Ekonomija

Zimska škola izazvala veliko interesovanje u Pljevljima

Projekat “Zimske škole“ koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja za  proizvođače hrane na malim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima izazvao je danas veliko interensovanje poljoprivrednika iz Pljevalja. Radionici je prisustvovalo oko 300 proizvođača koji su imali priliku da se bolje informišu i edukuju o uslovima za proizvodnju, preradu i stavljanje na tržište hrane proizvedene na svojim gazdinstvima.

“Zimska škola, kao projekat Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ima za cilj da sve proizvođače koji proizvode male količine proizvoda na svojim gazdinstvima, edukuju i obuči o uslovima potrebnima da se ispune propisani zahtjevi bezbjednosti hrane, kao i da im se pomogne da unaprijede ponudu i nastup na tržištu, posebno kroz turističku potrošnju”, saopšteno je iz Ministarstva.

Prva “Zimska škola“, podsjećamo, održana je na Žabljaku početkom februara.

“Za održavanje naredne radionice, Pljevlja su izabrana i zbog velikog broja proizvođača sira iz ove opštine koji su registrovani u Upravi za bezbjednost hrane, ali i zbog tradicije proizvodnje ovog proizvoda koji je zaštitom oznake porijekla brendiran, čime doprinosi razvoju poljoprivrednih potencijala pljevaljskog kraja i mogućnostima za turističku valorizaciju”, ističu u Ministarstvu.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za bezbjednost hrane i savjetodavnih službi pojasnili su poljoprivrednim proizvođačima, između ostalog, koje uslove treba da ispune u primarnoj proizvodnji proizvoda biljnog i životinjskog porijekla, kao u uslovi za objekte i opremu u kojima se proizvodi hrana da bi njihovi proizvodi bili zdravstveno bezbjedni i kao takvi stavljeni na tržište.

Takođe, upućeni su na neophodne zahtjeve za deklarisanje i označavanje takvih proizvoda kao uslov za stavljanje na tržište, ukazujući na kapacitet sve veće turističke tražnje za ovim proizvodima.

Zimska škola je bila vrlo interaktivna, jer su poljoprivredni proizvođači imali veliki broj pitanja na navedene teme na koja su dobili odgovore.

“Očekujemo da će projekat Zimske škole, kroz koji su proizvođači sa Žabljaka i Pljevalja upoznati i sa ostalim mogućnostima, kroz mjere podrške iz ovogodišnjeg Agrobudžeta, a koje idu u pravcu veće i kvalitetnije podrške malim poljoprivrednim proizvođačima, doprinijeti da dalje unapređuju proizvodnju tradicionalnih proizvoda koji imaju sve veću potražnju u turističkim objektima i trgovačkim lancima”, navode u Ministarstvu.

Dodaju da zimska škola ima cilj da se sačuvaju svi proizvođači tradicionalne hrane na poljoprivrednim gazdinstvima u Crnoj Gori, koji predstavljaju male proizvođačke pogone u kojima su zaposleni  članovi porodica.

Projekat će biti nastavljen i u drugim gradovima Crne Gore.

Send this to a friend