo je za cilj da utvrdi stanje morske faune, preciznije, morskih sisara, na predmetnim blokovima nakon završenog 3D geofizičkog ispitivanja koje je realizovano u novembru i decembru 2018. godine.

Monitoring je trajao 18 dana rada i vršen je sa broda Aran, istog broda koji je korišćen za prikupljanje podataka o morskoj fauni prije 3D geofizičkog istraživanja. Cilj ovog monitoringa je dobijanje podataka koji će biti upoređeni sa informacijama o stanju morske faune prije 3D istraživanja. U konačnom, rezultati ovog monitoringa pokazaće da li je i u kojoj mjeri realizovano 3D geofizičko istraživanje uticalo na morsku faunu na ovim blokovima. U ovom istraživanju učestvovali su i predstavnici Instituta za biologiju mora.

Istraživanja na blokovima 4, 5, 9 i 10 realizuju se u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa kompanijama Eni-Novatek, koji je potpisan u septembru 2016. godine.

 

 

Send this to a friend