Ekonomija DRŽAVNA AGENCIJA DOSTAVILA SKUPŠTINI IZVJEŠTAJ S PODACIMA ZA PROŠLU GODINU

Životno osiguran svaki dvanaesti građanin

Ilustracija

Životno osiguranje u Crnoj Gori ima 52.715 građana, pokazuju podaci Agencije za nadzor osiguranja u Crnoj Gori za prošlu godinu. U godišnjem izvještaju dostavljenom Skupštini Crne Gore navodi se da su osiguravajuća društva lani zaključila 18.839 novih osiguranja života, što je za 6,2 odsto manje nego u 2017. godini, piše Dan.

U toku prošle godine stornirano je 7.470 polisa, a redukovane su 1.153.

“Broj aktivnih osiguranja života na kraju 2018. godine iznosio je 51.870”, navodi se u izvještaju.

Precizirano je da je rastu bruto fakturisane premije grupe životnih osiguranja doprinio u najvećoj mjeri rast bruto fakturisanih premija u vrsti osiguranja života i to 977.323 eura.

Ukupna bruto fakturisana premija na crnogorskom tržištu osiguranja u 2018. godini iznosila je 86,8 miliona. Navodi se da su svih devet osiguravajućih društava ostvarila ukupnu neto dobit u iznosu od 7,1 milion eura.

“Posmatrano prema grupama osiguranja, ukupna životna premija životnih osiguranja iznosila je 15,2 miliona eura i zabilježila je rast od 7,5 odsto, dok je ukupna bruto fakturisana premija neživotnih osiguranja iznosila 71,6 miliona i takođe ostvarila rast od 5,9 odsto u odnosu na 2017. godinu”, piše u izvještaju.

Kako je precizirano, bruto fakturisana premija po glavi stanovnika u Crnoj Gori lani je iznosila 139,6 miliona.

“U 2018. godini pokazatelj gustine životnih osiguranja iznosio je 24,5 eura po glavi stanovnika, dok je pokazatelj gustine neživotnih osiguranja iznosio 115,1 euro po glavi stanovnika. Gustina osiguranja u Crnoj Gori još je na značajno nižem nivou u poređenju s prosjekom zemalja članica EU, gdje je u 2017. godini ovaj pokazatelj iznosio 2.030 eura”, navodi se u godišnjem izvještaju Agencije.

Na crnogorskom tržištu dominantna su neživotna osiguranja (82,5 odsto).

“Životna osiguranja, i pored konstantnog rasta, i dalje su na relativno niskom nivou razvoja i u 2018. ostvaruju učešće u ukupnoj bruto fakturisanoj premiji osiguranja od 17,5 odsto, odnosno rast za 0,2 procenta poena u odnosu na 2017. godina”, objašnjeno je u izvještaju.

Navodi se da životno osiguranje u periodu od 2013. do 2018. konstantno raste i to po prosječnoj godišnjoj stopi od 7,1 odsto. Najzastupljenije vrste osiguranja na tržištu su osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila, gdje je fakturisano 36,7 miliona eura bruto premija.

“Pored ove vrste, značajnija učešća su ostvarila osiguranja života (15,7 odsto), osiguranje od posledica nezgode (12,4 odsto), ostala osiguranja imovine (8,1 odsto) i kasko osiguranje motornih vozila (7,38 odsto)”, navedeno je u izvještaju.

Precizirano je da je rastu fakturisane premije u odnosu na 2017. doprinio rast bruto fakturisane premije u vrsti osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila, i to za 1,95 miliona eura. Potom slijedi osiguranje od posledica nezgode za 924.548 eura, kasko osiguranje motornih vozila za 738.513 eura, zdravstveno osiguranje za 534.472, ostale vrste neživotnih osiguranja za 239.175.

Ukupan iznos štete za rješavanje u prošloj godini je porastao za 9,9 odsto i iznosio je 55.070. Konstatuje se da je na nivou sektora osiguranja ostvaren visok nivo ažurnosti u rješavanju štete, jer je riješeno 92,7 odsto šteta od ukupnog broja.

“Posmatrano prema grupama osiguranja, stepen ažurnosti u rješavanju šteta društava koja obavljaju poslove životnih osiguranja u 2018. godini bio je na nivou od 84,9 odsto. Stepen ažurnosti u rješavanju šteta na nivou društava koja se bave djelatnošću neživotnih osiguranja je bio na visokom nivou i iznosio je 93,2 odsto”, zaključuje se u Izvještaju o stanju na tržištu osiguranja.

9

avatar
1000
5
4
0
 
7
J.j.jcogito ergo sum...AttonbitusHelena
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
...
Gost
...

A to ako hoces da raskines ugovor ti se ne isplati jer ti uzimaju dobar procenat,moze li neko upucen da napise zasto uzeti zdravstveno,osigurati kucu i ono sto posle 20 god imas penziju,mane i prednosti i kod koga uzeti? Unaprijed hvala.

cogito ergo sum
Gost
cogito ergo sum

Zašto bi neko zaključio ugovor da bi ga raskinuo? Sa takvim ubijeđenjem se uzima životno osiguranje.

cogito ergo sum
Gost
cogito ergo sum

…ne uzima…

J.j.j
Gost
J.j.j

Svako osiguranje je bolje od nikakvog. Svaka osiguravajuca kuca ima svoje prednosti. To su firme mahom iz Austrije koje posluju duze nego i jedna firma u cg i nema bojazni od propadanja s obzirom da su prezivjele oba svjetska rata. Ako te to zaista interesuje ostavi neki kontakt da ti sve dobro objasnim. Najbolji trenutak za osiguranje je bio juce… Više »

Attonbitus
Gost
Attonbitus

osiguravas se i onda propadne kao Atlas life i sta onda? a micite se lopovi.

cogito ergo sum
Gost
cogito ergo sum

Ugovor o osiguranju podliježe zakonima tako da kao i svi drugi ugovori ne može da propadne ako se firma ugasi. To je dalje regulisano prenosom portfelja i zaštitom potrošača.

Helena
Gost
Helena

Prosječan IQ 89…zbog toga i ovako malo ljudi ima životno osiguranje. Jer glup čovjek teško može da uradi nešto za svoje dobro.

Lopovluk svuda
Gost
Lopovluk svuda

E ugasismo ga SAD.

Ljubo Mijović
Gost
Ljubo Mijović

Jadovi…Nesrećnici.. Sirotinja….Ali Lideri

Send this to a friend