Ekonomija

Zdravstveni radnici nezadovoljni povećanjem plata, traže hitan prijem kod Markovića

Krivokapić

Samostalni sindikat zdravstva Crne Gore zatražio je danas hitan razgovor sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem,  nakon što je održao sastanak Glavnog odbora, na kome se raspravljalo o ponuđenom povećanju zarada od strane Ministarstva zdravlja.

Kako ističu, Marković je najavio da će doći do značajnog povećanja primanja zaposlenih u zdravstvenom sistemu, nakon što su sindikati zdravstva uputili Ministarstvu zdravlja i Vladi zahtjev da se doktorima i medicinskim radnicima od januara sledeće godine koeficijenti povećaju za 30 odsto.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić saopštila je da smatraju da nijesu mjerljivi sindikati prosvjete i zdravstva.

“Radimo odgovorniji posao od prosvjetara”

“Mi radimo odgovorniji, kompleksniji posao, nemamo ni godišnje odmore, radimo 365 dana u godini. Pritom, Zakonom o zaradama u javnom sektoru postoje koeficijenti složenosti koji su mnogo veći nego isti nivo obrazovanja kod nas. Mi smo dali predlog za povećanja koeficijenta za 30 odsto još prije ljetnjeg perioda i nakon što je Vlada sinoć usvojila budžet tražimo hitan prijem kod premijera”, navela je ona.

Vlada je, naglašava, budežetom za narednu godinu odredila povećanje za prosvjetu 13 miliona eura u bruto iznosu, a odvojeno je 20 miliona eura za povećanje zarada.

“To znači da je zdravstvu ostalo sedam miliona eura, znači mnogo manje nego prosvjeti i to je neprihvatljivo i tim povodom tražimo hitan sastanak kod premijera, a nakon toga ćemo odlučiti kako ćemo dalje djelovati”, poručila je Krivokapić.

U sektoru obrazovanja više zaposlenih

Po posljednjim podacima Monstat-a, u septembru ove godine u sektoru obrazovanja radilo je 14.987 zaposlenih, a u sektoru zdravstvene i socijalne zaštite 12.770.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PAMETNA
Gost
PAMETNA

KAKO POGREŠNO REZONUJU OVI SINDIKALCI ZDRAVSTVA.
U PROSVJETI JE NAJVEĆI BROJ ZAPOSLENIH SA VISOKOM ŠKOLSKOM SPREMOM. UPROSJEKU, POVEĆANJE NA PLATU SVAKOM PROSVJETARU BIĆE OD 50-70 EURA. UKIDA SE I KRIZNI POREZ.. A U ZDRAVSTVU , NAJVEĆI BROJ ZAPOSLENIH JE SA SREDNJOM ŠKOLOM. I ETO RAZLIKE ……

Bibo
Gost
Bibo

Meni je jezivo kako ljudi nipodaštavaju prosvjetne radnike, a svi smo mi ovo što smo danas isključivo zahvaljujući porodici i našim učiteljima-nastavnicima-profesorima. Htjeli to da priznate ili ne, oni su nas formirali u ljude i njihov uticaj na nas je dalekosežan i nemjerljiv!

Zagoric
Gost
Zagoric

Ja sam za povecanje plate i prosvetarima i medicinarima ,po mene vecu platu zasluzuje doktor opste prakse od profesora u srednjoj skoli .U prosveti su plate male ali imaju upola manje radnih sati od bilo koje profesije u crnoj gori ,bukvalno vise imaju slobodnih dana godisnje od rudara i radnika u elektrolizi .dva raspusta godisnje od kojih jedan traje dva… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Љекар лијечи болесне и то је заиста професија вриједна поштовања и високе зараде али учитељи, наставници и професори образују нацију па самим тим и љекаре, а залуду да смо сви здрави ко дрен ако нам образовање не ваља. Нажалост и здравство и образовање све црње и црње.

djuradj
Gost
djuradj

…ne treba povecavati plate ni u prosvjeti ni u zdrastvu…treba povecati premije poljoprivrednicima i stocarima…selo ojacati…oni koji proizvode…u prosvjeti i zdrastvu povecati disciplinu, da nam djeca i bolesni imaju 100% zastitu…

Premijer
Gost
Premijer

Kako ti ide Banju onl restoran
Mozete li krpit kraj skrajom

Bnjj
Gost
Bnjj

A radnici koje rade kod privatnika šta su oni ođe u Cg, oni samo budžet treba da pune da bi foteljaši živeli dobro i da rade za 200,300e

Mira
Gost
Mira

U pravu je da treba vise povecati zdravstv radnicima Zdravlje nema cijenu Prosvjetari su glasniji pa zato i traze i dobiju Koliko samo odmaraju ljeti a kobajagi imaju pripreme pa onda im se racunaju i sati rada kuci a da ne pricamo o zimskom raspustu i ostalim Njihove profesije se ne mogu uporedjivati

Stari dud
Gost
Stari dud

Kako može istu platu imat medicinska sestra čiji posao je čisto zanatski (dat injekciju, namjestit posteljinu, previt ranu…) i jedan profesor koji se bavi intelektualnim poslom, koji vaspitava generacije, usađuje im znanje, ali i ljudske vrijednosti koje će kasnije da nose cio život? I jedni i drugi imaju platu 450e, to je apsurdno.

Mitar
Gost
Mitar

Za vasu informaciju tu zaradu imaju sestre koje imaju 8 nocnih smjena u toku mjeseca!Oko 30% njih u toku radnog vijeka dobije hepatitis zbog prirode posla,i upropasti svoj zivot!Da ne govorim o radu sa starim i nemocnim,provedite jednu noc sa njima!

paja
Gost
paja

Djeca treba od kuce da ponesu vaspitanje! Malo je profesora koji mogu da uticu na djake,i njihov posao ne moze da se mjeri sa zdravstvrnim radnicima!To je suvisna prica!Nekad su ucitelji bili mili i dragi i ostali su vjerovatno svima u lijepom sjecanju,bar meni!A znam dosta med.sestara koje trce sa saltera da previju bolesnika,da daju inekciju,ma rastrzane citavu smjenu!A profesor… Više »

Adem
Gost
Adem

A jos kad moraju doktore da ispostuju uhhh

Daky
Gost
Daky

Sto se tice doktora zasluzuju vecu platu bolje uslove za rad i sve to. A ovi zaposleni sto rade u laboratoriju znaci katastrofa, Prije nepunih mjesec dana u dom zdravlja bar trebam da vadim nalaze gore na sprat kunem see da samo sto ne biju narod ponasanje im je ravno nuli. Znam da ima svakakvog naroda ali to sto rade… Više »

Ranko Bozovic
Gost
Ranko Bozovic

Tako je Liko naša
Zeta je us tobom

Zarubica
Gost
Zarubica

Ljiljana Uzmi sve što možeš, kao i do sad.

Zarubica
Gost
Zarubica

Kakav sindikat takvo i zdravstvo

Danilo
Gost
Danilo

Ljika traži placeve da radimo nove zgrade, najbolje da mi ti nemaš stanova i da mi nemaš u svaki grad bar po garsonjeru

Senka
Gost
Senka

Meni daje stvarno ali nešto sitno, 500-600e mjesečno, za ostale ne znam. Što je to za veliki sindikat zdravstva

SindikalacPG
Gost
SindikalacPG

Mislim da je ova Krivokapića sve, samo ne sindikalac. Zamislite samo jedan podatak za nju, živi i radi u Kotor, a stan preko sindikata, u koji je predsjednica više od 10g je dobila u PG. Mora da nisu imali kome u PG da ga daju, ili niko nije htio. Bruka. U svaki grad dje se rade stanovi za zdravstvene radnike… Više »

Zarubica
Gost
Zarubica

To Ljiko lutko naša

Ggg
Gost
Ggg

Sigurno radite odgovoran posao,a koliko strucno,to je vec diskutabilno.A to za sta ste zakinuti,vi i nadoknadite.Rijetko koji pacijent prodje bez koverte.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Tih 7 miliona nekome u džep idu

Pravednik
Gost
Pravednik

Jes, svi u zdravstvu rade tezi poso no svi ostali… Nagrdise ljude nestrucnoscu. Vecina njih. A oce medicinske sestrice curice 600e, vise no profesori. Imace 600, kad prosvjetari budu imali 1200.

Stecajac
Gost
Stecajac

Kad su u Njemackoj doktori trazili povecanje plate u odnosu na profesore mudra A .Merkel je rekla hocete da imate vece plate od onih koji su vas ucili i svi su se povukli samo se ponizava prosvjeta a kakva vam je usluga medicinari

Prosvjetar
Gost
Prosvjetar

Bravo, neka ste im rekli! Samo vi, zdravstvo i svi ostali izredjajte svoje komlekse na prosvjetarima!Svi crkoste radeci i pojedose vas godisnji odmori.Godisnji.odmor prosvjetnog radnika je kao i Vas, draga gospodjo iz zdravstva, samo sto se Vama.moze da ga koristite kad hocete, a prosvjetarima samo u julu i polovini avgusta.I njihova plata je fiksna..a Vasa? Malo dezurstvo, malo.prekovremeno..nabere se!

Enigma
Gost
Enigma

Ti da si što znao ne bi pošao pod Stečaj 🙈🙈

Redzep
Gost
Redzep

Jedini pametan komentar.

XYZ
Gost
XYZ

Pa ima razloga sto je manje zaposlenih u zdrastvu na primer Stefanovic daje otkaz bez razloga tako da je sve manje zdrastvenih radnika u Hitnoj.Takodje daje preko vremenu rad koji je diplomas skuplje placen I tako unistava zdrastvo.Niko nista ne preduzima Ima ogromnu podrsku od Hrapovica.Pa i da se povecaju plate 30 posto nije dovoljno jer su trosku I zivota… Više »

Send this to a friend