Ekonomija

Žugić: Ova godina bila teška, ali veoma uspješna

2019. godina bila je teška, ali veoma uspješna, što potvrđuju ključni indikatori bankarskog sektora koji danas imaju istorijski najpovoljnije vrijednosti, naglasio je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić  koji se sastao danas sa članom Odbora direktora Lovćen banke, Ernstom Weltekeom.

Welteke je, tokom svoje bogate karijere, obavljao i funkciju predsjednika Banke Njemačke (Bundesbank) i ministra u Vladi Savezne Republike Njemačke.

Guverner je prezentovao Weltekeu stanje u bankarskom sektoru Crne Gore i naglasio da se glavna aktivnost CBCG planirana za narednu godinu odnosi na implementaciju AQR-a, odnosno sprovođenje nezavisne procjene kvaliteta aktive.

“U zavisnosti od rezultata ove procjene i ukoliko se za tim ukaže potreba, CBCG će postaviti zahtjeve za zdraviju aktivu, dodatno smanjenje NPL-a i rast kapitala“, dodao je Žugić.

Welteke je informisao guvernera o daljim planovima Lovćen banke, usmjerenim na snaženje njene pozicije na domaćem tržištu i istakao da će ova banka nastojati da, i u budućnosti, daje svoj doprinos pozitivnom stanju bankarskog sektora.

Send this to a friend