Ekonomija

Zbog neplaćenih računa EPCG gasila struju kod 24.676 potrošača

Veliki broj kupaca žali se državnoj Elektroprivredi (EPCG) zbog problema sa računima za struju i isporuku električne energije. Tokom 2019. godine EPCG dobila je 5.761 prigovor vezan za probleme sa računima za struju i isporuke električne energije. To znači da je tokom prošle godine državna firma prosječno dnevno dobijala oko 16 prigovora, odnosno prosječno oko 480 prigovora mjesečno, piše Dan.

To se može vidjeti u Izvještaju o stanju energetskog sektora Crne Gore za prošlu godinu, koji je izradila Regulatorna agencija za energetiku (RAE) za Skupštinu Crne Gore.

Od ukupnog broja prigovoratokom prošle godine najviše ih se odnosilo na provjeru mjernih veličina iskazanih na računu njih 4.256. EPCG je 2.282 takva prigovora riješila u korist kupaca, dok je 1.974 odbila kao neosnovane.

Veliki broj prigovora odnosi se i na neispravnost brojila njih 1.348, od kojih je svega 199 bilo osnovano.

Prigovora zbog obustave isporuke električne energije bilo je ukupno 43, od kojih samo dva nisu bila osnovana.

Tokom 2019. godine evidentirano je i 28 prigovora zbog neispunjavanja minimuma kvaliteta, od kojih je usvojeno samo četiri. Zakonom je obezbijeđena zaštita kupaca i kroz obavezu snabdjevača da rješava prigovore vezane za snabdijevanje električnom energijom.

“Zbog neizvršavanja obaveza utvrđenih računom za utrošenu električnu energiju izvršena je obustava isporuke električne energije kod 24.676 kupaca, što je 2.665 obustava manje nego u 2018. godini, dok su po ovom osnovu podnijeta 43 prigovora. Pored navedenog, zakonske obaveze snabjevača obuhvataju, između ostalog, obavezu izrade programa mjera pomoći krajnjim kupcima u izvršavanju dospjelih ugovornih obaveza radi sprečavanja obustave snabdijevanja”, piše u izvještaju Regulatorne agencije za energetiku.

EPCG je donijela navedeni program kojim su predviđene sledeće mjere: popust za redovno plaćanje računa za utrošenu električnu energiju, mogućnost zaključivanja sporazuma o izvršavanju obaveza za utrošenu električnu energiju na rate, prekid obračuna kamata za kupce sa zaključenim sporazumom i besplatno pružanje servisnih informacija kupcima.

” U 2019. godini zaključen je 16.881 sporazum o izvršavanju obaveza za utrošenu električnu energiju na rate, i to 16.242 sa kupcima iz kategorije domaćinstva, a 639 sa ostalim kupcima. Od navedenog broja, 8.516 su kupci iz ranijeg perioda koji su utvrdili ovaj način izvršavanja obaveza. Kupcima koji imaju zaključen sporazum o izvršavanju obaveza za utrošenu električnu energiju na rate i koji su blagovremeno izmirivali obaveze po sporazumu, EPCG ne obračunava zateznu kamatu”, navodi se u izvještaju RAE.

U cilju stimulisanja kupaca iz kategorije domaćinstva koji redovno izmiruju račune za utrošenu električnu energiju, EPCG je u 2019. godini obračunavala popust na račun za utrošenu električnu energiju

10

avatar
1000
8
2
0
 
10
Nije okSupportLemiBozidarGoran
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nije ok
Gost
Nije ok

Hoce li nova vlast ista promijeniti kad su u pitanju racuni za struju?
Na utrosenih 30-tak eura placamo 70€. Bruka…. da veca ne moze biti!

Support
Gost
Support

A nećete ni vi još dugo kako ste naučili. Prvi potez da se otvori upaltni račun kod svih banaka, da narod bira đe će da uplačuje sa najmanjom provizijom, da se uvede jeftina tarifa i subotom, snize računi…

Lemi
Gost
Lemi

Treba oprostit tajkunima milonske dugove…i stimulisat privatnike koji proizvode struju…a ovoj sirotinji gasit…pa da “podijelimo teret”…sramota…

Bozidar
Gost
Bozidar

Dakle više nismo ni Afrika sa strujom jel vidim sve ih manje ima struju dakle postajemo Afrika sa sve manje struje. Da je vječan EPCG !!!

Emanon
Gost
Emanon

Racunajuci da svaki potrosac ima porodicu tu se radi o 75 do 100 000 gradjana u drzavi od 600-650 000 stanovnika. Strasno u kakvoj bedi narod ovde zivi

Eto
Gost
Eto

Vazno je da plaćamo najskuplju struju…otimaju od naroda sve što mogu a mogu dosta

Jaso
Gost
Jaso

Ugasili nam drzavu pa mozete i struju!

Milena
Gost
Milena

Ovi je sramota sta rade..struje ni vode nemamo svake malo. NA BROJ 633 979 nikad niko nece da se javi da da informaciju. Uzas.

Pozz
Gost
Pozz

Zovi Dritana! On odlučuje kad ćemo da palimo i gasimo svijetlo….trenutno smo u MRAKU i bez vode!

Goran
Gost
Goran

Probaj 633 786

Send this to a friend