Ekonomija

Žugić: CBCG prati trendove i primjenu finansijske tehnologije

Centralna banka Crne Gore prati trendove i primjenu finansijske tehnologije u poslovnim bankama, zahtijevajući strogo vođenje računa o bezbjednosti transakcija i zaštiti od sajber kriminala, kazao je guverner CBCG Radoje Žugić na godišnjem susretu guvernera regiona, održanom u Savudriji, u Hrvatska, 14. i 15. marta.

“Centralne banke moraju oprezno ispitati mogućnost kontrolisane primjene finansijske tehnologije kroz prizmu očuvanja finansijske stabilnosti“, istakao je Žugić i dodao da unaprijeđena tržišna infrastruktura mora biti ne samo efikasna i inovativna, već sigurna i otporna na rizike.

CBCG je, naglasio je guverner, započela pripremne aktivnosti za uvođenje servisa instant plaćanja u Crnoj Gori.

Glavne teme ovogodišnjeg skupa, koji okuplja guvernere, predstavnike banaka i finansijskog sektora zemalja regiona, odnosile su se na monetarnu politiku i centralno bankarstvo.

Panelisti su se saglasili u ocjeni da finansijska tehnologija postavlja brojne izazove pred monetarnu politiku, posebno u svijetlu digitalnog okruženja, te da ovaj segment mora biti adekvatno zakonski regulisan.

“Kroz regulativu se mora obezbijediti visok stepen sigurnosti ovih transakcija i istovremeno zadovoljstvo klijenata, koji sve više koriste moderne bankarske usluge“, zaključeno je tokom panela.

Godišnji susreti guvernera centralnih banaka regiona, koje sedmu godinu zaredom organizuje hrvatski poslovni nedjeljni časopis LIDER u saradnji sa Narodnom bankom Hrvtaske, imaju za cilj unapređenje saradnje finansijskih institucija regiona i razmjenu iskustava.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Moje ime
Gost
Moje ime

Da, zato imamo PayPal primanje novca.

Enigma
Gost
Enigma

Idi sadi luk Žugiću manju štetu ćeš nam nanijeti 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Bizmismen Prnjo
Gost
Bizmismen Prnjo

Mora da nauči da pliva, ima kuću na pjenu od mora!

Send this to a friend