Ekonomija

Željezarci danas sa sindikalcima o otpuštanju radnika

Sindikat Željezare danas u 13 sati održaće zbor povodom nove sistematizacije kojom je 17 stalno zaposlenih radnika ostalo bez posla.

Pomoć očekuju i od Unije sindikata Crne Gore, pa će današnjem sastanku prisustvovati i Srđa Keković i Aleksa Marojević, iz Unije.

Među 17 radnika kojima su uručena „pisma obavještenja“ većina su inženjeri sa 20–25 godina staža.

Ponuđene su im dvije solucije – da sporazumno raskinu radni odnos uz ponuđenu otpremninu od deset plata, ili da budu proglašeni tehnološkim viškom i dobiju 720 eura.

Oni do petka petka treba da odluče da li prihvataju dobrovoljni raskid ugovora i ponuđene otpremnine ili ne.

Kako je juče naveo predsjednik Sindikata Pero Kadović, obrazloženje Uprave Željezare za ovakvu odluku je loše poslovanje fabrike.

“Sindikat to neće prihvatiti ni pod kojim uslovima”, izričit je on.

U Željezari radi oko 320 radnika, od kojih je oko 100 ugovoraca. Početkom prošlog mjeseca predstavnici poslovodstva i Sindikata Tosčelika, nakon peticije koju su potpisali skoro svi radnici Čeličane, dogovorili su se da se radnicima povećaju startne zarade po 30 eura, što dođe oko 50 eura na platu.

Nikšićku Željezaru je iz stečaja u junu 2012. godine kupila turska korporacija Tosjali grupa, u okviru koje posluje Tosčelik za 15,1 milion eura.

Iako je prilikom preuzimanja kompanije vlasnik Fuat Tosjali obećao da će u naredne tri godine u fabriku uložiti 35 miliona eura, povećati zaposlenost radnika sa 308 na 550, godišnju proizvodnju sa 120.000 tona na 400.000 i dostići promet od 500 miliona eura, od toga nema ništa.

Tosčelik je prošlu godinu završio sa minusom od preko sedam miliona eura, pa je ukupan gubitak preduzeća 33 miliona.

Send this to a friend