Ekonomija

Žugić: Ako kriza bude trajala 60 dana nećemo ući u recesiju

foto: RTCG

Analiza Centralne banke pokazuje da će, ukoliko posljedice krize koronavirusa budu trajale 60 dana, crnogorska ekonomija biti u blagom rastu od 0,5 odsto. Ako bude trajala tri mjeseca, bićemo oko nule, ali ako se oduži na četiri mjeseca ulazimo u blagu zonu recesije, saopštio je guverner Radoje Žugić u emisiji Živa istina.

On je podsjetio da je ranija projekcija CBCG bila da će BDP u tekućoj godini rasti 3,3 odsto, mada su mislili i više, jer je počelo dobro u januaru. Račune je pokvario korona virus, čije će posljedice ozbiljno uzdrmati svjetsku ekonomiju.

“Dnevno pratimo najreputabilnije svjetske institucije i reagujemo kako bismo preduprijedili ono što možemo u našoj ekonomiji. Kada svjetska ekonomija ima probleme, najviše trpe male i otvorene ekonomije kao što je naša. Naša ekonomska baza je osnov za fiskalnu održivost i finansijsku stabilnost. Ako se ona suzi onda imamo probleme”, istakao je Žugić.

On je podsjetio da je koronavirus stigao u Crnu Goru tri mjeseca nakon pojave u Kini i da smo imali taj period za pripremu.

“Nakon što smo umanjili rizike za zdravlje, mjerama smo umanjili i rizike za ekonomiju. Naša ekonomija ima realnost, naš finansijski sistem je nikada zdraviji i otporniji, naša Vlada radi odličan posao i zajedničkim radom možemo očekivati da ćemo iz ove krize izaći sa manje štete nego oni koji su ranije bili pogođeni”, ocijenio je guverner.

Podsjetio je da su male ekonomije efikasnije i da se brže prilagode svim okolnostima. Zato smatra da Crna Gora može da napravi održivost naše ekonomije. Na pitanje da li su Vladine mjere dovoljne da se stvari drže pod kontrolom, guverner je odgovorio da je Vlada uradila sve što je mogla u ovom trenutku.

“Sve pratimo dnevno, pa se stvari mogu mijenjati i prilagođavati u hodu. Samo zajedničkim naporima možemo prevazići i sublimirati krizu”, rekao je Žugić.

On je naglasio da se moraju poštovati sve mjere i preporuke.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Plav
Gost
Plav

Ako se pojavi opasnost od recesije, odmah na trziste izbaciti one stanove od 8 hiljada eura, koji ce se brzo prodati da se napuni buzdet, nakon toga privredi , malim i srednjim preduzecima ponuditi kredite od 50 hiljada sa ratom od 20 eura na 20 godina a ostatsk da im se oprosti jer oni pune budzet iz kojeg primamo platu… Više »

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Znam da o sebi govoriš

Da sanjamo
Gost
Da sanjamo

Nije mi jasna njegova računica, sve staje 3 mjeseca a mi ne ulazimo u recesiju, a nisam bas laik sto se tice ekonomije, imam zavrsen drzavni ekonomski fakultet…..

Ekonomista
Gost
Ekonomista

A zavrsen drzavni fakultet je kao dokaz da se razumijes u ekonomiju? Slazem se sa tobom 100% sto se tice komentara, al kao kolega ekonomista, 85% diplomaca na onom fakultetu zna o EKONOMIJI koliko i ja o kineskom porculanu iz doba Ming dinastije.

Bnjj
Gost
Bnjj

Privatni sektor će da trpi krizu i tu će biti otpuštanja

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

kako smo ljuti na centralnu banku i sto nemamo psenicu ….podigli se krediti pa ne mogu rate da se vracaju a misevi …jel vas neko cerao

Boki
Gost
Boki

A sta cemo sa ovim sto ste u sred ovoga nabacili bankama da zarade na ovom moratorijumu? Em produzavaju trajanje kredita za tri mjeseca em obracunavaju kamatu za ovaj period kad se ne vraca kredit.

Barski
Gost
Barski

Admine ti imas izgleda cenzuru na istinu a hahahahahahaha.. Ako cu vise trosit vrijeme na komentarisanje pomamio se

Pišonja i Žuga
Gost
Pišonja i Žuga

Je li istina da je Žugić sam donirao 30.000 eura? Plata mu je 3 puta veća od Andrije Popovića, ima okle!

🧠 Eliminator
Gost
🧠 Eliminator

Ahhaa
Taj nikad nije u.minus pa kad i donira

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

U svakom slučaju ti nećeš ući u recesiju da kriza traje i 100 godina.

Црногорац
Gost
Црногорац

Cim se zavrsi ova kriza Zugic treba da podnese ostavku

Misdirection
Gost
Misdirection

Żule, epizoda se zavrsava 8. maja

Emanon
Gost
Emanon

Gospodine Zugicu, po najobicnijoj racunici Vasi i izjava Vama slicnih u poslednjih 10 godina BDP Crne Gore porastao je 30-35%, sto bih trebalo da se znacajno i pozitivno odrazilo na standard gradjana. Na zalost, u stvarnosti sve cene kao i porezi, izuzev najosnovnijih zivotnih namirnica(hleb, mleko) porasli su 50-100%. A plate radnika svega 10-25% sto znaci da po Vasoj racunici… Više »

Geremi
Gost
Geremi

Bravo!

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Moze li Corona oterati ove pametne ekavce, bre ??!!??

🧠 Eliminator
Gost
🧠 Eliminator

Sjajno.
Covjek je hudini bankarstva.
Tako sebe opisuje

Slavko
Gost
Slavko

Mi vec mjesec dana najobicniji alkohol au apoteci nemamo, da ne pricam dalje. Lideri u svakom pogledu smo.

Tiki
Gost
Tiki

Nedostatak alkohola je problem sa kojim se suocavaju mnogo zemlje

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ali mi nismo mnoge zemlje.Mi smo lider u regionu.Ma kakvi lider.Mi smo tigar u regionu.Cijeli svijet ulazi u recesiju ili je najavljuje,a naš guverner kaže da mi nećemo u recesiju pa i da se produži ova kriza još 60 dana.To ne može ni tigar u regionu.To može samo Radoje Žugić.

Bnjj
Gost
Bnjj

A i dosada od rasta smo imali veliku korist, sve lažno pa i taj rast. U Hr je neto minimalac 435€” znači duplo viši od našeg i viši od 70%plata u Cg a mi tobože imamo viši rast.Realno kod nas plate sragniraju, nema fabrika, samo pravite sezonske hotele i stanove, evo i Srb nas prestiže

Jovan
Gost
Jovan

Nije nikome opravdanje ,ali i u bisoj nam dryavi Hrvatska je imala prilicno bolji standard.Iza Crne Gore su bili Makedonija I Kosov
Veliki problem je sto nemamo raynovrsnu privredu ,posebno industriju .Moyda ovo bude nauk i vladi i gradjanima!

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Imali ste tri mjeseca da izvučete sve pare što je vaše društvance poharalo. Sad sve to vratite narodu i neće biti recesije ni za godinu. Ja tako tvrdim.

£££
Gost
£££

Ni za dvije, bez kredita i novih zaduzenja!

Anonimni
Gost
Anonimni

Tako je! Povucite sve pare koje ste pokrali sa inostranih racuna koje imate, dajte narodu, dajte privredi, svim poslovnim subjektima, isplatite zarade svima… Garantujem vam da necemo izlaziti iz kuce pola godine. I pobijedicemo virus.

Mali
Gost
Mali

Kako vas nije sramota za Odluku koju ste napisali

Dokona u dom
Gost
Dokona u dom

Da li vjerovati sve sto procitam?
Mozda cu ipak sacekati buducnost ……

Boban
Gost
Boban

Hahaha, tigar na Balkanu raste i kad ništa ne radi. Iako nema ni hljeba da jede, ako ga ne uveze iz Srbije.

Nobel
Gost
Nobel

Jok, u totalni bankrot.

Bnjj
Gost
Bnjj

Šta mi imamo od ekonomije osim sezonskog turizma, sve ste uništili

Send this to a friend