Ekonomija

Žig “Dobro iz Crne Gore” dobilo još 12 proizvoda

Novih 12 proizvoda od sada će moći da koristi žig “Dobro iz Crne Gore”, odlučio je Savjet za dodjelu žiga vizuelnog označavanja crnogorskih proizvoda.

Kako je saopšteno iz Privredne komore, pravo na korišćenje tog znaka dobili su Amplitudo Podgorica za softverski proizvod „eTender“, MDS Company iz Bara za maslinova ulja: ekstra djevičansko, djevičansko, te sa dodacima ruzmarina i kantariona, fabrika vode „Eko-Per“ iz Šavnika za durmitorsku izvorsku vodu „Diva“, novi proizvodi 13. jul – Plantaže i to vrhunsko crveno vino „Vladika“ i poluslatko „Medun“, vrhunska bijela vina „Luča“, „Pro Anima Chardonnay-Sauvignon“ i „Pro Anima Pinot Blanc“, „Malvasiji“, te Rakiji od breskve.

Produženo je pravo korišćenja znaka Dobro iz Crne Gore proizvođaču „Šimšić Montmilk“ d.o.o. Danilovgrad – Mljekara Lazine, za jogurte „Pitko“, „Lazine“ i ekstra dijetalni, te pasterizovano mlijeko i kisjelu pavlaku.

Privredna komora Crne Gore od 2009. godine realizuje projekat „Dobro iz Crne Gore“ čija je suština potpunija valorizacija ukupnih privrednih resursa naše zemlje.

“Nakon osam godina brižljivog sprovođenja ovog projekta raste spremnost potrošača da kupuju domaće, a u pojedinim sektorima proizvođači su mnogo postigli kada je u pitanju pozicioniranje na tržištu. Pravo korišćenja nacionalnog žiga „Dobro iz Crne Gore” do sada je steklo 21 crnogorska kompanija za 95 proizvoda, a njihov kvalitet sve više prepoznaje i inotržište”, saopštili su iz PKCG.

Dodjela žiga

Na sjednici, koju je vodio predsjednik Savjeta i Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković, predstavljena je Komunikaciona strategija projekta, a usvojeni su Izvještaj o radu za 2017. godinu i program rada za narednu.

Aleksandar Marđonović, rukovodilac Službe za kvalitet Privredne komore, je u ime Tehničkog komiteta za softvere saopštio da se kompanija Amplitudo za pet godina postojanja razvila u respektabilnog privrednog subjekta, čiji se poslovni uspjeh temelji i na softveru „eTenderi“. Taj proizvod korisnicima nudi ažurnost i tačnost u cilju što boljeg praćenja javnog objavljivanja tendera i prateće regulative čime doprinosi pripremi njihovih ponuda. Za skoro godinu, koliko su eTenderi na tržištu, više od 90 firmi koristi taj softver, među kojima su i najveće kompanije i najznačajnije institucije.

“Zaista je za svaku pohvalu što i iz ICT branše imamo firme koje mogu konkurisati za dodjelu žiga Dobro iz Crne Gore. Značaj je utoliko veći što se ovakav softver uglavnom kod nas uvozi, pa ohrabruje što imamo domaću kompaniju sa 20 mladih stručnjaka koji su osmislili program za brži pregled javnih nabavki koje su po prirodi dosta složene”, rekao je predsjednik Mijušković.

Nataša Mirecki, predsjednica Tehničkog komiteta za voće, povrće i prerađevine kazala je da je MDS Company iz Bara osnovan 2003. godine i od tada se bavi proizvodnjom maslinovog ulja. Godišnja proizvodnja od 60.000 litara se u potpunosti realizuje na domaćem tržištu. Posjeduju HACCP sertifikat za period do 2020. godine. MDS Company u strategiji upravljanja marketing miksom akcenat stavlja na kvalitet proizvoda, čiji je ugled, pored činjenice da potiče sa „brendirane“ lokacije, baziran i na visokokvalitetnim sirovinama, tehnološkom procesu i respektabilnoj tradiciji.

“Ovo je prva aplikacija za žig Dobra iz maslinarstva. Riječ je o ulju od domaće sorte žutica i kompaniji koja ima zaokružen ciklus proizvodnje. Njene „Zlatne kapi” su zaštićen brend i ima visok ugled među potrošačima na tržištu”, rekla je Mirecki.

Zahvaljujući hemijskom sastavu, geografskoj lokaciji izvorišta, ekološkim karakteristikama okoline, durmitorska izvorska voda „Diva“ predstavlja prirodni tržišni ekskluzivitet. Fabrika vode „Eko-Per” je počela sa radom 2003. godine. Na domaće tržište plasiraju 75 odsto proizvodnje, a 25 procenata na inostrano. Sertifikovani su da primjenjuju sistem upravljanja zaštite životne sredine, uveli su HACCP sistem, objasnila je prof dr Radmila Pajović Šćepanović, predsjednica Tehničkog komiteta za piće.

Akcionarsko društvo „13. jul – Plantaže“ počelo je rad 1963. godine. Prosječni godišnji obim proizvodnje od 16.000.000 litara vina, od čega 60 odsto plasira na domaćem tržištu, a 40 na inostranom. Posluju po HACCP sistemu i standardima ISO 9001:2015, ISO 14001:2004 i ISO 22000:2005 koji se odnose na sistem menadžmenta kvaliteta, zaštite životne sredine i bezbjednost hrane. Kandidovana vina za znak Dobro iz Crne Gore ovjenčana su brojnim nagradama i priznanjima sa svjetskih smotri među kojima je i prestižno takmičenje Dekanter.

Preduzeće „Šimšić Montmilk“ je počelo sa proizvodnjom mlijeka i mlječnih proizvoda 1998. godine. Kompanija proizvodi široku lepezu proizvoda: pasterizovano mlijeko, jogurt različitog sadržaja mliječne masti i litraže, pavlaku i sireve. Kompletnu proizvodnju plasira na domaćem tržištu. Posluju po HACCP sistemu i u skladu ISO standardima bezbjednosti hrane u oblasti proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda.

U diskusiji su učestvovali i Nada Medenica, CETI koja se založila da kvalitet proizvoda uvijek bude na prvom mjestu kada su u pitanju kandidati za žig Dobro iz Crne Gore, Vojo Banović iz Jadroagenta Bar koji je istakao ulogu kolektivnog žiga ne samo u razvoju biznisa već i u čuvanju tradicionalnih vrijednosti Crne Gore.

Merisa Čekić iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja koja se založila da se, ukoliko dođe do izmjene Pravilnika za Dobro iz Crne Gore, propiše obaveza da privrednici dostavljaju dokaz da su upisani u Registar Ministarstva poljoprivrede čime potvrđuju da njihovi proizvodi ispunjavaju najviše bezbjednosne standarde.

Strategija

Na sjednici je prezentovana Komunikaciona strategija „Kupujmo domaće – Dobro iz Crne Gore“ koju je izradila Privredna komora. Govoreći o ovom dokumentu, sekretarka Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Lidija Rmuš kazala je da je njen osnovni cilj podizanje nivoa svijesti i stepena informisanosti javnosti o sadržaju, suštini i značaju realizacije ovog projekta.

“Specifični ciljevi Komunikacione strategije su promjena stavova u odnosu na domaće proizvode: rast kupovine domaćih proizvoda za pet odsto u odnosu na prethodnu godinu, u istom procentu podizanje stepena spremnosti potrošača da ih ubuduće kupuju, zatim da se najmanje pet odsto manje ispitanika izjasni da prilikom kupovine preferira proizvod proizveden na tradicionalani način u odnosu na industrijski, te da na pitanje “Ko nudi bolju vrijednost za novac”, najmanje pet odsto ispitanika više odgovori – marke iz Crne Gore”, rekla je Rmuš.

Strategija obuhvata podizanje nivoa informisanosti javnosti o značaju kupovine domaćih proizvoda, izgradnju pozitivnog imidža i ugleda kako domaćih proizvoda, tako i kolektivnog žiga “Dobro iz Crne Gore”, promjenu stavova javnosti o kvalitetu i ukupnoj poželjnosti domaćih proizvoda i isticanje brendova koji su nosioci žiga Dobro iz Crne Gore.

“Preko komunikacionih kanala- masovnih medija, reklama na televiziji i drugim elektronskim i štampannim medijima, te kroz sastanke sa predstavnicima lokalnih zajednica, proizvođača i potrošača, neophodno je poručiti da imamo stvarni kvalitet, čija je garancija žig Dobra iz Crne Gore”, rekla je Rmuš.

Potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović kazala je da je prva strategija ovog tipa usvojena 2009. godine, te da je saglasno tom dokumentu spovedeno mnogo značajnih aktivnosti.

“Dobro iz Crne Gore najprije vidimo kao kvalitet koji je potrebno što bolje plasirati. Komunikaciona strategija je trasirani put za djelovanje u okviru ovog projekta”, istakla je Filipović.

Učešće u raspravi uzela je i Milica Kovačević sa Univerziteta Mediteran koja je ocijenila da se kampanja Dobro iz Crne Gore mora prilagođavati kompanijama iz uslužnog sektora koje će sve više biti nosioci ovog žiga.

Predstavnici agencije Cremaco su predstavili kampanju „Kupujmo domaće – Dobro iz Crne Gore“ koja je počela 28. oktobra, njena postignuća u proteklom mjesecu i dalje aktivnosti.

Ž.N.

Send this to a friend