Ekonomija

Zgrada EPCG ka energetskoj nezavisnosti: Imaće solarnu elektranu na krovu

EPCG kreće u realizaciju projekta “Energetska obnova i adaptacija upravne zgrade EPCG“ čime će, kako su kazali, dati pozitivan primjer kompanije koja primjenjuje savremene standarde u oblasti energetske efikasnosti i promoviše trendove smanjenja potrebe za energijom iz konvencionalnih izvora.

Prva faza projekta podrazumijeva izgradnju solarne elektrane na krovu i parking prostoru upravne zgrade Kompanije u Nikšiću.

“Namjera je da se na taj način obezbijedi dio energije za pokrivanje potreba potrošnje u objektu, koji bi u prvoj godini korišćenja, prema rezultatima proračuna potencijalno proizvedene električne energije, bio dovoljan za pokrivanje oko 40 odsto godišnjih energetskih potreba. Instalacijom preko 1.000 komada solarnih panela uz primjenu i ostalih mjera energetske efikasnosti, predviđenih projektom “Energetska obnova i adaptacija upravne zgrade EPCG“ dobiće se energetski neutralan objekat”, saopšteno je iz EPCG.

Energetski dio projekta obuhvata i toplotnu izolaciju spoljašnjih zidova, zamjenu fasadne bravarije, toplotnu i hidroizolaciju krova, ugradnja savremenog sistema grijanja i klimatizacije, te zamjenu postojećih rasvjetnih tijela LED svjetiljkama.

“Realizacijom svih ovih poslova potrebe za energijom u upravnoj zgradi će se znatno smanjiti, a proizvodnja električne energije iz solarne elektrane na krovu i parkingu upravne zgrade EPCG, u tom slučaju, pokrivaće i do 97 odsto ukupnih potreba za energijom”, navode u EPCG.

Takođe, planom je na parking prostoru predviđena i izgradnja četiri punjača za električne automobile kao naredni korak u modernizaciji voznog parka Elektroprivrede.

Poboljšanje performansi objekta i pozitivni efekti energetske obnove upravne zgrade EPCG, stare preko 60 godina, pored finansijskih benefita, ogledaće se i u smanjenju emisije CO2 od, čak, 1288 tona na godišnjem nivou.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pokrite se ušim
Gost
Pokrite se ušim

Jako moderni i napredni a nijesu u stanju da sa svog web site-a naplaćuju svoje usluge. To čak i Čistoća radi a oni savremeni i inovativni ne umiju.

Webo
Gost
Webo

Omogucite i ostalima isto

Catarino
Gost
Catarino

Ovo mogu i svi hoteli da urade

Mill
Gost
Mill

I njima je skupo svoju strujuvda plaćaju

MiškoAjkula
Gost
MiškoAjkula

a ovo su im auta parkirana na krovu

Nikola
Gost
Nikola

nisu ni oni glupi da sami sebe oderu za struju.

Send this to a friend