Ekonomija

Završena kruzing sezona u Baru

Foto: Jedro.me

Isplovljavanjem kruzera ”Marella Celebration ” britanske kompanije Marella Cruises u petak veče praktično je zatvorena kruzing sezona u Baru koja je ove godine trajala skoro osam mjeseci.

Svjetsko tržište pomorskih krstarenja bilježi rast na mnogim destinacijama i prema procjenama činiće sve veći dio svjetskog turizma.

Iz Port of Adria nema još zvaničnih podataka o tome koliko turista je došlo u Bar putničkim brodovima koji su pristajali na njihov gat, ali s obzirom na to da su tri uplovljavanja kruzera otkazana (oko 6.000 turista i članova posade), realno broj turista je ostao na nivou prošle godine.

Prema zvaničnoj statistici – u 2016. godini Port of Adria prihvatila je sedam kruzer brodova i 8.660 putnika, u 2017. godini devet kruzera, preko kojih je u Bar i Crnu Goru došlo oko 11.550 putnika. U odnosu na 2017. godinu sezona 2018. zabilježila je rast putnika oko 95 odsto jer je sa 16 kruzera koji su prošle godine uplovili u luku Bar ukupno došlo 22.500 turista.

Projektovani rast putnika za 2019. godinu u odnosu na sezonu 2018. bio je oko 16odsto, uz najavljenih 27 putničkih brodova različitih kompanija, a trebalo je da oni u Bar dovezu oko 26.000 turista.

Iako je ovogodišnja kruzing sezona u Baru počela kao nikada ranije, tokom zime, najavljeni rekord po broju turista nije oboren jer od planiranih osam, realizovano je pet uplovljavanja kruzera “Horizon” čiji je kapacitet više od 2.000 putnika i članova posade.

Podsjetimo, uplovljavanjem kruzera “La Belle de l’Adriatique” francuske kompanije CroisiEurope 20. februara počela je kruzing sezona u Baru. Tim kruzerom turisti su u Bar dolazili preko gata 5, koji je u vlasništvu AD Luka Bar, a poslove agenture odradila je kompanija “Barska plovidba”. Brod “La Belle de l’Adriatique” , 111 metara dužine može primiti oko 200 putnika, ima oko 50 članova posade.

Na gat kompanije Port of Adria pristajali su kruzeri “Artania” njemačke kompanije “Phoenix Reisen” , zatim ‘Horizon” španske kompanije Pullmantur i ”Marella Celebration ” britanske kompanije Marella Cruises. Kapaciteti ovih brodova su oko 2.000 putnika i po nekoliko stotina članova posade.

Kada se napravi presjek kruzing sezone u Baru, činjenica je da je trajala skoro osam mjeseci, a prema procjenama agencija – kruzerima je u Bar na dan doputovalo oko 22.000 turista koji su posjetili urbani dio grada, kroz organizovane i individulane izlete Stari grad, Skadarsko jezero, Sveti Stefan, Budvu, Kotor, Ulcinj, manastir Ostrog…

“Pokazali smo da je Bar spreman, kako infrastrukturno, tako i sa stanovišta usluge i ponude, da bude dobar domaćin velikim turističkim brodovima i njihovim putnicima”, kazao je na dočeku kruzera Emil Kukalj, direktor TO Bar.

Od prošle godine Klaster turizma i kreativne industrije upotpunio je turistima sa kruzera sadržajnost ponude u Baru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mačor
Gost
mačor

Jutros u Gružu(Dubrovnik) 2 kruzera.

Send this to a friend