Ekonomija

Žičarom povezuju Bečiće i tvrđavu Kosmač

Foto: Primorske novine

Iako se očekivalo da se vladajuća koalicija u Budvi neće dogovoriti, nakon niza međusobnih optužbi, ipak, za 22. jul, predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović zakazao je sjednicu lokalnog parlamenta, koja je trebalo da se održi početkom juna. Tim se ponovo u prvi plan stavlja jedan od najatraktivnijih turističkih projekata – izgradnja žičare, o kojoj će se odbornici napokon izjasniti, javlja portal Primorske novine.

Pred odbornicima je predlog odluke o utvrđivanju javnog interesa kojim Opština daje saglasnost da se izvrši eksproprijacija zemlje za buduću trasu žičare, koju planira da gradi privatna kompanija “Cable car Montenegro”, a koja bi povezivala bečićko mjesto Čučuci, nedaleko od hotela “Falkensteiner”, i austrougarsku tvrđavu Kosmač na Brajićima.

Odlukom je predviđena eksproprijacija gotovo 35 hiljada kvadrata zemlje na trasi od 2.1 kilometara, kuda bi trebalo da prođe ta turistička atrakcija. Ovo je sedma po redu odluka u protekloj deceniji, od kada je promovisana ideja o žičari, ali tek sada, nakon što su riješeni nesporazumi oko imovinsko-pravnih odnosa sa vlasnicima parcela na trasi buduće žičare, odluka je pripremljena. Svrha eksproprijacije, kako se navodi u odluci, je izgradnja žičare na potezu Bečići-Brajići. Opština će potpuno eksproprisati 16.780 kvadrata radi postavljanja stubnih mjesta, dok će 27.393 kvadrata biti nepotpuno ekspriprosano radi službenosti prolaza i upotrebe.

Opština će biti korisnik eksproprijacije, ali sve troškove će snositi kompanija Cable Car Montenegro, koja je još prije četiri godine deponovala pola miliona eura.

U više navrata je isticano da je riječ o projektu vrijednom 12 miliona eura, te da će novac za gradnju, kao i eksproprijaciju obezbijediti investitor, odnosno kompanija “Cable Car Montenegro”. Trasa buduće žičare bi bila duga 2,1 kilometra, polazna stanica žičare bila bi u Bečićina, nedaleko od hotelskog kompleksa ” Falkensteiner”, gdje je predviđena izgradnja velikog parkinga i par manjih objekata, poput biletarnice i velikog javnog toaleta.

Odatle bi se žičara uzdizala na nekih 840 metara nadmorske visine, nedaleko od tvrđave Kosmač, gdje je predviđena izgradnja kompleksa, koji bi činili mali prizemni objekti izgrađeni od autohtonih materijala, uglavnom od kamena. Kompleks bi objedinjavao veliki restoran, par suvenirnica, guvno, kao i veliki amfiteatar na otvorenom, a nijesu izostavljene ni velike zelene površine za odmor posjetilaca.

Turisti bi takozvanim gondolama na žičari, u kojima bi bilo prostora za najviše osam osoba, žičarom od Bečića do Brajića putovali samo šest do sedam minuta. Na taj način bi za oko sat vremena moglo biti prevezeno od 1.350 do maksimalnih 1.540 putnika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vladan81
Gost
Vladan81

Svi mi znamo da je crnogorska(Purko) spasila vlast u Budvi samo da bi im dali da grade zicaru,ali ipak moramo priznati da to nije korupcija nego mu je to obecano jer smatramo da je dobra ideja.

.....
Gost
.....

Ako ima malverzacija, svakako neko treba da odgovara. A, je li ovo super stvar, jeste. Prava atrakcija, idealno za turizam . Nemojmo bas sve da kritikujemo.

Wilkins
Gost
Wilkins

Opet žičara, a kad će “novo” obavještenje o “novom” planu za žičaru Kotor – Cetinje ?

Milan
Gost
Milan

Tu žičaru “prave” evo već 15 godina…

Micko
Gost
Micko

Sprdali se Boru Miranovicu za ideju a sad… A dje ga ne izabrasmo za predsjednika sad bi bili Monte Karlo.

Kotor66
Gost
Kotor66

Bice ovo brze nego sto ste mislili

Wilkins
Gost
Wilkins

Ja sam mislio da je ovo već završeno, evo 15 godina, ali evo, kad ti veliš onda će bit brzo. Biće brzo, brzo, brzo, brzo…… …..

Prč
Gost
Prč

Pa lijep projekat,samo mi nije jasno kako svih ovih godina prvo ne sredise tvrdjavu koja je nesigurna i u jako losem stanju

Don
Gost
Don

Purko a

Filipa
Gost
Filipa

Hoce kao ona Kotor- Cetinje

Maestro
Gost
Maestro

Kako su lukavo na ovoj animaciji samo prikazali dio koji će se graditi za žičaru, a “okinuli” su okolinu, vjerovatno je i arhitektu bilo sramota da prikaže kako su prehodnici načičkali okolne zgrade…

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Ovo je sad već totalni promašaj….bačene pare!

anonimus
Gost
anonimus

“koju planira da gradi privatna kompanija “Cable car Montenegro””
A sto fino ne kazete ko planira to da gradi, kad svi znamo da ovo nije cisto?! Zato su i napravili nepotrebni tunel na brajićima

@ anonimus
Gost
@ anonimus

Pa reci ko kad znas

anonimus
Gost
anonimus

“Kontraverzni biznismen” iz Budve…

Kotor66
Gost
Kotor66

koji???sta lupas

putalj
Gost
putalj

purko

RofZ
Gost
RofZ

svaka čast za ideju, odlična je. Ali još više svaka čast investitoru za strpljenje, zbog nekih nesposobnih blavora pola miliona eura zarobljeno četiri godine, jer je njima muka da za četiri godine sjednu i podignu ruke(jedina stvar za koju su papreno plaćeni). Jedino što ne kontam kod investitora u CG, liše ovih što peru pare(mada i oni iaju boljih destinacija)… Više »

Send this to a friend