Ekonomija

Žugić: Bankarski sektor očuvao stabilnost Zelioli: Uspostaviti što bolju saradnju sa novom vladom

Sa sastanka

Bankarski sektor je uspio da očuva stabilnost i pruži doprinos saniranju posljedica pandemije, u vidu pružanja podrške likvidnosti realnog sektora i stanovništva, kazao je je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić.

On se danas sastao sa  ambasadorom Republike Italije u Crnoj Gori Lukom Zeliolijem.

“Guverner je upoznao ambasadora Italije sa rezultatima i planovima CBCG na polju očuvanja finansijske stabilnosti i predstavio pokazatelje poslovanja bankarskog sektora u uslovima krize”, saopšteno je nakon sastanka.

Zelioli je, pozdravljajući postignute rezultate, istakao da je uloga centralne banke u nestabilnim ekonomskim uslovima, poput aktuelnih, ključna. On smatra i da je  neophodno uspostaviti što bolju saradnju sa novom vladom, u cilju iznalaženja svih mogućih rješenja za dalje jačanje zemlje u teškoj globalnoj finansijskoj situaciji izazvanoj tragičnim efektima pandemije.

“Guverner je upoznao ambasadora i sa aktivnostima na implementaciji projekta procjene kvaliteta aktive i pripremi podzakonskih akata koji su preduslov za primjenu Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o sanaciji kreditnih institucija”, rekli su u CBCG.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o pandemiji korona virusa i njenim zdravstvenim, ekonomskim i socijalnim posljedicama.

“Posebna pažnja posvećena je ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i viđenjima njenog oporavka i razvoja u narednom periodu.Guverner Žugić i ambasador Zelioli saglasili su se na  kraju da Crna Gora i Italija imaju izvanredne bilateralne odnose i da postoji prostor za njihovo dalje unapređenje”, zaključili su u CBCG.

Send this to a friend