Ekonomija

Zeleno svjetlo za spajanje banaka SGM i CKB

CBCG

Agencija za zaštitu konkurencija dalaje pozitivno mišljenje na zahtjev za spajanje Crnogorske komercijalne banke CKB i Sosijete ženerale banke SGM i proslijedila ga Centralnoj banci, saznaje Pobjeda. Konačnu odluku na zahtjev za spajanje ove dvije banke donosi Centralna banka na osnovu prikupljenih podataka, a jedan od uslova je i mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije, koje nije obavezujuće.

Pitanjem spajanja ove dvije banke bavi se viceguverner Miodrag Radonjić, jer se guverner Radoje Žugić izuzeo zbog mogućeg konflikta interesa. Naime, njegova kćerka Jovana od jula prošle godine zapsolena u CKB-u.

OTP banka je 28. februara saopštila da je njena crnogorska podružnica CKB potpisala ugovor o kupovini 90,56 odsto akcija Sosijete ženeral Montenegro za 40,5 miliona eura. Po zakonu to spajanje nije moguće bez odobrenja crnogorske Centralne banke, odnosno ispunjenja zakonskih uslova. CKB je prošlu godinu završila sa profitom od 10,08 miliona u kreditima imaju 393 miliona a u depozitima 552 miliona. Profit Sosijete banke je bio 10.6 miliona u kreditima imaju 377 miliona, a u depozitima 386 miliona eura.

U postupku odlučivanja, Centralna banka će sagledati i uticaj spajanja pomenutih banaka na bankarsko tržište, prvenstveno u dijelu stvaranja eventualne prekomjerne koncentracije. Cijeniće se mogući efekti zdrave sinergije, poput mogućnosti da se građanima i privredi ponude bankarski proizvodi pod povoljnijim uslovima, prvenstveno kroz dalji pad kamatnih stopa.

I iz Udruženja banaka su prije par dana kazali da sistemski ima više banaka koje su spremne na tržišnu utakmicu sa većom bankom. Generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković je, komentarišući zahtjev za spajanje, saopštio da bankari nijesu upoznati ni o jednom negativnom komentaru, niti strahu u pogledu poslovanja.

CKB će ukoliko odgovor CBCG bude pozitivan, Sosijete ženeral banku kupiti preko Montenegroberze.

Prošle godine u decembru OTP je završila spajanje sa Splitskom bankom, koja je prethodno bila u vlasništvu Sosijete ženeral. Ovim pripajanjem OTP je postala četvrta po veličini banka u Hrvatskoj, s tržišnim udjelom od 11 odsto, poslovno prisutna u svim hrvatskim regionima sa 147 poslovnica i 500 bankomata.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Izanđalo
Gost
Izanđalo

Kad pročitam ,,zeleno svijetlo”, zaspem momentalno.

djuradj
Gost
djuradj

…pobjegao sam od CKB banke i presao u Societe…sad gdje da predjem…prati me…

bob
Gost
bob

Znaci 400 radnika ostaje bez posla!

Ferid
Gost
Ferid

Societe nema 400 radnika. Po toj logici za duplo veću banku će da radi manje radnika nego sada u jednoj od njih. Glupost vijeka.

roro
Gost
roro

Ostaće bez posla minimum stotinu zapolsenih.Zar misliš da će da radi jedna filijala do druge?

MOST
Gost
MOST

SVIJETLO a ne svjetlo NIJESMO U BIH.

mojsilović
Gost
mojsilović

Ko zadnji napusti Crnu Goru neka ga ugasi.

amo
Gost
amo

Kuku narodu obicnome!

mojsilović
Gost
mojsilović

Sosiete Generale napušta crnu goru a njene će filijale preuzeti CKB. Kakva spajanja kakve gluposti. Ovo i govori o javašluku našeg sistema jer se jedina ozbiljna banka povlači. Eto, pa sad uložite kod Aca i kod braće mađara.

Grunt
Gost
Grunt

Kapiraš da je Societe izašao iz cijelog regiona + Rumunije, Bugarske, Albanije?

Anonimus
Gost
Anonimus

Sve u što je baba odlučila da vjeruje, u to je baba vjerovala…

Milena
Gost
Milena

javavasluk nam je, bogomi, kad nam mojsilovici daju podrsku, blago nama tamo s njima

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Vic > dosao tornado u CBCG i kaze izgleda da sam ja vec bio ovdje.

Mila K
Gost
Mila K

hahaha

Guverner CB CG lije trostruke suze, jer se negdje nadao da će neko drugi odraditi njegovu nakanu da spriječi merger, jer se nisu ispunile nekakve ko zna kakve agende.

Vujović D.
Gost
Vujović D.

Ima logike spajaanje, CG su dovoljne tri
banke mo mi Vi malko više pažnje poklonite radnicima koji ostaju bez posla. Nijeste se
čuli kada du im kasapili kolektivne ugivore. Radili ste u Hyppo ali nema komenrara.

Grana
Gost
Grana

Granski kolektivni ugovor za potlačene bankarske radnike? Onaj koji ste ukinuli samoinicijativno, a država ćuti? Anyone?

Toni
Gost
Toni

No one.

Roro
Gost
Roro

Konačna odluka je donošena davno.Institucije sistema ne postoje!Vidimo se večeras u 19h….ko voli Crnu Goru,ko voli njeno razaranje ostaće doma.

Definitivno
Gost
Definitivno

Ne okreci pricu, “srucnjace”opste prakse!

Send this to a friend