Ekonomija

Žižić: Odluku o vještačkom osnježavanju donijeti na osnovu studija

Vuk Žižić

S nedostatakom snijega suočeni su i brojni evropski skijaški centri. Naučnici procjenjuju da za 50 godina skijališta koja su ispod 1.500 metara nadmorske visine neće moći da održavaju ski staze. Prema tim procjenama ni savremeni sistemi za osnježivanje staza neće funkcionisati zbog visokih temperatura.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vuk Žižić podsjetio je u razgovoru za TVCG da je prostornim planom za Bjelasicu i Komove još 2010. godine predviđena lokacija za izgradnju skijališta.

“Nisam siguran da su tada uzimali u obzir klimatske promjene, ali svakako mi smo sad u situaciji da smo naslijedili te investicije, da je ogroman novac građana uložen u te investicije i izgradnju skijališta, tako da ipak tu negdje kao država moramo zauzeti stav da se te investicije završe, da se dovedu do kraja”, kaže Žižić.

Kako kaže, to je jedan odgovoran pristup i prema novcu građana Crne Gore.

“Tako da bih u tom dijelu rekao da je potrebno svakako za sve dalje investicijske odluke u tom dijelu primijeniti jedan interdisciplinarni pristup, uključiti stručnjaka iz raznih oblasti kako bi se na bazi toga i na temelju tih analiza donosile buduće odluke”, kaže Žižić.

Pojašnjava da uslijed visokih temperatura ni samo vještačko snježavanje ne može donijeti korist zato što je vještačka podloga vještačkog snijega neodrživa na visokim temperaturama.

“Ono što ćemo predlagati kao ministarstvo jeste da se na bazi ozbiljnih studija, sa visokog ekspertskog nivoa, uzmu u obzir svi faktori i okolnosti koji utiču na tu investiciju i uopšte na vještačko snježavanje, na bazi toga donijeti odluku da li nastaviti investiranje u tom dijelu”, zaključuje Žižić.

11

avatar
1000
10
1
0
 
10
mimoVladikaizBotunaMarkoNickboomerang
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
VladikaizBotuna
Gost
VladikaizBotuna

Pozdrav za Žižića.. svijet ostaje na mladima! Dosta nam je ovih što im je ža’ umrijet.

mimo
Gost
mimo

Pa jel tebi ŽA’ UMRIJET?!
Šta čekaš onda?

Marko
Gost
Marko

Tako treba mlade snage da odlucuju o sudbini Crne Gore
Licno ga znam odlican momak

Nick
Gost
Nick

Ne lipsi magarce do zelene trave…sad rade studije a vec je zavrsen tender i odabrana firma koja treba da dovede vodu do hotela na skijalistu i za osnjezavanje…ali ministar Martinovic odradio negativnu kampanju i potpuno stopirao projekat…i sad kaze da ne moze on biti kriv sto nema snijega… Jahorina i Kopaonik imaju vjestacko osnjezavanje,a nijesu na vecim visinama od Bjelasice,i… Više »

boomerang
Gost
boomerang

organizujte litije

gagi
Gost
gagi

Pa gospodo pametnije vam je demontirati te žičare i postaviti ih na većim visinama i lokacijama đe ima snijega i tako ćete donekle umanjiti štetu a ne bacati pare na studije i uzaludno ulagati u osnježavanje

Vukman
Gost
Vukman

Ovaj živi u Brograd da ja znam

Dado
Gost
Dado

Kompletno osoblje promjenit, jer i to malo normalnih skija sto imaju, sklanjaju na stranu za njihove prijatelje a o neljubaznoacu i amaterizmu necu ni da pisem. Zadovoljiti gosta pa zarada kad dodje. A ne po gostu sa svih strana. Od uzasne rent opreme do cijena hrane i pica na stazi.

Gando
Gost
Gando

Hahahhaahaha ko je ovaj sad

Pravednik
Gost
Pravednik

Cus on ce odlucit

Life
Gost
Life

Biće kao i onu hajdučiju bezakonja oko trajekata i silovanje obale.

Send this to a friend